От 1 юли туроператорите ще могат да кандидатстват за държавна помощ и да върнат задълженията си към потребителите. Това каза на брифинг служебният заместник-министър на туризма Даниела Стоева. „Това ще даде сигурност както на бизнеса, така и ще осигури спокойствие на потребителите на туристически пакети, които не можеха да осъществяват пътувания заради пандемията“, допълни Стоева.

Тя обясни, че от осигурените с предходно решение на правителството 51 милиона лева има остатък от 16,5 млн. лева „като те ще бъдат разпределени между компаниите, които все още дължат пари на крайните потребители с размер до 15% от оборота за 2019 г., но не повече от дължимата сума по туристическите пакети за неосъществени пътувания“.

Според изчисления на Министерство на туризма тази втора сума би трябвало да покрие 95% от задълженията към потребителите.

Министерството на туризма ще приема документи от туроператорите през електронната си система от 1-ви юли, а до края на същия месец трябва да започне и изплащането на средствата.  http://dnesplus.bg

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares