Заради решение взето този понеделник от Министерството на енергетиката – ТЕЦ „Марица изток 2“ да продава скъпия си ток на регулирания пазар, се очаква повишаване на електроенергията не с 3, а с 5%, съобщава БТВ.

Припомняме, че от ресорното ведомство беше определено „Марица-изток 2“ да произведе 1 милион мегаватчаса на регулирания пазар от 1 юли 2021 до 30 юни 2022 г.

„Това е краткосрочна мярка, която да гарантира работата на ТЕЦ-а в следващия едногодишен период и да осигури плавна трансформация с оглед екологичните изисквания и икономическите реалности, свързани с високоемисионните на СО 2 производители“, съобщават от енергийното министерство. 

Според експерти обаче липсва трайно решение. „Допускането на „Марица-изток“ с толкова малък товар, който практически означава 10% от производствения капацитет на централата означава едно - че нямаме яснота и ясно решение за дългосрочно спасяване на централата. Ще има социален ефект, тоест ще може да се поддържат хората, но няма решение от гледна точка на енергиен баланс“, казва енергийният експерт Антон Иванов.

От синдикалната организация на централата бяха категорични, че готвят протест, в случай че работните им места бъдат закрити.

„Няма да позволим на което и да е правителство да се подиграва с това работниците да стоят без работа, а да получават заплати. Това ще доведе най-вероятно до последващо затваряне на предприятието, предвид на това, че то ще бъде, така да се каже, излишно“, заяви Делян Дяков, лидер на КНСБ в ТЕЦ „Марица –изток 2“. 

„Не само допускането на ТЕЦ „Марица-изток 2“ да работи на регулиран пазар, но и ценовия натиск във връзка с другите ценови компоненти ще доведе до преразглеждaне на решението на регулатора, което вероятно ще е от порядъка на 5% спрямо сегашните 3% средно повишение“, казва Иванов.

Трите енергоразпределителни дружества ще направят извънредно засичане на електромерите към 30 юни, като клиентите имат възможност да направят самоотчет. След това месечните сметки на клиентите ще бъдат преизчислени към датата на въвеждане на новите цени.  http://dnesplus.bg

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares