Основният мотив да подам оставка е напрежението, което се натрупа в Софийската районна прокуратура от миналото лято досега. То се изразява в наличието на безкрайни проверки – комплексни за цялостната дейност, които натоварват както работата на колегите, така и на администрацията. Предпочитам да се оттегля, за да може колегите да работят в по-спокойна среда“.

Това коментира в студиото на bTV административният ръководител на прокуратурата, който е вече в оставка, Невена Зартова.

Тя посочи, че в началото на седмицата ръководството е обсъдило подаването на оставки и е взело решение за това.

Зартова обясни, че в Софийската районна прокуратура е имало заведени дела срещу Мартин Божанов-Нотариуса, които впоследствие за били прекратени.

"Тези дела са 17 на брой, по-голямата част от тях са приключили много отдавна - в периода от 1998 г. - 2003-2005 г. до 2017 г. Приключили са с отказ и прекратяване в интерес на Божанов. Има две сравнително по-нови дела - от 2020 г. и 2021 г. И двете преписки са прекратени, като мотивът за това е изтекла абсолютна давност за наказателно преследване. Това означава, че от момента на подаване на жалбите до момента на извършване на деянието е изтекъл значителен период от време. Няма излишни забавяния, няма някакви съмнения - аз поне не открих. Тези прокурорски преписки никога не са били разпределяни на прокурори от специализирания отдел - както беше обявено", посочи Невена Зартова.

По думите ѝ тя едва сега се е запознала със съдържанието на преписките - по-рано не ги е чела. Срещала се е с Нотариуса в качеството му на жалбоподател, който е желаел да му бъдат снети обяснения. "Разказа за грандиозна престъпна схема, насочена срещу него и негови близки", допълни Зартова.

"Аз самата не подозирах за размера на влиянието му. Разбрах, че го е имал - след убийството му. Разполагал е с изключително много контакти на магистрати - и съдии, и прокурори, в съдебната система. Използвал ги е за влияние и съдействие при решаването на преписки", обясни още тя.

По думите на Невена Зартова са установени интересни неща в досъдебното производство, водено срещу Пепи Еврото.

"Там бяха замесени фигурите на много магистрати, но Софийската градска прокуратура прекрати делото. Сигурна съм, че разследването на кръга на "Осемте джуджета" трябва да продължи, както и на кръга около Мартин Божанов", коментира тя.

Зартова посочи, че не знае дали Нотариуса и Пепи Еврото са се познавали.

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/856924-nevena-zartova-obasni-che-notariusa-bil-jalbopodatel-razkril-prestapna-shema-nasochena-sreshtu-nego

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares