Рецептурните книжки ще са на хартия до 1 юли

Лекарствата по каса на хронично болните пациенти от днес ще са само срещу електронна рецепта, става ясно от заповед на здравния министър д-р Стойчо Кацаров.

Това означава, че по електронен път в аптеката ще получават рецептата от личния лекар. Ако пациентът има само хартиена рецепта, той вече няма да бъде обслужен. Издадените до края на май хартиени рецепти ще продължат да се изпълняват в следващите месеци съобразно срока им на валидност.

1 юни бе крайният срок всички рецепти да станат електронни, но от здравното ведомство отчетоха, че болниците нямат готовност. Служебният здравен министър се съобрази с това и въведе още една корекция, като остави възможност белите рецепти, с които се отпускат лекарства по предписание, но не по каса - като антибиотиците, да продължат да са и на хартия.

При удължаване на епидемичната обстановка досега НЗОК удължаваше и валидността на рецептите и протоколите, т.е. хората могат да вземат медикаментите си от същата аптека като предишния месец, без да ходят до личния лекар. Въпреки че правителството реши обстановката да продължи до 31 юли, нова заповед от касата няма. Една от причините е, че вече аптеките нямат право да обслужват хартиени рецепти, защото ще бъдат глобени.

Промените с електронизацията на процеса по изписване на лекарства на пациентите у нас не обхващат засега рецептурните книжки и протоколите, които ще продължат да се ползват в досегашния си вариант до 1 юли.  http://dnesplus.bg

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares