САЩ целят тотална финансова изолация за лицата в списъка

Всички банки в България ще спрат отношенията си с фирмите и физическите лица, които правителството на САЩ реши да санкционира, прогнозира пред Нова тв Левон Хампарцумян, бивш председател на Асоциацията на търговските банки. По думите му повечето банки вече са казали „стоп" на отношенията си с тези клиенти, защото в противен случай рискуват и те да попаднат в „черния списък" на Вашингтон.

„Санкциите са автоматични – например, ако банка продължава да обслужва име от списъка, може да получи глоба и санкции. Затова банките ще гледат да се отърват от отношения с такива клиенти", обясни банкерът. Той уточни, че оттук насетне всеки трябва да внимава да не общува със санкционираните. Ако някоя компания се чуди дали може да работи с даден контрагент или не, би могла да отправи запитване към ОФАК (Office of Foreign Assets Control - Службата за контрол на чуждестранните активи, която движи програмата за налагане на санкции).

„ОФАК отговаря, макар че отнема време“, уточни Хампарцумян. Идеята на санкциите е посочените в списъка да бъдат поставени в тотална финансова изолация, никой да се прави сделки с тях. Ако някой от списъка реши да тегли пари от банкомат в Дубай, трансакцията ще бъде спряна, защото той е в черния списък. „Компаниите за международни разплащания „Виза" и „Мастеркард" са американски и са длъжни да прилагат санкциите“, посочи банкерът.

Не е ясно обаче как ще бъдат регламентирани ограничителните мерки в България след санкциите от Вашингтон. В черните списъци влизат 64 лица и фирми, свързвани с бизнесмените Васил Божков и Делян Пеевски, както и неясен брой компании и хора, „асоциирани" с тях. Хампарцумян предупреди, че американската дефиниция за „асоциирано лице" е много по-широка от българското определение за „свързано лице".

„Достатъчно е да се знае, че ядат и пият заедно“, даде пример финансистът. Той увери, че американската страна не изисква непременно връзките да са доказани и проследими в регистър или в документи.  http://dnesplus.bg

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares