Пилотът не е направил опит да установи радиовръзка, каза военният министър

„Когато намерим черната кутия на самолета, ще имаме повече информация за падналия самолет в Черно море“, каза пред БНТ служебният министър на отбраната Георги Панайотов.    

„Пилотът е бил един. Не е опитвал да установи радиовръзка по времето на инцидента, обясни Панайотов.

Министърът разказа, че като всички самолети и МиГ-29 има черна кутия и когато тя бъде открита, ще се търси причината за инцидента. Засега няма данни защо изтребителят е паднал. В търсенето са мобилизирани всички сили на военните, включително специалните части и Гранична полиция. Издирването е започнало веднага, след като самолетът е изчезнал от радара“.

Самолетът е участвал в съвместно учение със сръбските ВВС край Шабла, което е започнало на 7 юни и е трябвало да продължи до 11 юни.

Сръбските ВВС участват с три изтребителя МиГ-29, които са излитали и кацали от Граф Игнатиево.

Учението е включвало стрелба с артилерийско, бомбово и ракетно въоръжение, както и отстрели по светещи парашутни мишени.

„Този МиГ-29 е от машините, които последно са доставени в България, тоест 1988-89 г. Което означава, че жизненият цикъл на тази машина би трябвало да изтече в периода 2029-30 г. Машините се поддържат. Не бива в момента да се правят спекулации в резултат на какво е станал инцидентът. Нека да го установим и ще съобщим“, добави министърът.

Панайотов обяви, че за изтребителите МиГ-29 има Рамков договор за поддръжка, който в момента се изпълнява, като контрактът изтича през следващата година.  http://dnesplus.bg

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares