Как ще се отразят на държавата санкциите срещу Васил Божков, Делян Пеевски и свързаните с тях фирми ми бе първата тема на "Референдум" по БНТ и въпрос към икономисти и финансисти в студиото. 

Трудно ми е да преценя, тъй като не се е случвало досега. Сигурно е, че банките и всякакви финансови системи ще прекратят отношенията с фирмите, заяви финансистът Емил Хърсев. 

Георги Ганев от Центъра за либерални стратегии предположи, че са възможни негативни ефекти. И най-големият е как чужди инвеститори ще приемат името на България, което е свързано със закона "Магнитски". Според него най-голямата опасност е репутационният риск. 

Икономистът Лъчезар Богданов също не беше сигурен какво ще се случи, тъй като ситуацията е нова за България, а и за Европа. "Може би, като изключим първоначалните уплах и стрес, ако се види, че има реакция от властите и финансовата система, това да даде крачка напред. Били сме ударени от такъв изненадваш шок, а институциите ако реагират, означава че те могат да се чистят", каза той, включително и финансовите институции.

Според икономиста Владимир Сиркаров репутационният риск е значим за инвеститорския интерес. Той обаче уточни, че от години съществува казусът за сериозни корупционни схеми. Директният ефект едва ли ще е голям, но от репутационна гледна точка ще има  последствия в краткосрочен план. "Сигналите от партньорите ни показват, че има проблем, но решението е в наши ръце".

Хърсев не вярва, че може да пострадат фирми, които са изрядни, тъй като компаниите от списъка са групирани в едни и същи отрасли. Според него по темата се говори от 2 години. "Макар и неприятен, това е край на едно очакване", каза още той.   Георги Ганев смята, че ходът с публикуването на фирмите и свързаните лица е добър, за да се видят кои са те и ако някой има отношения, да ги прекрати.

Лъчезар Богданов  казва, че това са санкции, наложени от американското правителство, те касаят територията на САЩ и американски юридически и физически лица. Ако някоя фирма купи в САЩ недвижим имот от такова лице, може да пострада. 

Емил Хърсев уточни, че всяка банка, под която и да е юрисдикция, която извършва дейности на територията на САЩ, може да бъде спряна, да бъдат закрити кореспондентските й сметки там, ако продължи да обслужва тези субекти.

Ганев смята, че няма да изчезнат инвестициите, но разходът на един инвеститор се увеличава, тъй като ще му се наложи да проучва.
Богданов  каза, че в нашия контрол е да има действия, които да изчистят системата. 

Той заяви, че основният ограничител за растежа на икономиката е работата на правораздавателната система. Той я оприличи на наклонено поле.  Другата задача е да се подобри ефективността на публичните разходи и то бързо.

Така се премина и към втората тема - възстановяване на икономиката и състоянието на бюджета на държавата. 

Според Хърсев след пандемията сме в различна ситуация и от едни мерки за подпомагане за оцеляване трябва да има пренасочване към към стимулиране на бизнеса да работи нормално. 

Лъчезар Богданов заяви, че сме забравили коронавируса,  и за да не се повтаря пандемията, изходът е ваксинацията. "Шансът за бързо възстановяване е да няма друг здравен шок". Той смята, че  мерките за работещите бизнеси трябва да отпадат, а да се подпомагат затворените. В социалната сфера тези 50 лв. за пенсионерите висят някак си, заяви той. Да се подпомагат, но нуждаещите се.

Сиркаров смята, че при форсмажор  е нормално държавата да се намесва в полза на най-засегнатите. При тях безвъзмездните средства сякаш са оправдани. Колкото са по-продължителни обаче, те създават "наркотична зависимост". Според него анонсираната от икономическия министър Кирил Петков подкрепа за оперативна дейност е правилна. 

Богданов вижда смисъл от мерките за засегнатите бизнеси доколкото световната икономика беше във фризера. 2/3 от секторите сега са над нивата преди кризата. Ако цял един сектор е нагоре и някоя фирма не е добре, това е нейн проблем.

Богданов засегна плана за възстановяване и устойчивост и попита, защо България искат само грантове, а не иска финансиране със заеми.
Ако проектите са добри, защо не искаме да ги финансираме с дългосрочни  заеми при преференциални условия, зачуди се той. 

За Българската банка за развитие между икономистите и финансистите настана спор. Според Богданов, ако искаме програми за малкия и средния бизнес, това може да се през фиска. Няма нужда от такава банка. Хърсев категорично не с съгласи, но не беше съгласен  банката да кредитира само малкия и средния бизнес и посочи като пример отбранителната индустрия.  Ганев цитира банкер, който му казал, че българските политици имат нужда от играчка, ако им я вземат, банката, ще искат друга играчка. 

Всички се съгласиха, че има нужда от преизчисление на пенсиите, базата е 2008 г. Въпросът е каква да бъде постройката на пенсионната система, което има нужда от основен ремонт.  http://dnesplus.bg

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares