Държавният глава Румен Радев отличи с орден „Стара планина” първа степен световноизвестния израелски писател, историк и политик проф. Михаел Бар-Зоар, предаде репортер на БГНЕС.

Роденият у нас учен е удостоен за приноса си за популяризирането на спасяването на българските евреи по време на Втората световна война и за развитието на двустранните отношения между България и Израел.

Президентът не скри, че за него е огромна чест и удоволствие да удостои с най-високо държавно отличие на България един голям учен, общественик и писател.

Румен Радев отбеляза, че тази висока награда е израз на нашето признание за всички усилия и действия на проф. Бар-Зоар за това, че светът да научи истината за спасяването на българските евреи.

„Вие сте един истински посланик на българския народ. Българската държава има много посланици по света, но българският народ има малцина истински посланици и това са личности като Вас”, сподели президентът.

„Слава Богу, има на български две думи - едната е Родина, другата е Отечество”, каза проф. Бар-Зоар. Според него трябва да мислим за урока, който получихме от спасяването на българските евреи. Той изброи три урока. Единият е, че добрите хора победиха лошите, второ, че бяха спасени 50 000 души.

Проф. Бар-Зоар е роден на 30 януари 1938 г. в София, България. През 1948 г. година със семейството си емигрира в Израел. Бар-Зоар получава бакалавърска степен по политически науки от Еврейския университет в Йерусалим, магистърска и докторска степени по политически науки и международни отношения от Сорбоната във Франция. Преподава в университета в Хайфа, както и в университета "Емори" в Атланта, Джорджия. Бивш депутат в Кнесета.

Проф. Бар-Зоар е официалният биограф на основателя на израелската държава Давид Бен-Гурион. През 2009 г. публикува подробна биография и на Шимон Перес.

Бар-Зоар е в основата на кампанията за популяризиране на ролята на България в спасяването на 50 000 български евреи. Книгата му "Извън хватката на Хитлер" става бестселър в България, САЩ и Израел, преведена е в много европейски страни, по нея е сниман документален филм. Израелският историк, политик, журналист и писател е носител на Бен-Гурион награда, Награда от Френската академия, "Соколов" награда /Израелската Пулицър/, Лауреат е на Международната награда за миграцията, Кавалер е на френския орден на "Почетния легион" и на българския "Мадарски конник", Доктор Хонорис кауза към Софийски университет. http://dnesplus.bg/
2018 - 2019г. Всички права запазени! Бг - каталог ©