Твърде вероятно е в Софийската районна прокуратура да се е вършила голяма част от прикриването на случаите около Мартин Божанов-Нотариуса. Такова мнение изрази в ефира на Нова телевизия Атанаска Дишева, член на Висшия съдебен съвет.

„Един прокурор не може да вземе делото от друг, ако няма намеса на административен ръководител.

Главният прокурор не може да не знае какво се случва. Ако не знае, не му е там мястото”, поясни тя.

На въпрос може ли системата да се самоизчисти, тя каза следното: „Аз съм оптимист, но не вярвам в това. Трябва да се предприемат извънредни мерки на законодателно ниво. Много неща може да бъдат направени в парламентарната комисия”, допълни тя.

За твърденията, че адвокат Велимир Атанасов имал отношения с подалия оставка шеф на Софийската районна прокуратура Невена Зартова и с Мартин Божанов, Дишева коментира:

„Името му не е ново, то стана известно пред ВСС при изслушването на съдия Цариградска и съдия Лазаров през февруари 2020 г. Историята е потресаваща. Всички очаквахме да се образува досъдебно производство и да се стигне до съд и евентуално - до присъда. Това обаче не се случи. Говоря за този случай пред Съдийска колегия. Едва миналата година, в резултат на данните от ГДБОП, е образувано производство.

Радвам се, че се появяват нови случаи, които попълват детайли от един пъзел, който трябва да бъде нареден. Това е случай за разследване от Прокуратурата. Рядко се намират хора, които са готови да говорят с детайли. Когато прокурори и следователи са замесени в подобни ситуации, разследването става изключително трудно, защото трябва да се намери прокурор, който да разследва такъв случай. През лятото Сарафов пое ангажимент за създаване на нов образ на Прокуратурата”.

 

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/856920-sadia-atanaska-disheva-trabva-da-se-predpriemat-izvanredni-merki-na-zakonodatelno-nivo-za-sadebnata-sistema

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares