Българи засадиха 42 розови храста дамасцена на централен площад в Лондон. Акцията се състоя на около 300 м от "Пикадили съркъс" на "Голдън скуеър" в квартал "Сохо", предаде БНР.

Идеята е да се възстанови градината, засадена в началото на 70-те години на миналия век с 2000 български рози, подарени от Софийската община. Сортът дамасцена е познат от Розовата долина в България.

"Като се разхождаме заедно из Лондон, което правим заедно всеки месец, винаги си говорим къде и какво можем да намерим в Лондон, свързано с България. Например мостът Ватерло, където е било покушението срещу Георги Марков. Едно от нещата, които открихме, беше "Голдън скуеър" – там все още пише, че през 70-те години са били засадени български рози, подарък от Софийската община. Историята е описана на табела. Едно от нещата, които решихме да направим, е да възстановим тези рози", разказа предисторията на инициативата Бойко Боев, инициатор на сайта „Разходки в Лондон“.

Спечелили са финансирането по програма за социална интеграция към кметството на Лондон. "Впечатлихме местните власти с това, че предлагаме да възстановим нещо, което вече го няма, както и защото нашата българска група иска да направи дар на Лондон", допълни Боев.
http://dnesplus.bg/
   
   
БНБ Текущи валутни курсове
   

           Фиксиран курс
              1 EUR =
1.95583 BGN

   

Радио  

   
   
   

Контакти  

e-mail: info{@}mybgdir.com
Бг-каталог

   
   
   
© 2018 - 2020г. Всички права запазени! Бг - каталог ©