Южното Черноморие изпреварва темповете на ваксиниране и излъчва посланието, че за гостите има здравна сигурност, както и потенциал за ваксинационен туризъм, насочен към съседните държави. Това стана ясно на среща в Бургас между министърът на туризма Стела Балтова с местната администрация, контролните органи и представители на туристическия бизнес от Южното Черноморие.

Те обсъдиха готовността и предприетите действия за безпроблемното протичане на летния туристически сезон 2021. Домакин на срещата беше областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова.

В момента активно се работи по изработването на здравен протокол за действие в случай на установяване на заразен с COVID-19 турист. Всички се обединиха около идеята, че ваксинирането трябва да бъде приоритет и фирмена политика в туристическия сектор, а нивото на ваксинирани е "златният стандарт", който може да ни осигури пътуванията и успешен туристически сезон.

От РЗИ-Бургас съобщиха, че разполагат с 4 вида ваксини, в това число и еднодозова и всеки, който иска да се ваксинира може да избере. Има и изнесени на плажовете и на открито ваксинационни центрове. От една от най-засегнатите от COVID-19 области, в момента в област Бургас има дни без нови заразени, а броят на напълно ваксинираните надхвърля броя на заразените от началото на епидемията. Предстои проучване - безплатно тестване в областта за наличие на антитела срещу коронавирус и установяване на реалния брой преболедували и защитени.

Министър Балтова увери, че всички усилия на кабинета са насочени към възстановяване на туристическия бизнес, заемайки се с изключително неотложните мерки, главно от финансов характер, но също и свързаните с бързо променящата се пандемична ситуация.

На срещата стана ясно, че институциите си вършат работата отговорно. От полицията отчетоха трайна тенденция за намаляване на престъпността от 2019 г. насам, за сметка на оплаквания от шума и дребни хулигански прояви. Беше казано, че след изборите - от 15 юли, по Черноморието ще бъдат командировани 480 служители от вътрешността на страната в помощ на колегите им. МВР Бургас са отправили покани към Чехия, Полша и Румъния за съвместни патрули.

Повдигнат беше въпросът за сезонните работници и облекчаване на достъпа им до българския пазар на труда. Участниците в срещата поискаха съдействие и за по-бързи административни мерки за получаване на разрешения при създаване на работни места, в това число за 16-18-годишни младежи.

Сред обсъдените теми бяха зелените коридори за автобусен превоз през Румъния и Сърбия и особено транзитното преминаване на туристи от Украйна и Молдова през Румъния, облекчаване на визовата политика и други въпроси, по решаването на които активно се работи.  http://dnesplus.bg

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares