Усилията на Франкфурт да привлече банкери, избягали от Лондон заради Brexit, са в опасност да изгубят от инерцията си, пише Bloomberg.

Докато Париж изглежда догонва в надпреварата за работни места, няколко компании избраха да преместят персонала си на няколко места в рамките на Европейския съюз, вместо да изграждат единствен център. Това може да завърши с разочарование за Франкфурт, според лобистка група за града.

"Ясен предупредителен сигнал е, че повечето банки разпространяват работни места в цяла Европа, за да запазят всички възможности за преместване", каза Хубертус Вет, управляващ директор на Frankfurt Main Finance.

"От германска гледна точка съществува риск от загуба на печалби, считани за сигурни", отбеляза той.

JPMorgan Chase и Goldman Sachs Group са сред компаниите, които планират да преместят персонала си в няколко местоположения в ЕС като част от плановете за извънредни ситуации след Brexit.

Bank of America първоначално ще премести около 200 длъжности, свързани с валутната търговия и продажбите в Париж и Франкфурт.

През ноември Париж бе избран за нов дом за Европейския банков орган, побеждавайки Франкфурт и Дъблин. Решението, взето след лобирането на френското правителство, "без съмнение" ще струва работни места на германския финансов център, каза Вет.

Въпреки това той все още очаква да бъдат създадени 10 000 работни позиции във Франкфурт в рамките на 5 години заради Brexit.

Оливър Вагнер, управляващ директор на Асоциацията на чуждестранните банки в Германия, прогнозира, че 20 компании за финансови услуги ще преместят някои операции във Франкфурт.

Заедно, те вероятно ще добавят между 3000 и 5000 работни места в рамките на 2 години, каза той. Landesbank Hessen-Thueringen (Helaba) все още очаква поне 8000 допълнителни служители в рамките на "няколко" години.

Германският град вероятно ще създава работни места в тандем с Brexit, вместо просто да настанява новопристигащите от Великобритания, отбеляза Вагнер.

"Тъй като първо се изграждат бек офиса и други подобни дейности, със сигурност ще наемат хора на местно ниво", каза той.

Париж също има големи надежди за Brexit. Около 10 000 работни места може да се преместят в града като пряк резултат от напускането от Великобритания на ЕС, според Paris Europlace, лобитска група за френската столица.

Към тях могат да бъдат добавени 30 000 непреки работни места, прогнозира пред Bloomberg Жерар Местрале, председател на лобистката група.    http://dnesplus.bg/


След като преди месец комплексът на "ИПК Родина", включващ бившата печатница и недовършената административна сграда "Родина тауър", беше обявен за продан, имотът вече има нов собственик.

По информация на "Капитал" купувачът е доктор Михаил Тиков чрез своята компания "Изток плаза". Неговото име най-често се свързва с най-голямата верига болници в България "Софиямед".

За целия парцел бяха пуснати две отделни процедури, като тази за недовършените сгради на бул. "Цариградско шосе" беше на минимална цена от 18 милиона лева. Другата поръчка беше за 20,6 милиона лева. "Изток плаза" е успяла да придобие парцела и сградите срещу почти 40 милиона лева.

Комплексът "ИПК Родина" беше пуснат за продажба по искане на синдиците на "Корпоративна търговска банка" (КТБ), като оферти за него можеха да бъдат подавани до 12 юли. Предишният собственик на печатницата и административната сграда към нея имаше два неизплатени заема към КТБ за обща стойност над 58 милиона лева.

Сред изискванията към новия собственик на сградите беше това "Родина тауър" да бъде довършена или съборена.

Доктор Михаил Тиков ръководи "Изток плаза", която е собственост на две дружества - "Булфарма", под чиято шапка е "Софиямед", както и "Диагностично-консултативен център Софиямед". В управлението на компаниите са Тиков и семейството му.

От данни на Търговския регистър става ясно, че той дейност в областта на аптечния бизнес, както и участие в туристическия бранш. Последното включва собствеността на "Гранд хотел Хебър", както и туристическата фирма "Дел Мар Тур".

Доктор Михаил Тиков завършва Медицинския университет в Пловдив през 1988 година, а 4 години по-късно започва частен бизнес в областта на здравеопазването и фармацията.

