Как реагират румънската брегова охрана и граничните власти при прихващане в системата "SCOMAR" на неизвестен плавателен съд, видяха на живо председателят на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов и членовете на комисията при визитата си в Румъния.

Учението бе проведено в залива на Констанца. Вътрешната комисия е на двудневно посещение по покана на колегите си от румънския парламент.

Цветанов и българските депутати наблюдаваха демонстрацията от борда на кораба "Стефан Велики". След сигнала за неидентифициран плавателен съд бе изпратен катер, който да направи проучвателна обиколка. Междувременно в командния пункт се получи информация от турските гранични власти, че на борда на корабчето е възможно да има терористи.

От "Стефан Велики" бе спусната специална лодка с обучен екип. От прихванатия кора обаче бе направен опит за бягство с надуваема лодка. Втори спецекип залови беглеца и го транспортира до борда на "Стефан Велики". Там той бе претърсен по всички международни правила.

Междувременно акцията продължи със задържане и неутрализиране на други двама мъже, както и със спасяването на нелегални мигранти, открити на борда на неидентифицирания плавателен съд.

Организаторите на учението уточниха, че в такива случаи мигрантите се третират като бедстващи, на които първо трябва да бъде оказана помощ, като приоритетно се обръща внимание на бременни, деца и болни.

Цветанов изгледа учението в компанията на Дорел Капрар, председател на комисията по вътрешна сигурност и отбрана на румънския парламент.

В рамките на визитата бяха проведени серия срещи с представители на парламента, с министъра на вътрешните работи на Румъния и на граничните власти.

По време на всички разговори бе изтъкнато, че България и Румъния са изпълнили всички изисквания за влизане в Шенген и не би трябвало да има пречки за тяхното присъединяване.
http://dnesplus.bg/
Design by vonfio.de