Превозвачите ще изкарат камиони и автобуси на мирно шествие пред НДК на 16-ти май, а на следващия ден - 17 май - камионите ще паркират пред резиденция "Бояна". Тези дни се провежда срещата на върха Европейски съюз - Западни Балкани. Представители на браншовите организации обявиха тези свои намерения след срещата си с премиера Бойко Борисов в Министерски съвет. Борисов е заявил, че ги подкрепя в исканията им за отпадане на 4 пункта от пакета за транспортна мобилност, който е в Европейския парламент.

Нашите превозвачи са против изискването шофьорите да се връщат на 3-4 седмици у дома срещу ограничението на каботажните превози срещу изискването да се спи в хотел без да има охраняеми паркинги за камиони и след 3-я ден в една държава да се плаща като командировка минималната работна заплата на мястото, където се намират.

Борисов е заявил, че ще разговаря отново с френския президент Еманюел Макрон, с германския канцлер Ангела Меркел, за да защити интересите на българските превозвачи. Това каза пък за "24 часа" министърът на транспорта Ивайло Московски.

Поправките, особено за командировките, са известни на нашите превозвачи, а и в цяла Европа като поправките Макрон, тъй като още като финансов министър, той ги въведе във Франция. Българските превозвачи смятат, че големите европейски държави искат да отстранят българските превозвачи от пазара и да им вземат шофьорите. Това пък заяви Миролюб Столарски, председател на БАСАТ (Българската асоциация на сдруженията на автомобилния транспорт).

Председателят на съюза на международните превозвачи Ангел Траков заяви, че се обмислят и други варианти на протест, като например блокиране на международните фирми.
http://dnesplus.bg/
2013 - 2018г. Всички права запазени! Бг - каталог ©