През 1998 година основава дружеството "Булфарма", като първоначално основната му дейност е свързана с дистрибуция на лекарства. Най-мащабната инвестиция на компанията е във веригата "Софиямед" от 2012 година.    http://dnesplus.bg/

Германският индустриален гигант Thyssenkrupp преживява все по-трудни времена. Председателят на борда Улрих Ленер подаде оставка, след като временният изпълнителен директор на компанията Гуидо Керхоф беше подложен на натиск от акционери, настояващи за радикално преструктуриране на закъсалия индустриален конгломерат.

Напускането на Ленер задълбочи лидерския вакуум в групата, произвеждаща от подводници до асансьори. Керхоф е изпълнителен директор едва от няколко дни, след като Хайнрих Хайзингер, който води компанията в продължение на 7 години и половина, напусна поста преди 10 дни.

72-годишният Ленер подава оставка, считано от 31 юли, като се оттегля и от надзорния съвет. Той заяви, че вече не се ползва с достатъчна подкрепа за развитието на компанията в интерес на нейните клиенти, служители и акционери, пише Reuters.

"Предприемам тази стъпка съзнателно, за да дам възможност за фундаментална дискусия с нашите акционери за бъдещето на Thyssenkrupp. Разпадането на компанията и свързаната с това загуба на много работни места не е опция", каза ръководителят в изявление.

ThyssenKrupp отчете рекордни поръчки по пътя към отказване от стоманата
Европейски гигант с бизнес у нас постигна рекордни поръчки и висока печалба

Компанията се ориентира към асансьорите и автомобилните компоненти

Хайзингер отстояваше сливане на европейския бизнес на Thyssenkrupp с този на индийската Tata Steel, финализирано на 30 юни като ключов елемент от стратегията му да съживи бизнеса и цената на акциите на компанията.

Той напусна, след като не успя да спечели единодушна подкрепа от акционерите за сделката с Tata, чието подготвяне отне 2 години. Сделката донесе по-малка полза за Thyssenkrupp, отколкото се надяваха някои инвеститори.

Лидерската криза в Thyssenkrupp, чиято история датира от 2 века, разкри още по-фундаментални въпроси за компанията, която работи от дълги години не само заради печалбата, но и за да поддържа наследството на основателите си и да запази работните места на своите 158 000 работници.

"Уважавам решението на Ленер, но съжалявам за него", каза Вилхелм Сегерат, ръководител на работническия съвет на Thyssenkrupp и старши служител в индустриалния профсъюз IG Metall.

Той призова основните акционери да работят заедно, за да развият Thyssenkrupp. "Не може да има разпадане на бизнеса", каза той пред Reuters.   http://dnesplus.bg/

Румънският държавен авиопревозвач Tarom е подписала сделка с Boeing за покупката на пет самолета 737 MAX 8 на стойност $586 милиона, предава SeeNews. Освен това компанията ще закупи и решение, чрез което инженерите и екипите по поддържка ще могат по-ефективно да извършат и записват ремонти.

737 MAX е най-бързо продаващият се модел в историята на Boeing с над 4 600 поръчки от над 100 клиента по света. "737 MAX ще донесе на нашите клиенти изключително представяне, надежденост и ефективност. Увеличеният пробег ще ни помогне да обслужваме по-добре настоящите си маршрути и да достигнем нови пазари", заяви в изявление главният изпълнителен директор на Tarom.

През юни румънската компания продаде две самолета Airbus A310 на Armenia Airways Aircompany за $5,48 милиона.

Към момента авиопревозвачът обслужва международни и вътрешни полети с 25 самолета. През март компанията заяви, че очаква най-накрая да излезе на печалба през 2018 г. след 10 поредни години на загуби.   http://dnesplus.bg/

Инвестициите в енергийния сектор намаляват за трета поредна година, повдигайки въпроса дали светът едновременно ще успее да произведе достатъчно енергия и да се пребори с климатичните промени, показва доклад на Международната агенция по енергетика.

Правителствата и частният сектор са вложили $1,8 трилиона в инфраструктура, оборудване и ресурси. Това означава, че инвестициите са намалели с 2 процента от 2016 година, а агенцията предупреждава, че няма изгледи тенденцията да се обърне.

В същото време правителствата (данъкоплатците) носят на гърба си все повече от тежестта на инвестициите с около 40% от общия дял. 95% от общите вложения в сектора се дължат на различни регулации.

