Обявяване на сградата за паметник на културата, търсене на средства по европейски програми, откриване на дарителска сметка - са част от мерките, които ще бъдат предприети за спасяването на сградата на Народно читалище "Светлина-1861" в Шипка.

Сградата тъне в разруха от години, наскоро няколко драматични снимки, показващи плачевното състояние на сградата предизвикаха широк отзвук в медиите и институциите се размърдаха.

Днес да се запознаят отблизо със ситуацията около рушащата се читалищна сграда в град Шипка пристигнаха министърът на културата Боил Банов и областният управител Гергана Микова. Двамата, заедно с кметовете на Казанлък Галина Стоянова и на Шипка Василка Панайотова, председателят на Общинския съвет на Казанлък Николай Златанов, главният архитект Георги Стоев и председателят на Народно читалище „Светлина-1861“ Татяна Бърч стигнаха до извода, че може би сградата ще бъде спасена, някога.

Читалищната сграда е построена през 1934 г. и е една от най-старите в градчето. През 2001 г. с решение на Общинския съвет на Казанлък тя е предоставена за безвъзмездно ползване на читалище „Светлина“. 13 години по-късно, чак през 2014 г. обаче председателят на читалищното настоятелство уведомява с писмо кмета Галина Стоянова, че „..от 1993 г. обектът е освободен, поради невъзможността да бъде стопанисван от читалището и че въпреки решението на ОбС от 2001 г. той не е бил използван“.

В писмото от читалището заявяват още, че сградата вече не им е необходима, тъй като за своите нужди използват друг обект – част от старото училище. Поради продължаващото в годините рушене и лошо стопанисване на сградата, през 2014 г. ОбС Казанлък променя статута й от публична в частна общинска собственост. Това решение е продиктувано от заявени инвестиционни намерения от страна на сдружение с нестопанска цел „Слава“, което поема ангажимент да извърши поетапен ремонт на сградата в размер на 460 000 лв. Сдружението така и не изпълнява заявените по сключения договора намерения и той е прекратен през април 2016 г.. Във времето Община Казанлък прави опити да съхрани ценната постройка. През 2009 г. се извършва заснемане на сградата, а арх. Балабанова дарява идеен проект за нейното възстановяване. Ремонтът на читалището обаче изисква средства, възлизащи на около 3 млн.лв. (по мнение на специалисти), но тази сума е непосилна за бюджета на Община Казанлък.

След срещата днес Боил Банов обяви конкретните стъпки, които ще бъдат предприети за спасяване на старата постройка с интересна архитектура. На първо място - в най-кратки срокове ще стартира процедура за обявяване на сградата за паметник на културата. Така за нейното възстановяване ще могат да се търсят средства по различни европейски проекти. Културният министър заяви, че процедурата за придобиване на статут може да приключи в най-добрия случай до 3 месеца.

Ще бъде открита специална дарителска сметка, в която родолюбиви българи могат да внасят средства и да подпомогнат първоначалните ремонтни дейности.

На трето място – Общинският съвет в Казанлък ще предложи сградата от публична общинска отново да стане частна общинска собственост. Със средства от Общината ще бъде извършено конструктивно обследване на обекта, за да се прецени реалното му състояние.

Според думите на министър Банов, сградата задължително трябва да бъде запечатана до старта на зимата, за да спре разрушаването на вътрешната й част. Той изрази надежда, че със средства от Общината и с помощта на дарения ремонтът на покрива може да бъде завършен до началото на зимните месеци.
http://dnesplus.bg/
   
   
БНБ Текущи валутни курсове
   

           Фиксиран курс
              1 EUR =
1.95583 BGN

   

Радио  

   
   
   

Контакти  

e-mail: info{@}mybgdir.com
Бг-каталог

   
   
   
© 2018 - 2020г. Всички права запазени! Бг - каталог ©