Търговската война между САЩ и ЕС най-осезателно ще засегне автомобилната индустрия, стоманодобива и впоследствие земеделския сектор при суровините.

Това прогнозират трима професори от Съюза на икономистите в Българя – Татяна Хубенова, Искра Балканска и Стефан Стефанов. Според тях търговският спор все още не може да се каже дали драстично ще повишат цените на вносните продукти, предаде репортер на БГНЕС.

БГНЕС припомня, че на 1 юни официално беше нанесен първият удар: САЩ наложи мита върху вноса на стомана и алуминий от ЕС, Канада и Мексико. Мярката беше сред предизборните обещания на Доналд Тръмп, според когото вносът при тогавашните условия на стомана и алуминий застрашава националната сигурност на САЩ. От своя страна Европейската комисия изготви черен списък с близо 340 вида стоки, които ще бъдат обложени с 10 до 50 процента вносно мито.

Тези мерки на практика ще доведат до свръх предлагане на стомана в Европа, защото продукция, подготвяна за износ през океана ще остане непродадена, което ще постави под въпрос съществуването на хиляди предприятия и работни места. През миналата година ЕС е изнесъл за САЩ стомана и желязо за 4,6 млрд. евро и алуминий за 1,8 млрд. евро.

Учените прогнозират, че следващите месеци не се очаква съществено поскъпване на цените на вносните американски стоки у нас. Според проф. Искра Балканска, някои от нашите фирми ще се пренасочат към партньори от трети пазари, от които да внасят стоките си. „В краткосрочен план очакваме да настъпи рязка промяна и още-по-голямо изостряне на отношенията между САЩ, ЕС, Канада и Япония. Очакваме следващите месеци някои от страните в ЕС да започнат двустранни преговори с американските фирми“, каза тя.

БГНЕС припомня още, че наскоро еврокомисарят за търговията Сесилия Малмстрьом заяви, че поведението на САЩ не остава на ЕС друг избор, освен въвеждането на защитни мерки. Тя ги определи като пропорционални и в съответствие с правилата на Световната търговска организация.
http://dnesplus.bg/
   
   
БНБ Текущи валутни курсове
   

           Фиксиран курс
              1 EUR =
1.95583 BGN

   

Радио  

   
   
   

Контакти  

e-mail: info{@}mybgdir.com
Бг-каталог

   
   
   
© 2018 - 2020г. Всички права запазени! Бг - каталог ©