Индустриален клъстер „Електромобили“ няма как да подкрепи поправките в Закона за енергетиката, тъй като спъват развитието на сектора. Това заяви председателят на сдружението Илия Левков, предаде репортер на БГНЕС.

Според текстовете, предложени от Министерството на енергетиката, Комисията за енергийно и водно регулиране занапред ще има задължението да определя цени за зареждане на електромобилите. Оказало се, че в проектозакона е допусната техническа грешка, която ще бъде отстранена между двете четения на поредните поправки в Закона за енергетиката.

"Дано наистина е техническа грешка. Искаме да регулираме пазар, който все още не е стартирал. Няма как зареждането да бъде регулирано като бизнес. Получава се прецедент: фирмите, които са инвестирали в оборудване да привличат клиенти с безплатното зареждане, държавата ще ги задължи да сложат цена на услугата. По света няма такъв тип регулация, България ще бъде единствената“, категоричен е Левков.

Най-ниската цена за една зарядна станция е 10 000 лева, има и такива в по-големите вериги магазини, които достигат до 100 000 лева. Към момента в страната са изградени 110 станции.

Въпреки несъгласието на Клъстер, промените в закона минаха днес на първо четене в ресорната енергийната комисия. 11 депутати гласуваха "за" и 7 "въздържал се". Заради наближаващата лятна ваканция поправките в закона ще бъдат окончателно приети най-вероятно в средата на септември. "Препоръката на Клъстера в месеците преди окончателното приемане на поправките е да се търсят допълнителни стимули за бизнеса да инвестира в закупуването на електромобили", отбеляза Левков. По данни на КАТ към края на юни в страната се движат 1308 електромобила.  http://dnesplus.bg/
   
   
БНБ Текущи валутни курсове
   

           Фиксиран курс
              1 EUR =
1.95583 BGN

   

Радио  

   
   
   

Контакти  

e-mail: info{@}mybgdir.com
Бг-каталог

   
   
   
© 2018 - 2020г. Всички права запазени! Бг - каталог ©