Източник от британското правителство на премиера Тереза Мей опроверга медийна информация, че Обединеното кралство ще каже на Брюксел, че се подготвя да остане в митническия съюз на ЕС и през 2021 г., информира "Ройтерс".

Кабинетът на Мей не може да постигне единодушие за бъдещо споразумение със съюза. По-рано вестник "Телеграф" писа, че Великобритания ще остане в митническия съюз, ако необходимата технология за проверки на границата не бъде готова до 2021 г., когато преходният период след Брекзит приключва.

"През декември и март ние постигнахме съгласие за предпазен механизъм, но предложението на ЕС е напълно неприемливо", каза източникът.

"Това би означавало граница в Ирландско море и ние никога няма да го допуснем", поясни представителят и добави, че продължават преговорите по въпроса за работещ предпазен механизъм.

"Премиерът и правителството са категорични, че щом преходният период приключи през декември 2020 г., ние не само ще преговаряме и ще подпишем търговски споразумения с останалата част от света, но и ще ги изпълняваме", изтъкна източникът.

Междувременно премиерът на Великобритания повтори в София, че Лондон планира да напусне митническия съюз на ЕС, тъй като Обединеното кралство иска независима търговска политика, възможно най-безпрепятствена търговия с ЕС и избягване на "твърда" граница със Северна Ирландия.

Мей също опроверга, че страната й ще остане в митническия съюз и след 2021 г.

"Великобритания ще напусне митническия съюз, ние напускаме ЕС. Разбира се, ние ще преговаряме за бъдещите митнически договорености с ЕС", обясни тя.

Премиерът на Обединеното кралство проведе двустранна среща с премиера на България Бойко Борисов в кулоарите на срещата на върха ЕС-Западните Балкани.

Без значение от Брекзит, надявам се, че ангажиментите на Лондон към развитието на Западните Балкани ще се запазят, казал Борисов.
http://dnesplus.bg/
   
   
БНБ Текущи валутни курсове
   

           Фиксиран курс
              1 EUR =
1.95583 BGN

   

Радио  

   
   
   

Контакти  

e-mail: info{@}mybgdir.com
Бг-каталог

   
   
   
© 2018 - 2020г. Всички права запазени! Бг - каталог ©