"Булгартабак" не е единственото предприятие, което е обречено заради приватизационния си договор. Това заяви пред БНР Руси Статков, който е член на Надзорния съвет на агенцията за приватизация и следприватизационен контрол.

Кои са останалите дружества Статков не поясни.

За цигарената фабрика в Благоевград все още не е ясно дали предприятието е затворило, уточни Статков. Все още не е започнала проверката на Агенцията за приватизация, допълни той.

Според Статков, особено в монополните дружества трябва да се търси и наказателна отговорност на тези, които поемат ангажимент пред държавата да бъдат нейни партньори, а с действията и бездействията си разрушават подотрасъла", каза той.

"Агенцията е поискала чрез писмо миналата седмица от изпълнителния директор до ръководството на предприятието информация какво се случва в предприятието и на тази база ще преценим какви следващи мерки да предприемем", добави Статков.

До месец те (собствениците на дружеството - б.р.) трябва да дадат отговор, допълни представителят на Агенцията по приватизация. "В българския закон за приватизация и следприватизационен контрол, който действа и сега, няма уточнение що е икономическа ефективност, що е прозрачност и що е стратегически инвеститор, както и що е предмет на дейност на този закон", подчерта Статков.

По думите му, многократно от Агенцията са предлагали да има изменения в законите, така че да има защита и на националния, и на обществения интерес.

Конкретният договор за приватизация беше сключен през 2011 година. Руси Статков припомни, че по време на приватизацията на Булгартабак като член на Надзорния съвет e поискал да се запази броя на работните места, да се запази заплащането и третото му предложение е било по отношение развитие на дейността.

"За съжаление обаче това не беше възприето и тогава министър Трайчо Трайков и самото правителство възприеха 10 задължения, в които предмет на дейност и седалището останаха до 2021 година, т.е. 10-годишен период.

"За целите на специалния ни закон няма понятието що е предмет на дейност и в този смисъл и в други закони не е указано, така че всичко тръгва на тълкуване. А това тълкуване, както се случва - могат да бъдат няколко работници и някаква дейност да се върши там и пак да бъде отчетено за запазен предмет".

"Агенцията за приватизация, съгласно конкретния договор за приватизация, отчита предходните периоди, т.е. за миналата година и до средата на следващата година, когато ? се предоставят, съгласно договора за приватизационна продажба, всички документи, свързани със самия договор", каза Статков.

Той даде пример, че има прецедент с предприятието в София. За него преди няколко години се проверяваше доколко дейността, която са вършели хората, които се освобождават, съответства на договора и предмета на дейност. Проверката установила, че всичко е съгласно договора.

Както при казуса със София преди, така и сега при казуса с Благоевград, агенцията "ще действа с конкретни проверки", но това ще прецени "на базата на информацията, която ще получи от ръководството на дружеството", допълни Статков.  http://dnesplus.bg/
   
   
БНБ Текущи валутни курсове
  • Курсове за 27.02.2020


    Българска народна банка

    • 1 USD = 1.78387 BGN (down)
    • 1 GBP = 2.30111 BGN (down)
    • 1 CHF = 1.84043 BGN (down)
   

           Фиксиран курс
              1 EUR =
1.95583 BGN

   

Радио  

   
   
   

Контакти  

e-mail: info{@}mybgdir.com
Бг-каталог

   
   
   
© 2018 - 2020г. Всички права запазени! Бг - каталог ©