За анализ на забавянията по договорите за ремонт, се настоява в декларация на Съвета

Атлантическият съвет поиска спиране на всички полети с ремонтираните от РСК МиГ самолети МиГ-29 и детайлна проверка на качеството на изпълнените ремонти на МиГ-29, се посочва в декларацията на Атлантическия съвет по повод падането на българския изтребител в Черно море.

„Незабавно започване на пълно разследване на инцидента, като бъдат включени и експерти от съюзни и партньорски държави с обширен опит в експлоатацията, поддръжката и ремонта на МиГ-29, по-конкретно Полша и Украйна. Служебният министър на отбраната незабавно да представи на българското общество пълен отчет на изпълнението на всички сключени договори с РСК МиГ по рамковото споразумение от 2018 г. за ремонтите и поддръжката на МиГ-29“, се настоява в декларацията. От Атлантическия съвет смятат, че следва да се предостави пълна информация относно всички проблеми, които до момента сме имали с руската страна по изпълнението на договорите – както по отношение на закъсненията в сроковете на изпълнение, за което вече са поискани неустойки, така и във връзка с възможни некачествени ремонти и рекламации от наша страна.

„От особено важен обществен интерес е въпросът как българската страна е осъществявала контрола върху извършваните ремонтно-възстановителни дейности? Какви са гаранциите, за да считаме за надеждни и разумни така наречените „удължавания на ресурса“ на бойните ни самолети в заводи на държава, която счита НАТО и България за враг“, питат от Атлантическия съвет и правят справка с руската военна доктрина. Призовава се „служебният министър на отбраната да представи в спешен порядък пред българското общество анализ на отражението на забавянията от руска страна на изпълнението на договорите за ремонт на изтребителите МиГ-29 върху подготовката на летателния състав. Изтъква се и обстоятелството, че летателна подготовка на българските пилоти е далеч под стандартите на НАТО.

„Незабавно правителството, основавайки се на принципа на солидарността в НАТО, да поиска стартиране на съюзна мисия по охрана на българското въздушно пространство, докато България не придобие надеждни способности за самостоятелно изпълнение на задачите по Air Policing. Незабавно спиране на всички дейности по евентуална модернизация на авиониката или допълнителни удължавания на ресурса на МиГ-29, както и преразглеждане на същите в светлината на резултатите от разследването на настоящия инцидент. Сформиране на междуведомствена работна група на правителствено ниво, в контекста на предстоящото изработване в Министерството на отбраната на Инвестиционен план-програма до 2032 г., която да започне незабавно работа по намиране на варианти за възможно най-бързо освобождаване от останалите на въоръжение стари съветски самолети", се казва още в декларацията.  http://dnesplus.bg

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares