Десетки граждани се събраха пред сградата на Министерството на енергетиката на протест срещу високите сметки за парно за месец март, предаде БНР.

Високите сметки за парно на "Топлофикация София" за месец март станаха повод за поредното искане на оставката на енергийния министър Теменужка Петкова. Протестът премина под скандирания "Оставка".

Недоволстващите поискаха и отмяна на таксата "сградна инсталация".

Според някои от протестиращите сметките им за парно за месец март са с 20% до 40% по-големи от тези през зимните месеци. Имаше и граждани, които заявиха, че сметките им за март са със 100% "по-солени".

Протестът приключи, след като министърът се съгласи да изслуша недоволните граждани. Петкова покани представителна група от пет души от протестиращите, които да обсъдят с нея исканията си.

В хода на срещата гражданите са настоявали за промени в Наредбата за топлоснабдяване, след като преди дни тричленен състав на Върховния административен съд отмени формулата за дялово разпределение на сметките за парно, съобщиха от Министерството на енергетиката.

"Ние смятаме, че формулата за дялово разпределение трябва да се промени и разчитаме на вашата експертна помощ за това", заявила пред протестиращите Петкова.
По думи ? в момента експертите от Министерството на енергетиката анализират съдебното решение, за да не се допусне правен вакуум и хаос при окончателното изравняване на сметките в края на отоплителния сезон.

От ведомството, оглавявано то Петкова, информират, че министърът и протестиращите са постигнали съгласие - промените, касаещи топлоснабдяването, ще бъдат разработени от съвместна работна група. Очаква се протестиращите да излъчат своите представители в работната група, след което тя веднага ще започне същинската си дейност.

Целта е промените да бъдат направени преди началото на новия отоплителен сезон.

Междувременно от софийското топлофикационно дружество са категорични, че сметките за парно са изготвени коректно. Сметките били съобразени с Наредбата за топлоснабдяване.

Припомняме, вчера от КЕВР обявиха, че ще проверят как точно са изчислени сметките на гражданите за месец март.

С този въпрос се зае и омбудсманът Мая Манолова. Тя определи сметките за месец март като безлихвено кредитиране на "Топлофикация София". В случая с мартенските прогнозни сметки клиентите на топлофикационните дружества безлихвено ги кредитират, а изравнителните сметки ще бъдат готови през месец юли, а едва през месец август хората ще могат да си получат надвзетите суми", обяснява Манолова.
http://dnesplus.bg/
Design by vonfio.de