От Български лекарски съюз (БЛС) също искат да бъде анализирана високата смъртност в страната по време на пандемията от коронавируса. Повод за тяхната позиция е интервю на служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров, дадено за БНР на 30 май 2021г. В него той заявява: "Причината за ужасяващата смъртност у нас по време на пандемията трябва да се разследва".

"Български лекарски съюз напълно подкрепя възложения на НЦОЗА от служебния министър на здравеопазването анализ на здравното обслужване на населението в периода за епидемията, причинена от Ковид-19", се казва в тяхна позиция.

От гилдията пишат, че е притеснителен фактът, че думите на д-р Стойчо Кацаров са били и преиначени. "Интерпретирането на подобни изказвания оставя горчиво усещане и създава внушение, че българските лекари не са положили максимални усилия в лечението на болните от Ковид-19. Длъжни сме да заявим, че това категорично не е истина", се казва в становището.

"Ние, лекарите на България, заедно с професионалистите по здравни грижи не можехме да избираме да си останем у дома. През последната година и половина ние бяхме и продължаваме да бъдем на работните си места, продължаваме да бъдем на първа линия, излагайки своя собствен живот и този на близките и семействата си на риск", се казва в позицията.  http://dnesplus.bg

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares