"Ние сме за пример в Европа."
С това се похвали премиерът Бойко Борисов след срещата си с баварския си колега Маркус Зьодер.

С много усилия България е постигнала сигурност и стабилност. Финансовата и икономическа стабилност в страната е факт, а и покриваме Маастрихтските критерии, както се похвали още той пред госта си.

Борисов изрази задоволството си от високата оценка, дадена му от колегата му, като отчете, че страната ни гарантира сигурност на границите.

На първо място сме по заловени и предадени на съд каналджии, по думите на премиера Борисов. От своя страна Маркус Зьодер изявил претенции, че Шенген не се охранява добре, на което Борисов обясни, че с Турция имаме добро сътрудничество, но проблем имаме с Гърция.

Сега ние се пазим от Шенгенското пространство, сподели Борисов. Затова и той иска ЕС да пази Шенген.

Добрата оценка за стабилността у нас, получена от Зьодер, е много по-меродавна от оценката на партийните централи според Борисов. Непрекъснато инвестиране в охрана на границата, отчете още премиерът.

Борисов иска ясен ангажимент от страна на всички държави. Затова не било нужно да се отпускат нови милиарди евро.
Направете си сметки - на отпуснатите пари и на броя влезли мигранти, посъветва той. Каква щяло да се окаже? Че България трябва да получи повече средства. Вие сте богата провинция, обърна се Борисов към баварския колега.

Шенген обаче, по думите на премиера, не е панацея, но заради егоизма в една държава не сме член на това пространство.

Премиерът се заяде с опозицията и изреченото от Елена Йончева обвинение, че щял да вади България от ЕС. Пътят на страната ни бил ясен. Няма да тръгна по пътя на Виктор Орбан, заяви той в отговор на въпрос. Призна обаче, че с Орбан са приятели. Гласувал за замразяване на членството му в ЕНП.
България е много лесно прогнозируема, каза още министър-председателят.

Зьодер пък тълкува днешния ден като силен сигнал. В тежки времена България се доказва като силен и надежден партньор в една все по-слаба Европа, подчерта той. Зьодер отчете начина, по който браним външната граница на ЕС. България в целия регион е важен фактор на стабилност, по думите му. Затова било важно съвместното сътрудничество. Трябва да подкрепим проевропейските сили в Европа, настоя Маркус Зьодер. Засилване ролята на Фронтекс, иска премиерът на Бавария. Той е съгласен за нуждата от засилване охраната на вътрешните граници.

Срещата завърши с подаръци за български ученици, написали есе за Бавария. Подписана бе съвместна декларация за намерения за сътрудничество в сферата на сигурността. http://dnesplus.bg/
   
   
БНБ Текущи валутни курсове
  • Курсове за 26.02.2020


    Българска народна банка

    • 1 USD = 1.79846 BGN (down)
    • 1 GBP = 2.32422 BGN (down)
    • 1 CHF = 1.84408 BGN (down)
   

           Фиксиран курс
              1 EUR =
1.95583 BGN

   

Радио  

   
   
   

Контакти  

e-mail: info{@}mybgdir.com
Бг-каталог

   
   
   
© 2018 - 2020г. Всички права запазени! Бг - каталог ©