Пластмасовите сламки и клечките за уши могат да бъдат забранени във Великобритания, като част от план за ограничаване на отпадъците от пластмаса. 8.5 млрд. пластмасови сламки ежегодно се изхвърлят на Острова, което замърсява океаните с най-малко 150 млн. тона пластмаса.

Британското правителство обаче е твърдо решено да се справи с проблема. Според премиера Тереза Мей пластмасовите отпадъци са едно от най-големите екологични предизвикателства за света, а Великобритания е световен лидер в борбата с тях.

Лондон призова и страните от Британската общност да се присъединят към тази кауза. По-рано тази година Шотландия обяви забрана на производството и продажбата на пластмасови клечки за уши.

Министърът на околната среда Майкъл Гоув също е яростен противник на пластмасовите сламки, бъркалки и клечки за уши и обеща страната "да се отърве от тях".

Обединеното кралство вече въведе такси за полиетиленови торбички, забрани продуктите, съдържащи пластмасови микрозърна и подготвя схема за връщане на пластмасови опаковки (кутийки, бутилки) за напитки.

Пластмасовите сламки ще бъдат забранени и на музикалните фестивали на Острова. Те ще премахнат и пластмасата за еднократна употреба до 2021 г.

8.5 млрд. сламки се изхвърлят ежегодно на Острова, което замърсява океаните с поне 150 млн. тона пластмаса
Източник: Friends of Earth

8.5 млрд. сламки се изхвърлят ежегодно на Острова, което замърсява океаните с поне 150 млн. тона пластмаса

Редица търговци на дребно, барове и ресторанти вече намаляват употребата на пластмаса, а забраната за полиетиленови торбички ще разширена до всички търговци на дребно.

Лондон дава 61.4 млн. паунда за глобални изследвания и за подобряване на управлението на отпадъците в развиващите се страни.

Екологични организации приветстваха действията на британското правителство като "крачка напред", призовавайки и други нерециклируеми "проблемни пластмаси" да бъдат забранени, а търговците на дребно да премахнат пластмасите за еднократна употреба от собствените си продукти.

"Единственото дългосрочно решение е пълно спиране на всички, освен най-важните пластмаси", смята Джулиан Кърби от "Приятели на Земята".

Друга водеща европейска държава - Франция вече направи стъпки в тази посока, забранявайки пластмасовите чаши и чинии, както и торбичките за еднократна употреба. Белгия и Гърция също предприеха мерки в тази насока.

Британски политици призоваха всички пластмасови отпадъци, които могат да бъдат избегнати, да бъдат забранени до 2042 г.
http://dnesplus.bg/
   
   
БНБ Текущи валутни курсове
   

           Фиксиран курс
              1 EUR =
1.95583 BGN

   

Радио  

   
   
   

Контакти  

e-mail: info{@}mybgdir.com
Бг-каталог

   
   
   
© 2018 - 2020г. Всички права запазени! Бг - каталог ©