"Въпреки увеличената роля на правителствата, енергийните инвестиции са недостатъчни, за да покрият целите за сигурност, забавяне на климатичните промени и качеството на въздуха", казват от агенцията.

Електрическият сектор е привлякъл най-много капитал за втора поредна година - около $750 милиарда, но и там инвестициите намаляват с 5%. Правителствата и инвеститорите пък са вложили рекордните $300 милиарда в мрежите, скромен ръст от 1%.Разходите по централи, които генерират електричество - особено от въглища и ядрено гориво - намаляват с 10% през миналата година. Половината от спада се дължи на Китай и Идия.

В същото време инвестициите в централи на природен газ са се повишили с 40%, основно в САЩ, Близкия Изток и Северна Африка.

Вложените средства във възобновяема енергия намаляват със седем процента, като растежът при соларните и вятърни централи не успява да компенсира спада при АЕЦ и ВЕЦ. Ядрената енергия не се възприема категорично за възобновяема, но двете се свързват, тъй като създават електричество без да изпускат вредни емисии въглероден диоксид.

Само в Европа спирането на работата на ядрени централи отговаря на 40% от генерираната енергия от възобновяеми източници от 2010 г. насам.

ИНВЕСТИЦИИ В ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ

Докато разходите за създаване на електричество намаляват, ивнестициите в енергийната ефективност на сгради, автомобили и индустрия продължават. Светът е похарчил $236 милиарда през 2017 г., ръст от три процента спрямо година по-рано. Подобренията са основно в отоплението, охлаждането и осветлението.

Въпреки това Агенцията предупреждава, че това перо също забавя темп.

Повишение на инвестициите има и в търсенето и производството на газ и петрол - с 4% до $450 милиарда.  http://dnesplus.bg/

Продажбите на нови автомобили в Европейския съюз през юни се засилват, достигайки рекордно ниво за този месец. В същото време растежът за полугодието като цяло е по-слаб от същия период на 2017 година.

Броят на регистрираните нови коли в 27 страни от ЕС (за Малта няма данни) се у покачил през юни с 5,2% в сравнение с същия месец на миналата година - до 1, 569 милиона единици, съобщава Европейската асоциация на производителите на автомобили (ACEA).

Предходният месец ръстът на продажбите бе едва 0,8%.

За полугодието регистрациите на нови коли в ЕС са се увеличили с 2,9% в сравнение със същия период на 2017 година - до 8,449 милиона автомобила. За сравнение за януари - юни миналата година ръстът на продажбите бе 4,7%.

Според данните на ACEA, през юни тази година в България са били регистрирани 3586 нови леки автомобила, коли, което представлява ръст от 11.9% в сравнение със същия месец на 2017 година. Продажбите на нови леки коли у нас от началото на годината се оценяват на 18 082 единици, което е с 22.6% повече в сравнение с първото полугодие на 2017 година.

В страните от европейската зона за свободна търговия - ЕС + Исландия, Норвегия и Швейцария през юни са били продадени 1,62 млн. автомобила, с 5,1% повече от същия месец година по-рано. За полугодието реализациите на този пазар се покачват с 2,8%, до почти 8,7 млн. машини.

Ръст в продажбите през юни е отбелязан в почти всички страни от ЕС. Сред ключовите за региона пазари понижение на регистрациите на нови коли е отчетено във Великобритания и Италия.

На най-големия автомобилен пазар в ЕС - Германия, броят на новите автомобили продадени в през юни се увеличават с 4,2%, до 341,3 хиляди.

При производителите най-голям доставчик на европейския пазар остава групата Volkswagen. През юни нейните продажби растат с 13,3% - до 390,7 хил. автомобила, а пазарният й дял се покачва от 23,1% до 24,9%. Следват френските концерни: PSA Group излиза на второ място с 254,7 хил. продажби за месеца (впечатляващ ръст от 65%) и RENAULT Group 192,8 хил. продажби ( +4.7).   http://dnesplus.bg/

Министерството по труда в Атина, след споразумение със синдикатите, включи и специалистите на свободна практика към имащите право за обезщетение при безработица.

По 360 евро на месец с продължителност до 9 месеца ще получават безработни адвокати, лекари, инженери, технически специалисти, информира кореспондентът на БНР в Гърция.

Условието е да са се осигурявали в последните три години и да са изплащали, което е задължително, вноската за безработица.

Сред имащите право на това обезщетение са и чужденците, които отговарят на условията и работят в Гърция.

След фалиране и закриване на много държавни и частни фирми в Гърция, специалисти се принудиха да работят на свободна практика.

"Това са лица, които осъществяват дейност за своя сметка и се самоосигуряват", уточняват финансисти.    http://dnesplus.bg/


Да бъдат натъпкани във вече претъпканите влакове по време на пиковите часове в Токио никога не е приятно преживяване за пътуващите към работа. Усещането е още по-неприятно по време на влажните летни месеци.

Ето защо губернаторът на японската столица, която е най-големият град в света, Юрико Койке стартира кампания за борба с пренаселеността на влаковете, като част от подготовката за Олимпиадата и Параолимпиадата в Токио през 2020 г., пише Bloomberg.

Като част от инициативата, която се превежда като "отлагане на бизнеса", 740 участващи компании, сред които Pfizer и Microsoft, предлагат по-гъвкаво работно време, включително възможност да се работи от вкъщи или от друго място извън офиса.

Някои от тях дори подготвят закуска в офиса, за да насърчат по-ранното започване на работа.

Някои оператори на метрото изпълняват своята част, като добавят повече влакове през делничните сутрини по време на кампанията.

"Това ще бъде втората година, в която въвеждаме Jisa Biz с фразата: "Ако сутрините могат да се променят, всеки ден може да се промени", каза Койке в изявление в края на миналия месец, когато обяви инициативата, продължаваща от 9 юли до 10 август.

Токийският "ад за пътуващите" се поуспокои в сравнение с най-пиковите дни през 60-те и 70-те години на миналия век, когато тъпканицата беше толкова голяма, че прозорците щяха да се спукат под натиска на телата, натоварени във вагоните.

Но пътуващите все още трябва да си проправят път към влаковете на много от препълнените линии.

Инициативата Jisa Biz идва, тъй като централното правителство насърчава повече гъвкавост на работното място, включително в работното време, за да приемат работещите жени, както и да увеличат участието в по-широката работна сила.

Властите в Токио проведоха подобна кампания миналото лято, в която се включиха около 260 фирми и общински офиси.

Но пътуващите към работа твърдят, че въздействието върху сутрешните задръствания е минимално в най-добрия случай.

Акира Монри, 28-годишен разработчик на приложения, казва, че не е забелязал голяма разлика по време на пътуването към работата си в центъра на Токио. "Видях плакатите, но не съм сигурен кои часове трябва да избягваме, за да отговорим на изискванията на Jisa Biz", отбеляза Монри.  http://dnesplus.bg/

Швейцарският франк и скандинавските валути са сред най-уязвимите на фона на ескалиращия търговски конфликт между САЩ и Китай.

"Франкът, датската и шведската крони ще бъдат сред най-засегнатите, като те представляват малки и отворени икономики, въпреки че директната търговия на тези нации с Китай е относително ниска", смятат експертите от Danske Bank.

В групата на по-сериозно засегнатите валути може да бъде и унгарският форинт, който до голяма степен се влияе от цените на металите, пише Bloomberg.

"Скандинавските валути са уязвими при разрастване на търговската война най-вече, защото са малки, отворени икономики и в случая с Дания - зависими от глобалния корабен бизнес", обяснява Йенс Педерсен.

"Швейцарският франк също е в тази група заради по-малката икономика на Швейцария, но и също така заради по-активните си отношения с Китай", обяснява още експертът от Danske Bank.

От друга страна според специалистите японската йена и щатският долар са сред валутите, за които рисковете са най-малки.


Нов данък „Градушка” ще вдигне цените на най-масовите застраховки, предупреждават от бранша. Повод за това е законопроект, който предвижда процент от имуществените полици да отива във фонд за борба с градушките в цялата страна.

Ракетната система за борба с градушките в момента покрива едва 1/3 от територията на страната.

Целта е да се осигури 100% превенция. Това ще струва 28 млн. лв. годишно. Част от парите ще са от бюджета. Друга част ще е от задължителната вноска от земеделските стопани, а останалото от застраховките. От бранша предупреждават, че това ще е за сметка на всички, които застраховат имуществото си – дори за кражба.

