Зададох въпрос на вицепремиера Василев относно рафинерията Лукойл и цената, на която купува петрол сорт "Уралс". От отговора му стават ясни няколко шокиращи неща. Това пише във "Фейсбук" депутатът от "Демократична България" Ивайло Мирчев.

1. На входа и изхода на "Лукойл Нефтохим" стои компанията "Литаско", която продава на рафинерията петрол "Уралс" на цена с $35 на барел по-висока от пазарно постижимата.

Председателят на регионалната комисия на Европейския парламент Юнус Омаржи призова страната ни да приключи във възможно най-кратки срокове започнатите инфраструктурни проекти, преди да загуби средствата, отпуснати за тях.

Под най-голям риск са автомагистрала "Струма", обходният път на Габрово и тунела под "Шипка". Ако обектите не бъдат завършени до 2024 година, България може да загуби повече от 2 млрд.

Трябва да се вземат спешни мерки за повишаване на доходите и подпомагане на бизнеса в уславията на криза, коментира финансовият анализатор Мика Зайкова. В предаването на Радио Варна „Позиция“ тя разкритикува анонсираните мерки за подпомагане на домакинствата, пенсионерите и фирмите.

Първо трябва да бъдат подпомогнати най-нуждаещите се, каза Мика Зайкова и допълни: "Предлагат по 25 стотинки отстъпка на литър гориво.

В момента за предприятията няма мерки за компенсиране на свръхвисоките цени нито на електроенергията, нито на природния газ. По тази причина на 18 май бизнесът и синдикатите ще протестират. Това заяви Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Той заяви, че данните за увеличения износ не говорят в полза на твърдението, че индустрията се е адаптирала към високите цени на електроенергията, както твърди вицепремиера Асен Василев.

Управляващата коалиция и през изминалата седмица показа, че не работи. Това коментира в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция” социологът Антоний Гълъбов. По думите му коалицията не може да постигне съгласие, да взима решения и съответно да носи отговорност за тях. Гълъбов даде като пример двете експертни заседания, които трябваше да предложат пакет от антиинфлационни мерки, но се оказаха безрезултатни.

Ясни са кандидатите за членове на съдийската колегия в следващия състав на Висшия съдебен съвет от съдийската квота. Те са 15 – по-малко от предходната кампания за номинации за настоящия състав на ВСС. "Основната причина е, че в последните години съставите на висшите съдебни съвети до такава степен изложиха гилдията, че хората не искат да стават част от това", заяви пред БНР съдия Нели Куцкова от Софийския апелативен съд, член на Съюза на съдиите.

Плюс точките, които са заложени, искам днес на оперативно заседание да обсъдим внимателно цялостния пакет за мерките срещу инфлацията и високите цени. Това каза министър-председателят Кирил Петков в началото на заседанието на Министерския съвет.

Българското правителство успя да задържи цените на тока за битовите потребители без да бъдат покачени.

Най-голямата партия в управляващата коалиция – „Продължаваме промяната“, предложи да не се облага с ДДС хлябът и да се намали данъкът за плодовете и зеленчуците родно производство. Това предложение финансовият министър Асен Василев (ПП) коментира така:

„По принцип съм против диференцирането на ДДС ставките по две причини.

"Една прослойка от хора обърнаха реформата в бизнес. За това не се вижда нейния край." Това заяви в ефира на БНТ бившия правосъден министър Антон Станков, цитиран от news.bg. По думите му съдебната реформа не трябва да бъде правена въпреки, а трябва да има съгласие. Нужно е да се прецени как ще се отразят в дългосрочен план промените, добави той.

Във вторник Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще избира административен ръководител на едно от ключовите съдилища в страната – Апелативен съд София (САС). Кандидат за поста е досегашният председател на САС съдия Даниела Дончева.

Нейният първи мандат съвпадна с пандемията от COVID-19 и наложен локдаун.

Около 520 000 от българите работят на минимална работна заплата и 800 000 получават минималната заплата, тоест 1/3 от българите са около линията на бедност. Това показват данните на директора на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ Любослав Костов, които той оповести в „Тази сутрин“.

