Международният валутен фонд (МВФ) съобщи, че е одобрил отпускането на нов транш, от 2 милиарда долара, на Египет след трета проверка на програмата за реформи на страната, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

С новия транш предоставените на Кайро средства ще достигнат 8,06 млрд. долара. Те са част от широк план за оказване на Египет на финансова помощ от общо 12 млрд. долара, огласен през ноември 2016 г., уточни базираната във Вашингтон финансова институция в кратко комюнике след съвещание на своя управителен съвет.

През май фондът съобщи, че е постигнал съгласие за отпускането на новия транш, който трябваше да бъде одобрен от управителния съвет. Тогава фондът отбеляза, че Египет започва "да бере плодовете от своята амбициозна програма за икономически реформи въпреки политическите трудности".

Макар процесът да изисква жертви в краткосрочен план, реформите бяха от ключово значение за стабилизиране на икономиката и полагане на основите на значителен и устойчив растеж, който ще подобри жизненото равнище на всички египтяни, коментира в онзи момент Субир Лал, който отлавяваше мисията на МВФ в страната.

В замяна на международната помощ египетското правителство се ангажира да извърши драстични реформи, като въведе нов данък добавена стойност (ДДС), намали държавните субсидии за енергетиката и либерализира през ноември разменния курс на египетската лира.

След бунта пред 2011 г., с който беше свален от власт президентът Хосни Мубарак, Египет затъна в тежка икономическа криза.

И ако МВФ прогнозира растежът на брутният вътрешен продукт на страната през 2018 г. да се увеличи на 5,2 процента, от 4,2 процента миналата година, то египетските граждани все още не са усетили положителния ефект от този растеж.    http://dnesplus.bg/
   
   
Няма намерени новини
   

           Фиксиран курс
              1 EUR =
1.95583 BGN

   

Радио  

   
   
   

Контакти  

e-mail: info{@}mybgdir.com
Бг-каталог

   
   
   
© 2018 - 2020г. Всички права запазени! Бг - каталог ©