Мая Манолова за пореден път се изказа неподготвена. Забавен е фактът, че се опитва да прехвърли управленската импотентност на Радевата КЗП на предишните състави.

Това коментира бившият председател на КЗП Иван Френкев.

Нека все пак бъдем обективни и коментираме факти (за г-жа Манолова, в Българският тълковен речник думата факт има следните значения: 1. Нещо, което действително е станало, случило се е или съществува. 2. Нещо, което се привежда като доказателство; сведение. Ето ви фактите, а вие си направете изводите.)

Последните, спрели опит за годишна индексация на цените на мобилните услуги са Димитър Маргаритов, като председател на КЗП и Корнелия Нинова, като министър на икономиката и индустрията през 2022 г.

Преди това не е имало толкова активни опити за използването на тази клауза. През м. Септември 2022г служебното правителство на Румен Радев с министър-председател Гълъб Донев неправомерно ОТНАЗНАЧИ редовно избран състав на КЗП и назначиха настоящият. От края на м. Септември до момента председател на КЗП е Стоил Алипиев. С други думи, последните два опита за годишна индексация на цените на мобилните услуги се случиха по времето на назначеният от президента Радев състав на Комисията.

И двата опита бяха успешни, въпреки съпротивата на Омбудсмана на Република България и потребителските организации. Призивите на Корнелия Нинова, Димитър Маргаритов и последният редовно избран състав на КЗП в мое лице не бяха послушани. Ако г-жа Манолова има някакви претенции, моля да ги отнесе към настоящето ръководство на КЗП или към президента Радев.

Изказване, че последният редовно избран състав на КЗП не е „закачал“ телекомите не отговаря на истината. На всяко заседание Комисията разглеждаше казуси свързани с телекомите и когато имаше достатъчно доказателства се издаваха санкции за нелоялни търговски практики. Показателно е, че по данни на КЗП, най-много санкции са наложени на телекомите през 2022г, когато председатели на КЗП бяха Димитър Маргаритов и моя милост. От тогава насам потвърдените санкции намаляват, а КЗП се тресе от скандали.

Още миналата година, когато телекомите отново се опитаха да се възползват от клаузата в договорите, ние призовахме КЗП да се произнесе и да обяви тази клауза за неравноправна. Както стана ясно от последното заседание на Комисията, според думите на един от членовете „казусът отлежава в няколко доклада вече година и един месец и не влиза на заседание“. Въпросите, които г-жа Манолова трябва да зададе са „Защо настоящият състав на КЗП упорито отказва да вземе страната на потребителите? Има ли нещо общо Пътят на Копринката с чадъра, които е разпънат над телекомите от страна на КЗП?“

Добре би било да се припомни, че служебното правителство на Румен Радев продължи компенсациите за повишените цени на електроенергията и мобилните компании също се възползваха от държавната помощ. В допълнение, точно служебното правителство на Румен Радев свали с 40% еднократните такси за честоти, които се плащат ежегодно. Настоящите увеличения на цените на мобилните услуги не са нито морално оправдани, нито икономически издържани и единственото решение е тази клауза да бъде обявена за нищожна. Вече има решение на български съд в тази посока.

Това са фактите, г-жа Манолова. Всичко останало е евтин популизъм. Следващият път бъдете по-подготвена, за да не изглеждате смешна, като със случаят с „конопената плантация“ край околовръстното.

 

 

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/855967-ivan-frenkev-maa-manolova-za-poreden-pat-se-izkaza-nepodgotvena

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares