Когато започнахме да ремонтираме тръбата за #София на тунел “#Витиня” на автомагистрала “#Хемус”, не знаехме пред какво се изправяме. Гледайте този филм - автентичните гласове на участници в строителството и днешни проектанти на ремонта правят картината по-пълна, е написал в свой пост във фейсбук бившият зам.-регионален министър Николай Нанков. 

Безценните архиви са от филми на БНТ - вижда се как се е бързало, гонили са се соцнормативи и други строителни решения, довели до сериозния проблем днес. Когато най-дългият автомобилен тунел /1195 метра/ на практика става опасен за движение и е криел тайни проблеми, за които никой не е предполагал.

След ремонта, който направихме, тръбата вече е безопасна, укрепена със 72 км анкери, положени са около 28 125 кв. м хидроизолация, 4500 куб. м пръскан бетон по целия свод на тунела, 516 т армировъчна стомана, 5400 т асфалт, 790 куб. м тротоарни блокове. Изградена е сложна дренажна система, която отвежда водите, задържани от хидроизолацията и предпазва новата облицовка. Отделно в съоръжението вече има 14 реверсивни вентилатора. Тръбата е с енергоефективно LED осветление, монтирани са 375 осветителни тела.

Приятно пътуване на всички и шофирайте внимателно!

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares