Продължават издирвателните дейности

„Сред намерените останки на падналия в Черно море изтребител е открит биологичен материал, който е предоставен за ДНК анализ“, съобщи във Варна началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Открити са и части от спасително оборудване и отломки от машината. Причините за случилото се ще бъдат изяснени след намиране на черната кутия.

Продължават издирвателните дейности без прекъсване, каза от своя страна контраадмирал Кирил Михайлов, командир на ВМС, цитиран в бТВ.

„В момента сме в надпревара с времето. Първо е необходимо благоприятни метеорологични условия. Морската среда е агресивна и продължителният престой на черната кутия във вода не е желателен. Колкото по-бързо я извадим, толкова по-голям е шансът информацията в нея да бъде използваема“, каза той.

Самолетът, пилотиран от майор Валентин Терзиев от състава на авиобаза Граф Игнатиево, изгуби радиовръзка и изчезна от радарите на 9 юни в 00:45 ч. при изпълнение на тренировъчен полет за стрелба по въздушна цел.

В издирвателната операция, която започна веднага след инцидента и продължава и днес, участват екипажите на корветата „Бодри“ и минен ловец „Цибър“, в готовност за използване са водолазен катер и вертолетите „Пантер“ . Морското дъно в района на инцидента се обследва със сонар и хидролокатор със страничен обзор. Теренът, който военнослужещите от ВМС обследват, е с размер на 20 квадратни мили.  http://dnesplus.bg

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares