Германският индустриален гигант Thyssenkrupp преживява все по-трудни времена. Председателят на борда Улрих Ленер подаде оставка, след като временният изпълнителен директор на компанията Гуидо Керхоф беше подложен на натиск от акционери, настояващи за радикално преструктуриране на закъсалия индустриален конгломерат.

Напускането на Ленер задълбочи лидерския вакуум в групата, произвеждаща от подводници до асансьори. Керхоф е изпълнителен директор едва от няколко дни, след като Хайнрих Хайзингер, който води компанията в продължение на 7 години и половина, напусна поста преди 10 дни.

72-годишният Ленер подава оставка, считано от 31 юли, като се оттегля и от надзорния съвет. Той заяви, че вече не се ползва с достатъчна подкрепа за развитието на компанията в интерес на нейните клиенти, служители и акционери, пише Reuters.

"Предприемам тази стъпка съзнателно, за да дам възможност за фундаментална дискусия с нашите акционери за бъдещето на Thyssenkrupp. Разпадането на компанията и свързаната с това загуба на много работни места не е опция", каза ръководителят в изявление.

ThyssenKrupp отчете рекордни поръчки по пътя към отказване от стоманата
Европейски гигант с бизнес у нас постигна рекордни поръчки и висока печалба

Компанията се ориентира към асансьорите и автомобилните компоненти

Хайзингер отстояваше сливане на европейския бизнес на Thyssenkrupp с този на индийската Tata Steel, финализирано на 30 юни като ключов елемент от стратегията му да съживи бизнеса и цената на акциите на компанията.

Той напусна, след като не успя да спечели единодушна подкрепа от акционерите за сделката с Tata, чието подготвяне отне 2 години. Сделката донесе по-малка полза за Thyssenkrupp, отколкото се надяваха някои инвеститори.

Лидерската криза в Thyssenkrupp, чиято история датира от 2 века, разкри още по-фундаментални въпроси за компанията, която работи от дълги години не само заради печалбата, но и за да поддържа наследството на основателите си и да запази работните места на своите 158 000 работници.

"Уважавам решението на Ленер, но съжалявам за него", каза Вилхелм Сегерат, ръководител на работническия съвет на Thyssenkrupp и старши служител в индустриалния профсъюз IG Metall.

Той призова основните акционери да работят заедно, за да развият Thyssenkrupp. "Не може да има разпадане на бизнеса", каза той пред Reuters.   http://dnesplus.bg/
   
   
БНБ Текущи валутни курсове
   

           Фиксиран курс
              1 EUR =
1.95583 BGN

   

Радио  

   
   
   

Контакти  

e-mail: info{@}mybgdir.com
Бг-каталог

   
   
   
© 2018 - 2020г. Всички права запазени! Бг - каталог ©