Министерският съвет одобри проекта на Програмата за трансгранично сътрудничество Интеррег VI-А Румъния - България 2021-2027 г. Общият бюджет е в размер на 207, 5 млн. евро. От тях 163, 5 милиона са предоставят от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР). Програмата ще финансира съвместни проекти в рамките на четири приоритета: „Добре свързан регион“, „По-зелен регион“, „По-образован регион“ и Интегрирано териториално развитие.

ГЕРБ-СДС предлагат Кирил Ананиев за председател на комисията по бюджет и финанси на мястото на Любомир Каримански от ПГ на "Има такъв народ".

Проектът на решение за промяна в състава на бюджетната комисия е внесен в Народното събрание, сочи справка на интернет сайта на парламента, и е подписан от депутатите от парламентарната група.

"По отношение на сигналите срещу Гешев, ВСС трябва да приложи практиката, която прие по отношение на случая с "Красьо Черния".

Това заяви бившият член на ВСС съдия Калин Калпакчиев в предаването Денят с Веселин Дремджиев, излъчващо се по TV+ и TV1.

"Спецправосъдието в Европейския съюз съществува само в извънредни, изключително тежки казуси като такива с мафията, сепаратистите в Испания или терористичните престъпления", категоричен бе юристът с огромен опит.

Очаква се до 2030 г. в България да бъдат постигнати кумулативни енергийни спестявания в размер на повече от 4 млн. тона нефтен еквивалент или 50 678,31 GWh електроенергия. Това показва анализът на схемата за задължения за енергийни спестявания за периода 1 януари 2021 - 31 декември 2030 г, направен по повод разглеждането от Министерския съвет на проект на наредба за определяне на националната цел за енергийна ефективност, общата кумулативна цел и схемата за задължения за енергийни спестявания и разпределянето им между задължените лица.

48-годишна жена от Сливен е задържана за измама за над 260 000 лева, съобщи бТВ.

Две дружества, извършващи логистика, подават сигнал в полицията, че с тях се е свързала фирма от Сливен, която ги е наела за извършване на транспортни услуги извън страната, но така и не им платила.

Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира Главният инспекторат на Министерски съвет за проверка, свързана с евентуално извършено нарушение от длъжностно лице от Министерство на правосъдието, във връзка с изготвен протест, съобщиха от държавното обвинение.

На основание чл.126, пр.2, чл.146, т.4, чл.147, ал.2, вр. чл.16, ал.1, т.1 и т.3 от Административнопроцесуалния кодекс (АПК) от ВАП е изготвен протест против заповед на министъра на правосъдието, издадена по Закона за нотариусите и нотариалната дейност.

„Не е необходимо до вдигаш минималната заплата, за да вдигнеш заплатите на хората“, посочи в предаването „Тази сутрин“ по бТВ Теодор Дечев от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

„Най-много хора на минимална заплата работят в държавни институции, включително и общински. Има армия от хора, които работят в детски градини и училища, които са на минимална работна заплата и държава спокойно може да им я увеличи“, каза още той.

Психологът Росен Йорданов, журналистът Йово Николов, политологът Андрей Райчев и адвокатът Михаил Екимджиев дискутираха в студиото на „Здравей, България” по Нова ТВ докъде ще стигнат обвиненията между МВР и прокуратурата.

„Прави ми лошо впечатление, че се говори за Прокуратурата като цяло. Там работят 250-300 души. Не може да се заклеймяваме цялата институция.

Днес парламентарната група на “Има такъв народ” официално ще номинира Любомир Каримански за управител на Българската народна банка. Това съобщи във фейсбук Слави Трифонов. Ето какво разказа той за Любомир Каримански:

Познавам достатъчно добре господин Каримански. Мисля, че вече и вие го познавате. Измина една бурна година, в която вие четохте, гледахте, информирахте се, вероятно сте използвали и интуицията си, и в крайна сметка сте направили своите изводи.