"Това е прозрачност. Нека партньорите ни в Европейския съюз, различните политически групи в Европейския парламент, да са запознати като минимум с позицията на нашата група евродепутати или със ситуацията в страната", заяви зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев относно писмото, което евродепутатите са изпратили до Европейската комисия.

Това е начин за решаване на политически проблеми през европейските институции, но действието на своите колеги Томислав Дончев посочи като "информиране на европейските институции".

По-рано през деня Радан Кънев също взе отношение по въпроса, като написа във "Фейсбук", че когато той е подал сигнал към европейските институции за корупцията в България, е бил обвинен, че "клепа" държавата и че е предател. Попитан за мнението на Кънев, Дончев посочи, че не очаква ЕС да "поклати заплашително пръст или да се скара на някого" и отново затвърди тезата си, че в случая става въпрос за информиране и прозрачност.

Изборите ще са предизвикателство, призна Томислав Дончев в студиото на БТВ. Никой няма интересен от изборен хаос, уточни Дончев. По думите му основна задача на служебното правителство е изборите да са честни.

Той не даде оценка на служебното правителство, защото не е минало достатъчно време. Обърна обаче внимание, че сегашното правителство има силен импулс за реваншизъм. И даде пример за кадровите промени, които се правят с такъв замах, който не е характерен дори и за правителство, което идва на власт за пълен мандат. Според него се сипят многозначителни заплахи.

Относно скандала с подслушването на политици, Томислав Дончев отбеляза, че не е видял доказателства. Това било "претопляне на стари манджи" и допълни, че за да се подслушва дадено лице - трябва да има основание и оперативна разработка. Той не изключва възможността да бъде изфабрикувано нещо.

По темата за Българска банка за развитие (ББР) зам.-председателят на ГЕРБ настоява всичко да бъде проверено. И обясни, че самото оформяне на книжата за кредит отнема няколко седмици, затова и не вярва, че може толкова бързо да се направят заключения от служебното правителство.

Трябва да се изготви доклад, за който ще са нужни повече от няколко седмици, прогнозира Дончев в ролята на мониторингов експерт.  http://dnesplus.bg

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares