За пореден път ставаме свидетели как българското общество бива заблуждавано, как добри законодателни промени се изопачават като нещо лошо, как промените, които увеличават данъците и таксите за хазартните оператори 4 пъти, се тиражират като лобистко намаление на таксите.

Това заяви в декларация от името на парламентарната група (ПГ) на „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) Венко Сабрутев в отговор на „Има такъв народ“, съобщи БТА .

В началото на пленарното заседание ИТН излязоха с декларация срещу промените в Закона за хазарта, приети през декември миналата година. На фона на ескалиращите протести на различни професионални съсловия има един бранш, който „удари“ джакпота – хазартните фирми, защото заложиха на правилните хора – в случая на „финансовия министър Асен Василев и неговите проксита“, заяви Гроздан Караджов.

В декларацията на ИТН „всичко е лъжа, поредната лъжа на доказани лъжци“, гласи отговорът на ПП-ДБ.

В закона за държавния бюджет за 2024 г. бяха приети промени в режима на облагане на хазартната дейност, които са в сила от 1 януари т.г., посочи Венко Сабрутев (ПП-ДБ). Той припомни, че с измененията през декември м.г. са променени законът за хазарта и за корпоративното подоходно облагане. До края на 2023 г. хазартните игри, без онлайн залаганията, се облагаха едва с 15 % върху направените залози и бяха освободени от корпоративен данък и такса за поддържане на лиценза, отбеляза депутатът. С измененията за поддържане на лиценз за организиране на хазартни игри се събира двукомпонентна държавна такса – еднократна в размер на 300 000 лв. и променлива част в размер от 20 % от разликата между стойността на получените залози и изплатените печалби. Организаторите вече заплащат и корпоративен данък.

Намаляването на дела на нелегалния пазар, освен че води до увеличаване на бюджетните приходи, също така е и мярка за по-добра защита на участниците в хазартни игри за по-ефективна борба и превенция от зависимости, подчерта Сабрутев. И допълни, че в Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО) данъкът за хазартна дейност за игрален автомат в игрална зала, в игрално казино, за игрално място вече 800 000 лв. за тримесечие, досега данъкът е бил 500 000 лв. за тримесечна игра на автомат.

Приетите промени в закона за хазарта и в ЗКПО увеличават таксите и данъците на хазартните оператори до 4 пъти, същото ще доведе до значително увеличение на приходите в държавния бюджет, се казва в декларацията на ПП-ДБ.

Content Original Link:

https://fakti.bg/bulgaria/855367-pp-db-otgovoriha-na-itn-za-hazartnite-taksi-vsichko-e-laja-porednata-laja-na-dokazani-lajci

Добавете коментар

Security code Обнови

Изпратете
0
Shares