Според земеделското министерство, ако превенцията обхване цялата страна, това ще спести от разходите на застрахователите за щети от градушка.

Те обаче не са убедени в това и предлагат задължителни полици за производителите, които получават субсидии.    http://dnesplus.bg/

23 740 дка с лавандула са пожънати от засадените в Добричка област 39 640 дка с етеричната култура – съобщиха от областната служба „Земеделие”.

Добивът е 539 кг от дка при 608 кг за м.г., когато в областта площите с културата са били 24 658. Тази година те нарастват с около 15 000 дка. Според производители, нещата не са съвсем наред. Все още нямало изварено масло, за да се говори за цена. Лавандулата в Добричко се прибира късно, заради дъждовете, презряла е, затова добивите са ниски.

Тази година очакванията са кг. масло да струва около 180 лв, през м.г. е цената е била 100 лева. Има и спекулации за цени и от 200-210 лева за кг масло.

„Има търсене. На място идват представители на американски, европейски фирми, които искат да се договарят директно” – казват производители.

Американският президент Доналд Тръмп нарече Туитър отлична възможност незабавно да каже на своите милиони последователи истината за лъжливите новини. Той заяви това в интервю пред Пиърс Морган от телевизия Ай Ти Ви. Откъси от интервюто са публикувани в неделния брой на вестник „Мейл он сънди“.

„Обичам тази моменталност. Обичам силата, която носи в себе си, защото тя позволява да запознаеш другите с твоето мнение. Мога да се боря с лъжливите новини, защото имам толкова много последователи“, заяви стопанинът на Белия дом, който активно ежедневно използва Туитър. В тази социална мрежа Тръмп се радва на 53,1 милиона последователи.

„Когато виждам, че някой казва нещо неправилно, или нещо правилно, или по-скоро седи и нищо не прави, имам възможността да реагирам веднага. Или в други случаи казвам на своя помощник: Напиши дословно това изявление, много дословно, до последната запетая. След това гледаш и виждаш след две секунди да се появява: „извънредна новина, Доналд Тръмп... А ти правиш изявление, толкова силни и толкова бързи“, каза американският президент.

„Ти разказваш на хората нещо, което в действителност може да те защити от лъжи“, добави Тръмп.      http://dnesplus.bg/

Всеки може да изчисли със специален калкулатор колко би загубил в следващите 30 години, ако се осигурява на по-нисък от реалния си доход, съобщават от Националната агенция по приходите (НАП).

Софтуерът е достъпен тук и до момента е използван над 4 200 пъти. Калкулаторът позволява, след попълване на данни за действителния и деклариран доход, всеки да разбере колко средства няма да получи в бъдеще под формата на неизплатени средства от болнични, майчинство, обезщетения за безработица, както и пенсии.

През изминалия месец НАП беше домакин на международна конференция, на която бяха обсъждани именно въпросите, свързани с недекларираните възнаграждения, или т. нар. "заплати в плик".

В рамките на събитието бяха представени практиките на приходните ведомства и структурите на министерствата на финансите на повече от 20 европейски държави за оценяване на мащабите на недекларираната заетост и мерките за противодействието й.    http://dnesplus.bg/


80% от съдържанието на автомобилните гуми е базирано на петролни материали. Това ги определя като едни от най-природонесъобразните продукти на пазара изобщо.

Точно поради тази причина един от най-големите производители в бранша - Michelin, е предприел мерки за драстична промяна в процеса на производство.

Компанията е започнала сериозна инициатива за създаване на гуми от дървесина, които да са поне толкова издръжливи, колкото са и обикновените такива, пише Wired.

От Michelin възнамеряват да използват отпадъчни дървени материали за направата на новия вид гуми, което би направило проекта още по-природосъобразен.

Успешното реализиране на идеята би означавало глобално разместване на цялата индустрия. Към момента производството и достъпът до материали за автомобилни гуми са ограничени и монополизирани, най-вече заради нуждата от петролни продукти.

Очаква се Michelin да покаже първия прототип най-късно през 2020 г., а дотогава компанията би трябвало да е успяла да предложи и 3D принтиран вариант на автомобилна гума, по който се знае, че работят от известно време.   http://dnesplus.bg/


Светът все още не знае и не разбира какви точно са ползите и бъдещите планове за развитието на криптовалутите, но пък лека по лека получаваме догадки.

