Цената на виното вероятно ще се повиши, тъй като през 2017-а година световното винопроизводство се срина до 60-годишно дъно, съобщава Ройтерс.

Парижката международна организация по лозята и виното (OIV) обяви във вторник, че световното производство на вино е спаднало до 250 милиона хектолитра през миналата година, което представлява понижение с 8,6% спрямо 2016-а година и най-ниското ниво от 1957-а година насам (когато бяха произведени едва 173,8 хектолитра). В същото време глобалното потребление на вино през предходната година е достигнало 243 милиона хектолитра. Трябва да се има предвид, че един хектолитър е 100 литра или около 133 стандартни бутилки вино, предава БНР.

Базираната в Париж организация обвини за производствената криза лошите атмосферни условия в Европа през 2017-а година, включително късната зима, която навреди на лозовите масиви и на гроздовата реколта. През миналата година европейското винопроизводство се е свило с 14,6% до 141 милиона хектолитра, посочиха от OIV, като лошото време е засегнало силно всичките топ производители в Европа. Така например производството на вино в Испания е спаднало с цели 20% през миналата година, френското - с 19%, а това на Италия - със 17%, показват изчисленията на агенция Ройтерс.

Трябва да се има предвид, че Европа формира около 65% от световното производство на вино.

Другите региони по света са се справили през миналата година по-добре, отчитат от организацията. Производството на вино в САЩ е било до голяма степен стабилно, въпреки миналогодишните горски пожари в Калифорния, които в крайна сметка са нанесли по-малко щети по лозята, отколкото първоначалните притеснения. Австралийското производство също е останало равномерно, докато добивите в Южна Америка са успели да се възстановят до голяма степен след катастрофалния спад на винопроизводство през 2016-а година в резултат на метеорологичния феномен "Ел Ниньо". Производството в Южна Африка пък е отбелязало известен растеж въпреки продължителната суша през миналата година.

Експерти посочват, че потребителите наистина ще усетят затруднение с намирането на по-евтини бутилки с вино.

"Винарските компании, които се насочиха към много ниския ценови сектор вероятно ще бъдат засегнати най-лошо от доста слабото производство, тъй като техните маржове са много ниски", посочи пред CNN Щефан Ранеклейв, глобален стратег по напитките в Rabobank. "Когато цените се повишат, това натоварва сериозно винарските компании от ниския ценови сегмент", отбеляза той. Според него се очаква нарастване на цената на бутилките с вино и от средния ценови клас.

Новината за рекордно слабото винопроизводство от 60 години насам може да се отрази негативно на акциите на компаниите, произвеждащи вина.
http://dnesplus.bg/
   
   
БНБ Текущи валутни курсове
   

           Фиксиран курс
              1 EUR =
1.95583 BGN

   

Радио  

   
   
   

Контакти  

e-mail: info{@}mybgdir.com
Бг-каталог

   
   
   
© 2018 - 2020г. Всички права запазени! Бг - каталог ©