Началните ученици ще носят маски, но само в междучасията - това са част от промените

В сряда ще са изцло ясни окончателните противоепидемичните мерки, които се налага да се спазват в училищата. Това обясни служебният министър на образованието проф. Николай Денков в предаването по Нова нюз „Социална мрежа”.

„В него ще има малки промени спрямо това, което вече сме обявили. Мерките ще са свързани най-вече с носеното на маски, известно облекчаване за децата от 1 до 4-ти клас. Те ще трябва да носят маски, но само по време на междучасията, когато се срещат с деца от друга паралелка”, каза той и обясни, че без маски остават децата от детските градини, предучилищните групи, а с маски в час ще са големите ученици. "Родителите, които искат детето им да е с маска, няма да има проблем да я носи", каза още той.

„Ясно е, че присъственото обучение не може да бъде заменено с електронното. В едни нормални условия електронното образование може да допълва присъственото, но не може да бъде алтернатива. Ние обаче не сме в нормални условия и трябваше да потърсим максимални възможности за присъствено обучение”, посочи още Денков и каза, че затварянето на учлища няма да е решение за цялата страна, а на райони според заболеваемостта.

„Променихме философията на насоките, които са публикувани на сайта на МОН – максимално присъствено обучение, като затварянето ще бъде само при взимане на необходими медицински мерки. Няма да има наедро затваряне в страната.

По думите му е важно да се разбере, че ако има разпореждане за затваряне, то идва изцяло от здравните власти. „Ние следим дали има локален проблем в дадено училище – ако има 10% отсъстващи по причини, свързани COVID-19 или ако има едно разболяло се дете – трябва да се затвори паралелката, но това пак не засяга цялото училище и цялата област”, каза служебният министър на образованието и науката.

„Миналата сряда по време на Министерския съвет имахме подробно обсъждане какъв ще е подходът тази година. Обединихме се около това, че училищата ще се затварят последни и ще отварят първи – нещо, което е доста различно от миналата година”, добави той.  http://dnesplus.bg

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares