Болница “Шейново” реши, че претенцията за обезщетение за неимуществени вреди по казуса с разменените бебета следва да се отнесе към съда.

Съветът на директорите се запозна със становището на външния консултант, изготвено във връзка със заявената претенция от едно от семействата по казуса с разменените бебета.

По време на посещението си в село Каравелово министър Шишков по доста груб начин се опита да прехвърли отговорността върху народните представители за това, че не се възстановяват щетите от наводненията в Карловско по достатъчно бърз начин. Това заяви в кулоарите на парламента Младен Шишков от ГЕРБ, съобщават от novini.bg.

Водач на тежкотоварен камион е пострадал тежко, след като е бил блъснат от камион на магистрала "Тракия", съобщи БНР.

Инцидентът е станал на 19-ия километър от магистралата, в посока София.

Мъжът слязъл от камиона, за да провери изправността му, когато е бил блъснат от другото превозно средство.

Случаят с Християн Пендиков е израз на десетилетна политика. На насаждане на омраза към българите и към всичко българско. Затова е много важно този път властите в РС Македония да заявят, че това е престъпление от омраза. Не е битов скандал, не е криминален случай. Това коментира в Перник президентът Румен Радев.

Това беше изкуствена засада, защото почти всички колеги от ГЕРБ и ДПС бяха в залата, но не се регистрираха. Това е системна тяхна политика, те показаха за пореден път, че правят всичко необходимо да провалят законите. Със снощния провал на заседанието аз съм скептичен, че ще се стигне до второ четене.

По време на Втората световна война българският народ не предаде своите евреи и не допусна нито един от тях да бъде депортиран в лагерите на смъртта. Това написа главният прокурор Иван Гешев в изявление по повод Международния ден в памет на жертвите на Холокоста, разпространено от Прокуратурата.

Парламентарното ни време не е добре организирано. То трябва да е разпределено по друг начин, за да ни стигне за решаване на най-важните задачи. Този парламент работи доста интензивно с доста извънредно работно време, особено във вторник, сряда, четвъртък и петък. По-голямата част от времето се изхабяваше за политически ПР.

Българската театрална постановка “Вражалец”, която трябваше да зарадва зрителите в три града в РСМ в началото на февруари, няма да се състои. Гостуването на едни от най-популярните български актьори бе по инициатива и финансиране на Фондация Българска Памет и Министерството на външните работи на Република България и трябваше да се състои на 1, 2 и 3 февруари в Битоля, Щип и Струмица.

Всяка война има край, приключва по един или друг начин. Не виждам, обаче, основания нито от едната, нито от другата страна да се тръгне към преговори. Това заяви бившият заместник-министър на отбраната Йордан Божилов в "Още от деня" по БНТ.

"Война се води за постигане на политически цели.

Софийският районен съд реши синът на кмета на Панагюрище Иван Белишки да остане за постоянно в ареста с мярка „задържане под стража“.

Мотивите са, че има обосновано предположение, че е извършил престъплението, в което е обвинен. Използвал е черен пистолет, намерен по-късно в дома му. Няма опасност да се укрие, но има реална опасност да извърши друго престъпление, ако е на свобода, счете съдът.

Според мен ще имаме редовно правителство. Президентската република вече диша във врата на партиите. Това заяви в студиото на euronewsbulgaria.com журналистът Ружа Райчева.

Първоначално изглеждаше предизвестен животът на Народното събрание. Дойде втори период, в който се виждаше, че ще има правителство. За мен срещата Нинова-Борисов показа, че имаше шанс за правителство, но те нямаха право да го съставят пред своите избиратели.

Омбудсманът Диана Ковачева сезира председателя на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Стоил Алипиев и изпълнителните директори на „Йеттел България“ ЕАД Джейсън Конг и на БТК ЕАД („Виваком България“ ЕАД) Николай Андреев заради общественото недоволство и множеството жалби от граждани, които търсят съдействие срещу предстоящо индексиране на цените на мобилните услуги от двата оператора.

До месец и половина започва първата копка на 16 км от АМ „Европа“ от Опицвет и Сливница, които ще направят връзка със Северната скоростна тангента. Това каза за Радио София кметът на град Костинброд Трайко Младенов. През миналата седмица е била направена и първа копка на трасето на скоростния влак от гара Петърч до Драгоман.

България извика за консултации посланика в Република Северна Македония Ангел Ангелов.

Президентът Румен Радев посрещна австрийския канцлер Карл Нехамер, който пристигна на работно посещение в България, съобщи БНР.

Самолетът с канцлера кацна на летище Пловдив. Нехамер е придружаван от австрийския вътрешен министър Герхард Карнер.

Българската и австрийската делегация ще пътуват до Елхово, където ще посетят Регионалната дирекция "Гранична полиция", където е разположен Регионалният координационен център, част от интегрираната система за наблюдение на българо-турската граница.

Жители на Казанлък, Павел баня и околните населени места протестираха заради инвестиционното предложение за "Разширение и модернизация на действаща инсталация за производство на смоли" от регионална фабрика в района. Те се събраха пред предприятието, за да поискат чист въздух и природа. Проектът на дружеството предвижда изграждане на инсталация за производство на формалин, който е взривоопасно и силно отровно вещество.

Народното събрание ще заседава извънредно на 24 януари 2023 г. от 10.00 часа. Разпореждането за свикване на заседанието е на председателя на Народното събрание Вежди Рашидов и е на основание чл. 78, т. 1 от Конституцията на Република България, посочват от пресцентъра на НС, цитирани от БНТ.

Инициативен комитет (ИК), начело с лидера на "Има такъв народ" (ИТН) Слави Трифонов, започва от утре (24 януари) подписка за произвеждане на национален референдум за избори за Велико народно събрание, което да реши за промяна формата на управление от парламентарна на президентска република. В комитета членуват 12 души, обяви пред журналисти Ивайло Вълчев.

Не изглеждаме солидно, ако твърде дълго време не се приема бюджетна рамка, но това не поставя под въпрос функционирането на държавата. Проблемът е, че се спира всичко извън базовите плащания, най-очевидната жертва са капиталовите разходи. Това каза икономистът Лъчезар Богданов за "Твоят ден".

"Удължителният закон даде яснота за социалните плащания, те бяха продължени от миналата година.

През изминалата година стойността на най-популярната криптовалута биткойн се е понижила с над 60%. Но от началото на година се забелязва промяна. Какво се случва на този високорисков пазар?

Освен драстичен спад в стойността на биткойн през миналата година, обемите на търговията се понижиха с над 30% на годишна база, съобщава БНТ.