Oбщопрактикуващите лекари ще имат право да изписват лекарствата на онкоболните за продължително лечение у дома. Това предвижда проект за изменение на Наредбата за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти.

Той вече е публикуван на електронната страница на Министерството на здравеопазването за обществено обслужване. Джипитата обаче ще могат да пишат рецептите за тях само, след като пациентът е минал на клинична онкологична комисия, която е издала решение за една или друга терапия.

Новата възможност важи за медикаментите на пациенти над 18-годишна възраст и е както за солидни тумори, така и за хематологични заболявания. Самите протоколи за изписването им ще са валидни за срок до 180 дни, считано от началото на лечението по схемата.

Общопрактикуващите лекари обаче няма да имат право да предписват опиоидни аналгетици, се подчертава изрично в проекта за промяна на наредбата.


Новата възможност е много добра и е изцяло в услуга на пациента. На него и на неговите близки няма да се налага чакане за прием при няколко лекари, коментира за „Монитор“ проф. Здравка Валерианова – директор на Националния раков регистър.
http://dnesplus.bg/


През миналата година са били подадени 500 декларации от родители за отказ от ваксинации на деца, съобщи главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Той обясни, че е възможно държавата да предприеме административни действия, за да гарантира имунизацията на децата.

Поставянето на имунизации и ваксинации е признак на висока здравна култура и това трябва да е ясно на всички родители, които подават декларации за отказ. Това подчерта главният здравен инспектор по време на среща с медици и пациенти в Русе. Той даде за пример Швеция, където имунизацията не е задължителна, но обхваща 98% от населението:
"Детето трябва да бъде имунизирано. Последното нещо, което ние искаме, е това да става по насилствен начин, с насилствени мерки, с писане на актове, с плащане на глоби, със съдилища, но ако се наложи, ще го направим. Тъй като правото на детето на здраве стои над правото на майката на избор и това е абсолютно вярно".

Според д-р Кунчев е крайно време държавата да осигури безплатна противогрипна ваксина за хората над 65-годишна възраст.
http://dnesplus.bg/


Ниското тегло може да стане в по-късна възраст причина за деменция, твърдят учени от Медицинската школа в Бостънския университет.

Резултатите от техните изследвания са публикувани в Journal of Alzheimer's Disease.

Изследователите са установили, че при нисък индекс на телесната маса – отношението на височината към теглото, към 50-60-годишна човек има по-малки шансове да избегне деменцията. В по-ранни изследвания като основен фактор за деменция се приемаше възрастта. Наблюденията обаче показват, че при хора с по-ниско тегло, към 50-60 –годишна възраст деменцията възниква по-често, отколкото при тези с нормално тегло. Сред другите фактори, способстващи стареенето на мозъка, са недостатъчния сън и починал партньор.

Деменцията е придобито слабоумие, което значително понижава познавателните способности на мозъка и води до загуба в една или друга степен на по-рано усвоени знания.

Към настоящия момент няма лечение за деменцията.
http://dnesplus.bg/


Дерматолози от Военномедицинска академия ще се включат за пореден път в Националната кампания за профилактика на рака на кожата “Евромеланома 2018”.

Темата за рака на кожата е все по-актуална поради ясно изразената тенденция за зачестяване на случаите в последните години. Консултациите със специалистите от ВМА ще се проведат на 16.05.2018 г., от 09.00-14.00 часа, в кабинет № 227, намиращ се на втория етаж в поликлиниката на ВМА.

За целта е необходимо да бъде направено предварително записване на тел.: 02/92 26 181; 02/ 92 25 002; 02/ 92 25 023 – от 08.00-14.00 часа. Не се изисква направление от личния лекар.

Целта на кампанията е да се повиши информираността на обществото по въпросите на злокачествените новообразувания на кожата, възможността за предпазване от развитието им, както и ползата от ранното и навременно откриване на проблема, което е ключово за успешното му лечение.
http://dnesplus.bg/


Кърлежът не се маже с олио, не се гори с цигара, не се върти наляво или надясно – това каза д-р Тодор Кантарджиев, директор на Националния център за заразни и паразитни болести пред Би Ти Ви.

Кърлежи се вадят изключително внимателно, като е важно да бъде извадено и хоботчето. Това се случва с премерена сила и само перпендикулярно на кожата. Кърлежът трябва да се извади максимално бързо, защото, ако е стоял по-малко от 24 часа в тялото, рискът от опасните зарази е малък.

Поводът за разговора е смъртта на възрастна жена, починала след ухапване от кърлеж в Бургаско. Тя разбрала за кърлежа чак след 10 дни.

„След всеки излет навън трябва добре да се оглежда тялото, особено на децата. Кърлежът отделя вещества, от които не можеш да разбереш, че те е захапал”, поясни Кантарджиев.

Той поясни, че мястото на захапването трябва да бъде дезинфекцирано, след като животинката бъде извадена.

Кърлежите, които пренасят лаймска болест и марсилска треска у нас, са над 20% от всички кърлежи, сочат данните за миналата година. Кантарджиев добави, че тази годината картината ще остане същата или ще бъде по-висок процент. По думите му при тази честота на заразяване е хубаво след ухапване да се прави профилактика с антибиотик.
http://dnesplus.bg/

Суеверията са толкова стари, колкото и човечеството. Много от тях се въртят около храната, а голяма част са се родили заради съвпадения, страх от непознатото или силна вяра в "магията".

