ББР може да служи за прокарване на държавната политика в определени проекти, казва Румен Гълъбинов, който допреди няколко седмици беше част от Стратегическия съвет към президента

Българската банка за развитие може да отпуска целево пари за стратегически проекти и да служи за прокарване на държавната политика в определените сектори. Това заяви пред Tribune.bg икономистът Румен Гълъбинов.

Такива банки за развитие има в повечето държави в Европа, нашата не е някакво изключение. Хубав пример в това отношение са германската и полската. Трябва да се гледа и нашата да е по този начин. Да се кредитира повече малкият и средният бизнес. И да се въведат вбъдеще лимити за даване на кредити – да се направи скала, по която да се кредитират преимуществено фирмите“, смята експертът.

Икономистът предлага лимити на кредита в зависимост от типа на кредитополучателя – малък, среден или едър бизнес. Според него сума около 10 млн. лв. е подходяща за максимален размер на отпусканите от ББР средства.

Гълъбинов, който преди няколко седмици напусна Стратегическия съвет към президента Румен Радев по лични причини, отказа да коментира казусите около шефа на НАП Румен Спецов и фирмата му: „Аз съм финансист, там казусът е юридически – фирмени прехвърляния“, обясни Гълъбинов.  http://dnesplus.bg

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares