С 34 милиона лева са се увеличили оборотите на работещите в туристическия бранш по Северното Черноморие през това лято в сравнение със същия период на миналата година, каза днес във Варна вицепремиерът Валери Симеонов.

Заедно с областния управител Стоян Пасев и кмета на крайморския град Иван Портних той участва в разширено заседание на съвета по проблемите на туризма, който включва представители на всички контролни институции.Парното и топлата вода в столицата трябва да поскъпнат с 8 на сто от октомври. Това става ясно от публикуваните разчети на Комисия по енергийно и водно регулиране /КЕВР/, предава БНР.

Увеличението се налага заради предстоящия скок на природния газ с близо 14 процента, който топлофикациите използват за гориво.

От новия отоплителен сезон цените на топлоенергията в Пловдив ще се увеличат с 9 на сто, тези в Бургас и Плевен - с 5 процента, а във Варна поскъпването ще е с 2 на сто.

Предстои обществено обсъждане на цените на топлоенергията.


Близо два месеца чака бизнесът, за да събира забавени плащания. Гражданите бавят средно с 15 дни своите задължения. Всяка четвърта компания се страхува от фалит, заради невъзможността да събира вземанията си навреме. Масово бизнесът работи с отложени плащания, а гражданите рискуват да изпаднат в задлъжнялост, поради недостига на кешова наличност. Това показват данните от европейско проучване на фирми за събиране на дългове.Американските пазари на акции стартират на позитивна територия за поредна сесия на търговия, тъй като инвеститорите продължават да игнорират новините за последните мита и контрамита, въведени от САЩ и Китай, надявайки се, че двете водещи световни икономики в крайна сметка ще седнат на масата на преговори.Искът за обявяване в ликвидация на дружеството "Олимпик" влиза в съдебната зала в кипърската столица Никозия в сряда, 12 септември, съобщи БНР.
Всеки клиент на застрахователната компания ще получи писмо с разяснения за процедурата, която следва, изискванията и условията за подаване на исковете, увери временният ликвидатор Павлос Накузи.


Усилията на Франкфурт да привлече банкери, избягали от Лондон заради Brexit, са в опасност да изгубят от инерцията си, пише Bloomberg.

Докато Париж изглежда догонва в надпреварата за работни места, няколко компании избраха да преместят персонала си на няколко места в рамките на Европейския съюз, вместо да изграждат единствен център. Това може да завърши с разочарование за Франкфурт, според лобистка група за града.

"Ясен предупредителен сигнал е, че повечето банки разпространяват работни места в цяла Европа, за да запазят всички възможности за преместване", каза Хубертус Вет, управляващ директор на Frankfurt Main Finance.След като преди месец комплексът на "ИПК Родина", включващ бившата печатница и недовършената административна сграда "Родина тауър", беше обявен за продан, имотът вече има нов собственик.

По информация на "Капитал" купувачът е доктор Михаил Тиков чрез своята компания "Изток плаза". Неговото име най-често се свързва с най-голямата верига болници в България "Софиямед".


Германският индустриален гигант Thyssenkrupp преживява все по-трудни времена. Председателят на борда Улрих Ленер подаде оставка, след като временният изпълнителен директор на компанията Гуидо Керхоф беше подложен на натиск от акционери, настояващи за радикално преструктуриране на закъсалия индустриален конгломерат.

Напускането на Ленер задълбочи лидерския вакуум в групата, произвеждаща от подводници до асансьори. Керхоф е изпълнителен директор едва от няколко дни, след като Хайнрих Хайзингер, който води компанията в продължение на 7 години и половина, напусна поста преди 10 дни.


Румънският държавен авиопревозвач Tarom е подписала сделка с Boeing за покупката на пет самолета 737 MAX 8 на стойност $586 милиона, предава SeeNews. Освен това компанията ще закупи и решение, чрез което инженерите и екипите по поддържка ще могат по-ефективно да извършат и записват ремонти.

737 MAX е най-бързо продаващият се модел в историята на Boeing с над 4 600 поръчки от над 100 клиента по света. "737 MAX ще донесе на нашите клиенти изключително представяне, надежденост и ефективност. Увеличеният пробег ще ни помогне да обслужваме по-добре настоящите си маршрути и да достигнем нови пазари", заяви в изявление главният изпълнителен директор на Tarom.

През юни румънската компания продаде две самолета Airbus A310 на Armenia Airways Aircompany за $5,48 милиона.

Към момента авиопревозвачът обслужва международни и вътрешни полети с 25 самолета. През март компанията заяви, че очаква най-накрая да излезе на печалба през 2018 г. след 10 поредни години на загуби.   http://dnesplus.bg/

Инвестициите в енергийния сектор намаляват за трета поредна година, повдигайки въпроса дали светът едновременно ще успее да произведе достатъчно енергия и да се пребори с климатичните промени, показва доклад на Международната агенция по енергетика.

Правителствата и частният сектор са вложили $1,8 трилиона в инфраструктура, оборудване и ресурси. Това означава, че инвестициите са намалели с 2 процента от 2016 година, а агенцията предупреждава, че няма изгледи тенденцията да се обърне.

В същото време правителствата (данъкоплатците) носят на гърба си все повече от тежестта на инвестициите с около 40% от общия дял. 95% от общите вложения в сектора се дължат на различни регулации.


Продажбите на нови автомобили в Европейския съюз през юни се засилват, достигайки рекордно ниво за този месец. В същото време растежът за полугодието като цяло е по-слаб от същия период на 2017 година.

Броят на регистрираните нови коли в 27 страни от ЕС (за Малта няма данни) се у покачил през юни с 5,2% в сравнение с същия месец на миналата година - до 1, 569 милиона единици, съобщава Европейската асоциация на производителите на автомобили (ACEA).


Министерството по труда в Атина, след споразумение със синдикатите, включи и специалистите на свободна практика към имащите право за обезщетение при безработица.

По 360 евро на месец с продължителност до 9 месеца ще получават безработни адвокати, лекари, инженери, технически специалисти, информира кореспондентът на БНР в Гърция.

Условието е да са се осигурявали в последните три години и да са изплащали, което е задължително, вноската за безработица.

Сред имащите право на това обезщетение са и чужденците, които отговарят на условията и работят в Гърция.

След фалиране и закриване на много държавни и частни фирми в Гърция, специалисти се принудиха да работят на свободна практика.

"Това са лица, които осъществяват дейност за своя сметка и се самоосигуряват", уточняват финансисти.    http://dnesplus.bg/


Да бъдат натъпкани във вече претъпканите влакове по време на пиковите часове в Токио никога не е приятно преживяване за пътуващите към работа. Усещането е още по-неприятно по време на влажните летни месеци.

Ето защо губернаторът на японската столица, която е най-големият град в света, Юрико Койке стартира кампания за борба с пренаселеността на влаковете, като част от подготовката за Олимпиадата и Параолимпиадата в Токио през 2020 г., пише Bloomberg.


Швейцарският франк и скандинавските валути са сред най-уязвимите на фона на ескалиращия търговски конфликт между САЩ и Китай.

"Франкът, датската и шведската крони ще бъдат сред най-засегнатите, като те представляват малки и отворени икономики, въпреки че директната търговия на тези нации с Китай е относително ниска", смятат експертите от Danske Bank.

В групата на по-сериозно засегнатите валути може да бъде и унгарският форинт, който до голяма степен се влияе от цените на металите, пише Bloomberg.

"Скандинавските валути са уязвими при разрастване на търговската война най-вече, защото са малки, отворени икономики и в случая с Дания - зависими от глобалния корабен бизнес", обяснява Йенс Педерсен.

"Швейцарският франк също е в тази група заради по-малката икономика на Швейцария, но и също така заради по-активните си отношения с Китай", обяснява още експертът от Danske Bank.

От друга страна според специалистите японската йена и щатският долар са сред валутите, за които рисковете са най-малки.


Нов данък „Градушка” ще вдигне цените на най-масовите застраховки, предупреждават от бранша. Повод за това е законопроект, който предвижда процент от имуществените полици да отива във фонд за борба с градушките в цялата страна.

Ракетната система за борба с градушките в момента покрива едва 1/3 от територията на страната.

Целта е да се осигури 100% превенция. Това ще струва 28 млн. лв. годишно. Част от парите ще са от бюджета. Друга част ще е от задължителната вноска от земеделските стопани, а останалото от застраховките. От бранша предупреждават, че това ще е за сметка на всички, които застраховат имуществото си – дори за кражба.

Според земеделското министерство, ако превенцията обхване цялата страна, това ще спести от разходите на застрахователите за щети от градушка.

Те обаче не са убедени в това и предлагат задължителни полици за производителите, които получават субсидии.    http://dnesplus.bg/

23 740 дка с лавандула са пожънати от засадените в Добричка област 39 640 дка с етеричната култура – съобщиха от областната служба „Земеделие”.

Добивът е 539 кг от дка при 608 кг за м.г., когато в областта площите с културата са били 24 658. Тази година те нарастват с около 15 000 дка. Според производители, нещата не са съвсем наред. Все още нямало изварено масло, за да се говори за цена. Лавандулата в Добричко се прибира късно, заради дъждовете, презряла е, затова добивите са ниски.

Тази година очакванията са кг. масло да струва около 180 лв, през м.г. е цената е била 100 лева. Има и спекулации за цени и от 200-210 лева за кг масло.

„Има търсене. На място идват представители на американски, европейски фирми, които искат да се договарят директно” – казват производители.

Американският президент Доналд Тръмп нарече Туитър отлична възможност незабавно да каже на своите милиони последователи истината за лъжливите новини. Той заяви това в интервю пред Пиърс Морган от телевизия Ай Ти Ви. Откъси от интервюто са публикувани в неделния брой на вестник „Мейл он сънди“.

„Обичам тази моменталност. Обичам силата, която носи в себе си, защото тя позволява да запознаеш другите с твоето мнение. Мога да се боря с лъжливите новини, защото имам толкова много последователи“, заяви стопанинът на Белия дом, който активно ежедневно използва Туитър. В тази социална мрежа Тръмп се радва на 53,1 милиона последователи.

„Когато виждам, че някой казва нещо неправилно, или нещо правилно, или по-скоро седи и нищо не прави, имам възможността да реагирам веднага. Или в други случаи казвам на своя помощник: Напиши дословно това изявление, много дословно, до последната запетая. След това гледаш и виждаш след две секунди да се появява: „извънредна новина, Доналд Тръмп... А ти правиш изявление, толкова силни и толкова бързи“, каза американският президент.

„Ти разказваш на хората нещо, което в действителност може да те защити от лъжи“, добави Тръмп.      http://dnesplus.bg/

Всеки може да изчисли със специален калкулатор колко би загубил в следващите 30 години, ако се осигурява на по-нисък от реалния си доход, съобщават от Националната агенция по приходите (НАП).

Софтуерът е достъпен тук и до момента е използван над 4 200 пъти. Калкулаторът позволява, след попълване на данни за действителния и деклариран доход, всеки да разбере колко средства няма да получи в бъдеще под формата на неизплатени средства от болнични, майчинство, обезщетения за безработица, както и пенсии.

През изминалия месец НАП беше домакин на международна конференция, на която бяха обсъждани именно въпросите, свързани с недекларираните възнаграждения, или т. нар. "заплати в плик".

В рамките на събитието бяха представени практиките на приходните ведомства и структурите на министерствата на финансите на повече от 20 европейски държави за оценяване на мащабите на недекларираната заетост и мерките за противодействието й.    http://dnesplus.bg/


80% от съдържанието на автомобилните гуми е базирано на петролни материали. Това ги определя като едни от най-природонесъобразните продукти на пазара изобщо.Светът все още не знае и не разбира какви точно са ползите и бъдещите планове за развитието на криптовалутите, но пък лека по лека получаваме догадки.

Наскоро The Verge съобщи за мрежа за крипто залози покрай Световното, в която са участвали над 300 000 души, а общата стойност на залозите е над милиард и половина долара.

Схемата е действала като пирамида, като над 8000 души са изпълнявали ролята на агенти, а валутите, с които са се осъществявали залаганията, са включвали биткойн, лайткойн и етереум.

Властите в Китай са задържали 540 души, свързани с нелегалната операция.

Повечето форми на хазарт в азиатската държава са абсолютно забранени, с изключение на две държавно-регулирани лотарийни предприятия.    http://dnesplus.bg/
2013 - 2018г. Всички права запазени! Бг - каталог ©