Наскоро The Verge съобщи за мрежа за крипто залози покрай Световното, в която са участвали над 300 000 души, а общата стойност на залозите е над милиард и половина долара.

Схемата е действала като пирамида, като над 8000 души са изпълнявали ролята на агенти, а валутите, с които са се осъществявали залаганията, са включвали биткойн, лайткойн и етереум.

Властите в Китай са задържали 540 души, свързани с нелегалната операция.

Повечето форми на хазарт в азиатската държава са абсолютно забранени, с изключение на две държавно-регулирани лотарийни предприятия.    http://dnesplus.bg/

Френският министър на икономиката и финансите Брюно Льо Мер и германският му колега Петер Алтмайер увериха, че искат да вървят напред "ръка за ръка" на фона на напрежението по света, свързано с наложените от Съединените щати по-високи търговски мита, предаде Франс прес.

"Германия и Франция винаги са вървели напред ръка за ръка по въпроса за световната търговия", заяви Льо Мер на пресконференция след среща с Алтмайер. "Обезпокоени сме от американските решения в сферата на търговията. Смятаме решението на американското правителство за увеличаване на митата за неоправдано", каза той. По думите му Европейският съюз е реагирал по правилен начин на предизвикателството, давайки "твърд, премерен и единен отговор".

"Нашата цел е да избегнем по възможност търговска война, защото в края на такава война няма да има победители, ще има само жертви от двете страни на Атлантика и в световен план", каза на свой ред Алтмайер.  http://dnesplus.bg/

САЩ и Китай са изправени пред търговска война, която Щатите са напът да загубят. На това мнение е известният американски икономист Стивън Роуч.

"Търговските войни не са лесни за печелене, но са лесни за губене и Америка е напът да загуби тази", коментира бившият шеф на Morgan Stanley в Азия, цитиран от CNBC.

По неговите думи конфликтът между двете най-големи икономики вече е преминал от чистото разменяне на заплахи в реални действия.

"Ние се намираме в ранния етап на борбата в една реална търговска война. Въпросът е колко далеч ще стигне тя и колко значима ще бъде в бъдеще", смята Роуч.

Експертът обяснява, че САЩ са силно зависими от Китай като източник на евтини стоки. "Също така ние сме зависими от Китай за изкупуването на американки облигации, за да можем да финансираме бюджетните си дефицити, които, както знаем, стават все по-големи", допълва Роуч.

Други негови колеги обаче са на противоположно мнение и очакват САЩ да излязат победители.

"В настоящите условия ние ще спечелим търговската война", коментира главният икономист на Allianz в САЩ Мохамед Ел-Ериан и допълва, че Щатите са в по-силна позиция от Китай.

"Само обърнете внимание на представянето на американския пазар в сравнение с китайския и в сравнение с останалите големи пазари в света", казва той.  http://dnesplus.bg/

Ръководителят на вътрешен контрол на Danske Bank подаде оставка в момент, когато най-голямата банка в Дания продължава да бъде изправена пред скандал, свързан с прането на пари в нейния клон в Естония, съобщава "Уолстрий джърнъл".

През миналата година Danske Bank започна вътрешно разследване, след като датски медии съобщиха, че естонският ? клон е използван за изпирането на пари в периода между 2007-а и 2015-а година.

Самата банка обяви в сряда, че очаква да приключи разследването през септември. Ръководството на банката Danske Bank също така заяви, че от известно време е запозната с плановете на Андерс Мейнерт Йоргенсен да се оттегли като шеф на вътрешния контрол и очаква скоро да го замени.

Самият Йоргенсен, който е ръководил на групата за спазване на изискванията в банката от 2014-а година, каза, че неговата оставка не е свързана със скандала за прането на пари.

В същото време от Danske Bank отказаха да коментира конкретните обвинения за прането на пари до приключването на разследването. Банката обаче установи, че е нямала достатъчен контрол за предотвратяване на изпирането на пари в нейния естонски клон и призна, че чужденци са се възползват от липсата на такъв контрол, използвайки кредитната институция за изпирането на средства.

"Само оторизирани власти могат да решат, дали действително е имало пране на пари", заяви Danske Bank на своя уебсайт.

Danske Bank също така е изправена и пред други обвинения относно евентуално пране на пари чрез нейния клон в Естония. Мениджърът на хедж фондовете Бил Броудър твърди, че руснаци са изпрали през банката повече от 8 млрд. долара и заяви, че планира да представи констатациите си на датски власти. Броудър посочи, че изпраните средства са свързани с данъчна измама, открита от неговия адвокат Сергей Магнитски, който почина в руски арест, след като властите го обвиниха, че е извършил измамата.

"Надяваме се, че ще има правни последици, а не само последствия за кариерата на тези, които или участваха в прането на пари, довела до убийството на Сергей Магнитски, или си затваряха очите, за да позволят това да се случи", заяви в сряда Бил Боудър.

Говорител на Danske Bank отказа да коментира неговото изказване.  http://dnesplus.bg/

Компанията "Еърбъс" е изправена пред отлагане на доставките на самолети А330 на стойност над 1 млрд. долара за авиокомпании, които се присъединиха към китайската дългово обременена групировка HNA Group, в следствие на забавяне на плащанията, съобщава Ройтерс, цитирайки своите източници от самолетостроителната индустрия.

Компаниите, принадлежащи към намиращия се в затруднения китайски конгломерат, който се занимава с финансиране в авиационната сфера, са забавили плащанията си към "Еъбърс" в продължение на няколко месеца, което е накарало европейският гигант да оттегли своите доставки, вместо да се захване със финансирането на тези операции, се посочва в информацията на Ройтерс.

"След шест месеца разговори "Еърбъс" взе решение да изтегли самолетите, тъй като не иска да играе като финансист на подобни операции", посочи в сряда вечерта източник на агенцията, запознат с дискусии по този въпрос. Друго източник на Ройтерс обаче предупреди: "Въпрос е в процес на намиране на решение".

Говорител на "Еръбъс" потвърди пред Ройтерс: "Ние продължаване разговорите, като договорни условия с клиентите и са поверителни". От китайската HNA Group отказват на този етап да коментират информацията.

Истината с непродадените самолети от модела А330 излезе на светло в рамките на церемония за представянето на най-малкия нов самолет на компанията "Еърбъс". Журналисти на "Ройтерс" преброиха пет налични самолета A330, разположени около центъра за доставки, а друг самолет от същия модел беше паркирани малко по-далеч, като всичките те бяха боядисани в "червените пламъци" на авиокомпаниите на китайската HNA Group, които включват Hainan Airlines, Beijing Capital Airlines и Tianjin Airlines.

Трябва да се има предвид, че шест самолета "Еърбъс" А330 струват общо около 1,6 млрд. долара.   http://dnesplus.bg/


На корицата на августовския брой на бизнес списание Forbes виждаме не поредния медиен или технологичен магнат, създател на изобретение за милиони или бизнесмен от десетилетия. Да бъде там има честта Кайли Дженър.

Познаваме я като доведената сестра на Ким Кардашиян, риалити звезда, гадже на рапъра Травис Скот. Tя е само на 20 и има 110 милиона последователи в Instagram.

Тази цифра е пряко свързана с друга - на наличността в банковата й сметка, въпреки че бледнее пред нея.

Причината Кайли да бъде на корицата на Forbes e, че е на път да стане най-младият милиардер в света. Все още тази титла е в ръцете на създателя на Facebook Марк Зукърбърг, който достигна милиарда си на 23.


Но с темповете, с които се развива империята Kylie Cosmetics, догодина преподреждането е почти сигурно. Сега Кайли Дженър има състояние, равняващо се на 900 милиона долара. И то е натрупано само за двете години от старта на бранда.

Най-хубавото за Дженър е, че компанията е изцяло нейна. Тя се оценява на 800 милиона долара. Останалите 100 са приходи от реклама и други дейности. Явно когато се вписваш идеално в определението инфлуенсър, парите сами идват при теб.


Пред Forbes Кайли признава, че именно влиянието й в социалните мрежи е в основата на успеха на бизнес начинанието й. Докато тя публикува в профила си и трупа милиони - и лайкове, и долари, за нея работят само 13 човека, и то не всичките на пълен работен ден. А нейната роля си остава най-важната - да показва на последователите си своите продукти.

Дженър има и друга, не по-малко важна роля в последните пет месеца - на майка. Тя споделя през изданието, че един ден дъщеря й Сторми ще наследи дотогава със сигурност милиардния бизнес.   http://dnesplus.bg/
Design by vonfio.de