Наказателният кодекс у нас е като швейцарско сирене - пробит отвсякъде и не върши работа.

Българската Конституция не е беззащитна и обществото не е загубило интерес към нея. Ако не се постигне огромно национално усилие за лошите разговори за Конституцията, следващата Конституция няма да бъде демократична, а ще бъде авторитарна.

Това заяви бившият служебен премиер ( 6 август -7 ноември 2014 г. ) проф. Георги Близнашки на конференция "Авторитаризъм и конституционализъм". Тя се провежда в СУ "Свети Климент Охридски" по повод 28-та годишнина от приемането на Конституцията на Република България от 1991 г.

Проф. Близнашки негодува, че в България няма Граждански кодекс, Наказателен кодекс и Закон за печата. "Наказателният кодекс в страната ни е като швейцарско сирене - пробит отвсякъде и никаква работа не върши", критикува той.

Конституцията от 1991 г. е първата посткомунистическа конституция. Тя е суверенен акт, създаден с потенциала на българското общество. Нашата Конституция е дело на българското общество и неговия собствен потенциал, посочи проф. Близнашки.

"Българската конституция е такава, каквато ние си я представяхме, че трябва да бъде. Българската конституция е най-добрата конституция в цяла Източна Европа", изтъкна бившият служебен премиер.

Според бившия служебен премиер имаме огромен проблем с политическите партии, а не с Конституцията. Проф. Близнашки посочи, че президентът не трябва да заема страна в политическия сблъсък а трябва да успокоя страстите и да насочва вниманието на обществото в правилната посока.

Той коментира и съдебната реформа. Според него се води грозна игра с България през последните години и трябва да се приключи с мониторинга на Еврокомисията за съдебната ни система. "Не могат да идват докади, писани от странни чиновници", подчерта бившият служебен премиер и конституционалист.

Проф. Близнашки отбеляза, че в наши дни атаките срещу Конституцията се засивалват и се провеждат по различен начин. На днешния ден, в който се отбелязва 28-мата годишнина от приемането на Конституцията на Република България от 1991 г. в нито един от основните вестници на страната нямало нито ред, че става дума за годишнината на Конституцията. Според проф. Близнашки това било само началото.

Той посочи, че другият огромен проблем е, че върви страшен процес с ревизията на новата история.

Живеем в трудни времена и поради тази причина ще се направи сериозна дискусия, пред които е изправена демокрацията в България, обясни проф. Близнашки. По думите му и у нас, и в Европа се сгъстяват облаците над демокрацията и демократичните ценности.

Заместник-ректорът на СУ проф. Мария Стойчева изтъкна, че днес е денят, в който се навършват 28 години от приемането на Конституцията на Република България от 1991 г. За нея е особено важно, че конфернецията се провежда в контекста на една видима публична дейност на Кръжока по конституционно право към Юридическия факултет, в която Конситутцията ни е била поставена в контекста на разглеждането на други важни Конституции в Европа.  dnesplus.bg
   
   
БНБ Текущи валутни курсове
   

           Фиксиран курс
              1 EUR =
1.95583 BGN

   

Радио  

   
   
   

Контакти  

e-mail: info{@}mybgdir.com
Бг-каталог

   
   
   
© 2018 - 2020г. Всички права запазени! Бг - каталог ©