Инвестициите в енергийния сектор намаляват за трета поредна година, повдигайки въпроса дали светът едновременно ще успее да произведе достатъчно енергия и да се пребори с климатичните промени, показва доклад на Международната агенция по енергетика.

Правителствата и частният сектор са вложили $1,8 трилиона в инфраструктура, оборудване и ресурси. Това означава, че инвестициите са намалели с 2 процента от 2016 година, а агенцията предупреждава, че няма изгледи тенденцията да се обърне.

В същото време правителствата (данъкоплатците) носят на гърба си все повече от тежестта на инвестициите с около 40% от общия дял. 95% от общите вложения в сектора се дължат на различни регулации.

"Въпреки увеличената роля на правителствата, енергийните инвестиции са недостатъчни, за да покрият целите за сигурност, забавяне на климатичните промени и качеството на въздуха", казват от агенцията.

Електрическият сектор е привлякъл най-много капитал за втора поредна година - около $750 милиарда, но и там инвестициите намаляват с 5%. Правителствата и инвеститорите пък са вложили рекордните $300 милиарда в мрежите, скромен ръст от 1%.Разходите по централи, които генерират електричество - особено от въглища и ядрено гориво - намаляват с 10% през миналата година. Половината от спада се дължи на Китай и Идия.

В същото време инвестициите в централи на природен газ са се повишили с 40%, основно в САЩ, Близкия Изток и Северна Африка.

Вложените средства във възобновяема енергия намаляват със седем процента, като растежът при соларните и вятърни централи не успява да компенсира спада при АЕЦ и ВЕЦ. Ядрената енергия не се възприема категорично за възобновяема, но двете се свързват, тъй като създават електричество без да изпускат вредни емисии въглероден диоксид.

Само в Европа спирането на работата на ядрени централи отговаря на 40% от генерираната енергия от възобновяеми източници от 2010 г. насам.

ИНВЕСТИЦИИ В ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ

Докато разходите за създаване на електричество намаляват, ивнестициите в енергийната ефективност на сгради, автомобили и индустрия продължават. Светът е похарчил $236 милиарда през 2017 г., ръст от три процента спрямо година по-рано. Подобренията са основно в отоплението, охлаждането и осветлението.

Въпреки това Агенцията предупреждава, че това перо също забавя темп.

Повишение на инвестициите има и в търсенето и производството на газ и петрол - с 4% до $450 милиарда.  http://dnesplus.bg/
   
   
БНБ Текущи валутни курсове
   

           Фиксиран курс
              1 EUR =
1.95583 BGN

   

Радио  

   
   
   

Контакти  

e-mail: info{@}mybgdir.com
Бг-каталог

   
   
   
© 2018 - 2020г. Всички права запазени! Бг - каталог ©