“Макар ние в Аржентина да имаме добри плажове, всички мои сънародници са чували за вашите “Златни пясъци” и много от тях биха желали да дойдат на море в България.” С тези думи министърът на външните работи и на вероизповеданията на Република Аржентина Хорхе Фори посрещна в кабинета си в Буенос Айрес българския вицепремиер и министър на външните работи Екатерина Захариева. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на външните работи.

Захариева е на работно посещение в Аржентина в рамките на срещата на външните министри от Г-20, на която тя ръководи делегацията на Европейския съюз.

“Аз лично съм идвал много пъти във вашата държава и бих искал да насърчим обмена на туристи, като се опитаме да предложим по-евтини самолетни билети”, изтъкна министър Фори. Между 1980 и 1984 година той е бил дипломат в посолството на Аржентина в Букурещ и е имал възможност често да посещава България.

“За първи път съм във вашата държава и благодаря за гостоприемството. Аржентина е първата държава в Латинска Америка, с която България установява дипломатически отношения - през 1931 г. Нашата общност тук се състои от близо 45 000 души, повечето аржентинци с български корени, и е мост между нашите две страни”, каза Екатерина Захариева.

“Българският бизнес може да предложи много идеи на вашата страна в областта на високите технологии, фармацията, ветеринарната медицина, производството на храни и възобновяемата енергия”, заяви българският първи дипломат. Тя призова своя колега да организират възможно най-скоро среща на смесената търговско-икономическа комисия между двете държави, както и бизнес форум. Министър Фори прие идеята и изрази желание до края на годината Аржентина да бъде домакин на такава среща.

Съвкупният размер на аржентинските инвестиции в България възлиза на 1,1 млн. евро. В някои региони на България, предимно в централните части на страната, е внедрена и се използва оригинална аржентинска технология за компресиране, декомпресиране, транспортиране и разпределение на природен газ.

През 2016 г. е регистриран ръст в българския износ за Аржентина на автоматични машини за обработка на информация, инсектициди, ензими и ензимни препарати, артикули за фойерверки, антибиотици, печатарски машини и двигатели. Вносът от Аржентина също бележи ръст.

Двамата министри обсъдиха и отличното сътрудничество между България и Аржентина във връзка с организирането на ежегодните антарктически експедиции. “В момента сме в процес на създаване на специална агенция, която да оказва логистична помощ на експедициите. Винаги ще сме насреща, ако имате нужда от подкрепа”, заяви министър Фори.
http://dnesplus.bg/
   
   
БНБ Текущи валутни курсове
   

           Фиксиран курс
              1 EUR =
1.95583 BGN

   

Радио  

   
   
   

Контакти  

e-mail: info{@}mybgdir.com
Бг-каталог

   
   
   
© 2018 - 2019г. Всички права запазени! Бг - каталог ©