Постигнахме много. Съветът взе решение за започване на преговори за членство с Република Македония и Република Албания, а сега започва подготвителната работа по този процес. Тя основно е в Комисията, заедно с приятелите в Македония и Албания. Много е важно да не губим фокус от това. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, предаде репортер на БГНЕС.

Захариева коментира постигнатото от страната ни по време на председателството на Съвета на ЕС, както и приоритети, по които се очаква да работи Австрия, след като поеме щафетата. „През цялото време работихме много близко с австрийските колеги, както преди това работихме с естонските колеги. Много се радвам, че те вече обявиха, че ще продължат темите. Основна тема ще им бъде сигурността, незаконната миграция, както и Западните Балкани“, подчерта Захариева.

Тя се аргументира с факта, че вече дори е получена покана за провеждане на неформален съвет на външните министри, който ще се проведе през август в Австрия, а на него ще присъстват и държавите от Западните Балкани.

„Нашата цел беше темата за Западните Балкани беше да не бъде обратим процес, т. е. да продължим по времето на Австрия, Румъния и Хърватска. Знаете, че хърватският министър-председател обяви от България, че те ще организират среща на върха със страните от Западните Балкани“, припомни Захариева.


„Много близо бяхме до приключването на продължаващото две години и половина съгласуване, заради многото разнопосочните позиции, на реформата на Регламента от Дъблин. Спомняте си, че съвсем скоро лидерите, след много дълго заседание, успяха да постигнат съгласие по тази много разделяща линия. Така че много се надявам есента да успеем да затворим това досие“, допълни още външният министър. http://dnesplus.bg/
   
   
БНБ Текущи валутни курсове
   

           Фиксиран курс
              1 EUR =
1.95583 BGN

   

Радио  

   
   
   

Контакти  

e-mail: info{@}mybgdir.com
Бг-каталог

   
   
   
© 2018 - 2020г. Всички права запазени! Бг - каталог ©