Лекарски асистенти и фелдшери се готвят за протест. Демонстрации се планират за цялата страна. Повод за тях, според организаторите, е неизпълнено предизборно обещание на управляващите за внасяне и гласуване на законопроект за самостоятелна съсловна организация на лекарските асистенти. Фелдшерите настояват за среща с правителството и разпространиха протестна декларация, в която дават срок това да се случи още до края на тази седмица.

Голям процент от центровете за спешна медицинска помощ в страната разчитат единствено на фелдшерите. Един от тях - Кирил Аргиров, каза, че искането за създаване на професионална съсловна организация на фелдшерите и лекарските асистенти ще премине в протестни действия. Те обаче няма да са активни, поради естеството на работата, допълни медикът пред Нова ТВ.

В момента шест университета обучават фелдшери и лекарски асистенти, каза Вили Батакчиева. Тя посочи, че след като са получили отказ за създаване на своя професионално-съсловна организация, са изпратили жалба до ЕС и са получили отговор, че имат правото на такава.

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/856313-feldsheri-i-lekarski-asistenti-gotvat-protest

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares