Батак почете 142 г. от Априлската епопея в бунтовния град. Почетният караул бе посрещнат от бригаден генерал Явор Матеев. Градът отново събра десетки родолюбиви българи от цялата страна, които се преклониха пред саможертвата на хилядите загинали за свободна и независима България, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

Честванията по случай 142 години от Априлското въстание в Батак стартираха с празнична вечерня в старата църква "Света Неделя“, отслужена от Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай. Историята разказва, че в православния храм, при потушаване на бунтовете башибозукът убива стотици батачани, включително жени и деца. В знак на преклонение кметът на Батак Петър Паунов и областният управител на Пазарджик Стефан Мирев поднесоха венци в църквата "Света Неделя". Бригаден Генерал Явор Матеев официално посрещна представителните роти от 68 бригада "Специални сили", участващи в тържествената заря-проверка.

Към гражданите и гостите на Батак се обърна кметът на общината Петър Паунов. Силно и емоционално бе и словото на Пловдивския митрополит Николай. Празникът на централния площад „Освобождение“ в Батак продължи с пищни фойерверки и завърши с концерт.
http://dnesplus.bg/
2013 - 2019г. Всички права запазени! Бг - каталог ©