Служебното правителство ще изготви проект за актуализация на държавния бюджет, който да бъде внесен в следващия парламент и да разпредели очакваното преизпълнение на приходите в размер на 1,5 млрд. лв. Те ще отидат в три направления - здравеопазване, мерки за бизнеса и увеличение на пенсиите, за да може да се отговори на очакваната нова есенно-зимна вълна на коронакризата.

"Считаме, че бюджетът може да издържи със сега заложени нива на максимално позволен дълг и дефицит и разходите следва да се завишат само в размера на очакваното преизпълнение на приходите", обясни след тристранката служебният министър на финансите Асен Василев.

Новите мерки ще бъдат обсъдени с бизнеса и синдикати, за да се вземат най-добрите решения. Помощта трябва да е прецизна и навременна, а не да се раздават пари на калпак, категоричен бе финансовият министър.

Мерките за затваряне и ограниченията заради COVID ще бъдат обвързани със ситуацията в страната. Така ясно ще се разпише какви ще са ограниченията при заболеваемост в зелена, жълта, оранжева и червена зона. По този начин ще има предвидимост, а а мерките няма да се взимат от днес за утре, каза още Василев. Той обясни, че държавата трябва да има готовност за частично затваряне на икономиката, но не да се затварят цели сектори. Това можело да стане с ваксинация на персонала или тестове на служителите.  http://dnesplus.bg

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares