По данни на ЮНЕСКО 207 милиона са сега студентите в света, като в последните 14 години броят им се е увеличил двойно. Това е съвсем естествено, защото всяко семейство в света счита, че по-високата квалификация гарантира добро работно място, добри доходи, висок стандарт на живот и лично щастие, заяви председателят на парламентарната образователна комисия Милена Дамянова на форума "Бизнес и висше образование. Тя отбеляза, че както у нас, така и по света, много често се наблюдава, че "образованието се заключва само до придобитата диплома или студентите и учениците не получават необходимите умения", предаде БТА.

Бизнесът се развива динамично - в бързи и кратки срокове, и иска отговори и решения сега и веднага. Обаче образованието е сфера, в която реформите са с изключително дълъг хоризонт - в средното образование - минимум 12 години, а във висшето образование - 4-5 години, коментира Дамянова.

Тя цитира данни, според които 40 процента от предприемачите сега у нас споделят, че през следващите години бизнесът им ще спре да се развива заради липса на кадри. По данни на проучване от работодателска организация, 61 процента от работодателите смятат, че студентите и учениците, постъпвайки на работа, трябва да си доучват. 65 процента от компаниите у нас имат затруднения да намерят необходимите им служители, а това забавя развитието на индустриите в страната, каза Милена Дамянова. Тя отбеляза, че във висшето ни образование продължаваме да си говорим за броя на специалностите и приетите студенти, за качеството и за нивото на научния и изследователския труд, и дали бизнесът трябва да има претенции към образованието, както и какъв световен модел да пренесем в България. "Средното ни образование е единствената сфера, в която започна и се провежда цялостна реформа, но свидетели на яростна съпротива на статуквото, което се опитва да брани старите модели на обучения от десетилетия", коментира Милена Дамянова.

Председателят на образователната комисия се обърна към представителите на бизнеса и ги призова да убедят младите хора в това, че "днес стругар - не е човек с каска и с мръсно облекло". Дамянова отбеляза, че ГЕРБ и управляващото мнозинство са поставили в основата на политиката си образованието, инвестирайки в развитието на учителите, като акцент са също професионалното и дуалното образование.

На 11 май парламентарната комисия по образованието ще започне в столичното 23-о училище инициатива за кариерното ориентиране на учениците в шести и в седми клас - по различни професии. Идеята е млади хора, реализирали се в големи компании, да покажат на учениците какъв е стандартът им на живот и какви са положителните страни в дадената професия. Според рейтингова система на университетите 25 процента от студентите изобщо не завършват висшето си образование, защото учат в специалност към която не проявяват вече интерес или избират друга специалност, посочи Милена Дамянова.

Очакваме от МОН да внесе изменения в Закона за висшето образование, както и в Закона за професионалното образование, каза Дамянова. Тя добави, че заедно с МОН ще бъде разработен и моделът на акредитация във висшите училища, който е много по-важен от техните управления.
http://dnesplus.bg/
2013 - 2018г. Всички права запазени! Бг - каталог ©