Специализирана прокуратура се самосезира по повод публично изнесени данни в медиите, съдържащи твърдения за корупционно поведение на народен представител от 46-тото Народно събрание.

Образувана е проверка по реда на чл.145 от Закона за съдебната власт, която ще се извърши лично от прокурор. След извършване на пълния обем от действия за изясняване на казуса от фактическа и правна страна, наблюдаващият прокурор ще извърши преценка за наличие на достатъчно данни и законен повод за образуване на наказателно производство по чл. 304б (търговия с влияние) или други членове от НК, съобщиха от държавното обвинение.

Казусът тръгна преди няколко дни с твърдения на Тошко Йорданов по отношение на Татяна Дончева, че е опитала да подкупи депутат с половин милион лева.

Вчера стана ясно и името на депутата – Радостин Василев, който сам разказа версията си пред ТВ 7/8.

„Опитваше да скъси дистанцията между нас, като обясняваше, че г-н Трифонов, като го наричаше трубадур на Илия Павлов и зад него стоят десетки лица като Орлин Алексиев, Маджо. Каза как сценаристите са тамагочита, а аз съм експерт на високо ниво. Не знаела откъде се контролира центърът на задкулисието на ИТН. Слави стоял по средата на масата от едната страна го дърпал Доган, от другата Орлин Алексиев“, разказа Василев пред Йорданов в партийната телевизия. По думите му разговорът е продължил около 2 часа, като преди срещата Дончева няколко пъти се обаждала на Василев с искане да се видят на четири очи, като мястото да е дискретно.

По думите на Василев, Дончева обидила Корнелия Нинова, като я нарекла „тъпа овца“, а Хаджигенов бил действащ агент на ДАНС. „Г-жа Дончева започна отдалеч, че вярва, че в ИТН има нормално 50 души, които да избутат сценаристите в ъгъла, защото те пречели на това да се формира кабинет. Изслушах я, като разказа, че трябва да ви отстраним от ръководството и тогава ще се получат нещата с тази партия и тогава ще се работи добре“, обърна се Василев към Йорданов. След това Дончева поискала 20-30 депутата, като разказала много неприятни неща за колегата си Николай Хаджигенов и Румен Овчаров от БСП.

Самата Дончева има друга версия за събитията и ще търси правата си в съда.

„Разговор между мен и Радостин Василев има, но той не е с такова съдържание. Никакви разговори на тема за пари. Какво е „500 к” според вас? Нито помня дали съм писала, нито дали съм имала листче. Как според вас се убеждават тези хора, че трябва да има правителство, че трябва да участват в това – с разговор. Ще си търся правата по съдебен ред и срещу Тошко Йорданов, и срещу Радостин”, закани се тя.   http://dnesplus.bg

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares