Годишната инфлация в еврозоната за първи път от над година се повиши над целта на Европейската централна банка през юни, макар това да се дължи основно на по-високите цени на енергията, докато основната инфлация остава приглушена.

В петък Евростат представи данни, според които потребителските цени в 19-те страни са се повишили с 2% от година по-рано. През май повишението бе 1,9%. Така еврозоната приключва полугодието с най-висок ръст от февруари на миналата година.

По-рано този месец Европейската централна банка заяви, че очаква да приключи програмата за количествено улеснение през декември, цитирайки увеличаващата си увереност, че инфлацията ще успее да постигне и задържи целта от "близко, но по-малко от 2%" в средносрочен план.

През юни цените на енергията са се повишли с цели 8 процента спрямо година по-рано. Цените на другите стоки остават без особено голяма промяна, като оновната инфлация, изключваща храните и горивата, пада до 1% от 1,1% през май. Основна заслуга има сектор услуги.    http://dnesplus.bg/
2013 - 2019г. Всички права запазени! Бг - каталог ©