Към 1 януари загубата на Националния дворец на културата е 86.5 млн. лева, обяви служебният министър на културата

Служебният министър на културата Велислав Минеков обяви, че ще  подаде сигнали до европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, свързани с използването на евросредства за реализацията на няколко проекта в България.

Минеков цитира становището на Европейската служба по измамите (ОЛАФ), според което само от ремонта на Ларгото са изчезнали 4.5 млн. евро.

Министърът заяви, че е заварил във ведомството неща, които са потресаващи по отношение на финансови загуби и евросредства.

„Становището на ОЛАФ по отношение на реставрацията-ремонт в Ларгото: много от нещата вътре не мога да ви споделя - става дума за изчезнали по някакъв начин или усвоени, както се нарича, близо 4,5 милиона евро от целия проект. Докладът е много широк, много подробен, има препоръки да се търси отговорност от трима министри от предишното управление и един кмет“, посочи Минеков.

„Много е обидно за страната ни да връщаме пари на Европа. На мен ми се падна тази чест“, подчерта служебният министър на културата.

Той каза, че ще подаде сигнал към българската и Европейската прокуратура за липсващите пари. „Имам съмнения какъв ще бъде резултатът с нашата прокуратура, но много скоро, според мен, тази прокуратура ще се задейства на сериозни обороти“, допълни Минеков.

Той коментира и средствата за ремонта и създаването на галерия „Квадрат 500“, т. нар. българския „Лувър“. По думите му той дори не е квадрат, а е в П-образна форма.

„Отива със сигурност в европейската прокуратура“, посочи Минеков.

Минеков се изказа и за състоянието на НДК:

„Към 1 януари загубата на Националния дворец на културата е 86.5 млн. лева. „Ще наредим пълна финансова проверка, това е повече от субсидията към всички културни институции под шапката на министерството. Дали това не е подготовка за приватизация“, попита реторично Минеков. Искани са и заеми от Българската банка за развитие (ББР) в размер на 10 млн. Нямам обяснение как ще се спасим от тази ситуация. Аз обаче няма да разреша приватизация на НДК, забравете за подобен опит. Вече съм чувал, че е имало такива намерения“.

„Още средства са използвани в нещо, което определям като бутафория – това е имитационната крепост в местността Яйлата. Похарчени са 1,6 млн. евро за крепостта от итонг и гипс“, каза Минеков. Той допълни, че това е спряло проучванията в местността.

„Изобщо ще информирам европрокуратурата за още много неща, които са се случвали, особено с евросредства“, допълни Минеков.  http://dnesplus.bg

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares