Турция предприема спешни мерки, за да защити валутата си и да се справи с постоянно нарастващата инфлация. През последните седмици турската лира системно се обезценява, падайки до рекордно ниски нива спрямо долара и еврото, което е все по-голям риск за икономиката на страната.

Положението се влоши дотолкова, че управляващите и централната банка се събраха на извънредна среща, свикана от президента Реджеп Ердоган и решиха да вземат радикални мерки.

Властите обещаха да вземат необходимите мерки "за намаляване на натиска върху лихвените и валутните курсове и за по-ефективна борба с инфлацията".

Централната банка увеличава обема на ежедневната търговия на валутни депозити с до 1.5 млрд. долара, което е с 250 млн. долара повече от досегашния праг.

Според банката максималната дължима сума на депозитите в търговете може да достигне до 7.5 млрд. долара от сегашните 6.25 млрд. долара.

Банката актуализира календара на турските лири, уредени за продажба на форуърдни търгове за чуждестранна валута, които ще се проведат през второто тримесечие.

"През този период максималната обща сума на форуърдната валутна позиция може да се увеличи от сегашното си ниво от 5.3 млрд. до 7.1 млрд. долара", заявиха от паричната институция.

Нетърговските механизми, като режимът на обменните курсове, валутната депозитна сметка и валутният режим, са изключени, a политиките на отворения пазар ще бъдат "строго" защитени, обещаха турските власти.

Мерките станаха жизнено необходими, след като валутният курс щатски долар/турска лира достигна своя исторически връх, като се покачи над 4.3700 (лирата се обезцени рекордно, б.р.) при отварянето на пазара на 9 май.

Действията на властите позволиха на затруднената валута да се възстанови, падайки под 4.30 за долар преди обед на 10 май.

Турция обеща да продължи с политиките за насърчаване на икономическия растеж, но спазвайки фискална дисциплина.

"Нашата страна ще продължи по пътя на политиките, основаващи се на растежа, но никога няма да се откаже от своята фискална дисциплина, която е една от най-важните котви на националната икономика", увериха властите.

Ще бъдат предприети и стъпки за привличане на повече международни инвеститори в страната.
http://dnesplus.bg/
   
   
БНБ Текущи валутни курсове
   

           Фиксиран курс
              1 EUR =
1.95583 BGN

   

Радио  

   
   
   

Контакти  

e-mail: info{@}mybgdir.com
Бг-каталог

   
   
   
© 2018 - 2020г. Всички права запазени! Бг - каталог ©