До 2020 година европейските инвестиции в блокчейн технологиите ще достигнат 300 милиона евро, каза еврокомисарят по цифровата икономика и общество Мария Габриел, която откри конференцията CEE BLOCK, която има амбицията да се превърне в най-големия блокчейн форум за региона. Това съобщиха от Представителството на Европейската комисия в България.

При откриването тя е посочила, че блокчейн технологията променя начина, по който гражданите и фирмите си сътрудничат, обменят информация, правят сделки и предоставят услуги, предаде БТА.

"Блокчейн е възможност, която не трябва да пропускаме. Това е възможност за европейския бизнес да въведе нови надеждни бизнес модели, а за публичните власти да предоставят по-иновативни и сигурни услуги за гражданите. Това е възможност и за страните членки да преосмислят начина на работа на своите информационни системи и начина, по който потребителите и техните лични данни са защитени", е отбелязала Габриел.

Тя е информирала, че в европейската обсерватория за блокчейн, която е започнала работа през февруари, вече има включени над хиляда организации с над 400 проекта. През април, 26 страни членки, сред които и България, са се обединили в съвместна декларация за създаването на надеждна европейска инфраструктура за блокчейн услуги. Тя ще подпомогне предоставянето на трансгранични цифрови публични услуги по най-високите стандарти за сигурност, защита на данните и енергийна ефективност.

Блокчейн ще създаде нови възможности за бизнес, ще стимулира иновативността и ще донесе ползи на гражданите, е казала Габриел.

Мария Габриел е отбелязала още, че приложенията на блокчейн могат да бъдат видени както в държавната администрация и митниците, така и в банковия сектор, финансите, енергетиката и дори при гарантиране на сигурността на системите за гласуване на изборите. В бъдещият многогодишен бюджет на ЕС за периода след 2021 г. тя е предложила създаването на нова програма "Цифрова Европа", в която са предвидени средства за подкрепа развитието на блокчейн.  http://dnesplus.bg/
   
   
БНБ Текущи валутни курсове
   

           Фиксиран курс
              1 EUR =
1.95583 BGN

   

Радио  

   
   
   

Контакти  

e-mail: info{@}mybgdir.com
Бг-каталог

   
   
   
© 2018 - 2020г. Всички права запазени! Бг - каталог ©