По-долу ще видите седем от най-интересните суеверия, свързани с храни и напитки, подбрани от foodpanda.

Чесън

Чесънът не е просто добавка за подправяне на храната и предпазване от настинки, но и пази от лоши настроения. Този миризлив зеленчук има и мощен възпиращ ефект върху демони и вампири... ако вярвате в тях.

Сол

Да разпилееш сол се счита за голямо нещастие. Това вероятно се дължи на факта, че в миналото солта е била много скъпа стока

Яйца

Старо еврейско суеверие гласи, че консумирането на яйце с два жълтъка ще ви благослови с много деца. В Европа по-суеверните земеделски производители „засаждат“ яйца в своите полета или хвърлят яйчени черупки между редиците на културите, за да си осигурят добра реколта.

Хляб

Ако печете домашен хляб, винаги правете кръст върху тестото, за да изгоните злите сили.

Лук

Ако лукът ви падне на пода, ще изхвърлите късмета си, гласи старо поверие. Винаги събирайте обелките от лука в отделна торбичка, съветват суеверните хора.

Чай

Чували ли сте, че разбъркването на чая по посока на часовниковата стрелка ще провокира неприятности? Друго поверие пък гласи, че ако слагате захар вместо мед в чая, никога няма да се омъжите.

Спагети

Никога не режете спагетите в чинията си, защото така ще отрежете късмета и дълголетието си.
http://dnesplus.bg/


Учени от университета в Ървайн, Калифорния са открили защо се пристрастяваме към пържените картофи и не можем да спрем да похапваме от тях. Ето обяснението:

Съдържащите се в картофите мазнини отключват в стомаха ни вещества, които действат по подобие на марихуаната.

Професор Даниеле Пиомели и екипът му изследвали реакциите на опитни мишки, след като те се хранели с мазни храни, подобни на сервираните в заведенията за бързо хранене. Проблемът възниквал още при допира на храната с езика на гризачите.

Според учените мазнините осъществяват пряк контакт с мозъка, който от своя страна подава сигнал към стомаха. Той го задължава да отдели „естествените наркотици“ по стените си - ендоканабиноиди. Въздействието им ни кара да искаме още и още от тази храна.

Доскоро се смяташе, че пристрастяването към пържените картофи и другите мазни храни от заведенията за бързо хранене е само въпрос на лакомия. Но изследването дава химическото обяснение за пристрастяването ни към подобни храни.

При другите вещества, съдържащи се в храните, като протеините например, не се наблюдава подобен ефект.
http://dnesplus.bg/


Учени създадоха от стволови клетки на мишки, без да прилагат оплождане, ембрионални структури, които са много близки до начален стадий от развитието на ембриона.

Учените, които разработиха за пръв път в ин витро лаборатория тези структури, приличащи на нормални ембриони в начален стадий на развитие, се надяват по този начин да разберат повече за това как се сформира плацентата и как ембрионът се имплантира в лигавицата на матката. Когато клетъчните сфери, получени от два вида стволови клетки на мишки, бъдат внесени в матката, започват процеси, напомнящи на тези, при имплантирането на ембриона на маточната стена.

Тези ембрионални структури обаче не могат да продължат развитието си до зрели ембриони. Те обаче дават на учените модел за изследване на ембрионалното развитие, което в началния си стадий е слабо проучено. Няколко дни след оплождането, яйцеклетката на бозайниците се развива нормално в бластоцит, който отговаря на ембриона в началния стадий на развитие.

Той представлява сферична структура, която е съставена от един слой външни клетки /бъдещата плацента/, обгръщащ кухина, запълнена с течност, която съдържа ембрионални клетки. Учените, които са автори на това изследване, публикувано в списание „Нейчър“ нарекоха ембрионалните структури, получени от стволовите клетки, бластоиди.

Тяхното поведение е подобно на нормален ембрион на няколко дни. За пръв път учените успяха да хвърлят светлина на молекулярните механизми на имплантиране в стената на матката и тези резултати могат да помогнат да се разберат по-добре някои аспекти на безплодието и са се подобрят резултатите при асистираните репродуктивни методи.
http://dnesplus.bg/


Тежко болната българка Теодора Маджарова ще лети от Бразилия в петък, съобщи "24 часа". Прибирането на Теодора в България е възможно, след като турската болница "Анадолу" заедно с турските авиолинии е осигурила самолет и медицински екип. Така жената ще може да бъде транспортирана.

Припомняме, Теодора замина за Бразилия, за да търси алтернативно лечение на онкозаболяването си.

Приятел на семейството коментира, че не знае какво е предизвикало Теодора и Александър да търсят алтернативно лечение.

"Не знам каква е причината да потърсят подобна помощ. Теодора и Александър още от самото начало се опитваха да се справят сами с лечението. Аз също бях изненадан", разказа Тихомир Тодоров и допълни, че е научил за случая от медиите. Семейството не коментирало много проблема. "Явно състоянието и? се е влошило. Тя правеше химиотерапии, които не са дали резултат", обясни Тодоров.
http://dnesplus.bg/

Започна обработката срещу кърлежи на тревните площи за обществено ползване в община Балчик, съобщиха от общинско предприятие „Благоустрояване и комунално стопанство“.

Обработени са терени в селата Кранево и Рогачево, както и дворовете на детските градини в Балчик. В началото на май започва работата в другите селища, като първо ще се започне със селата, в които предстоят празници.

Обществените площи ще бъдат обработени своевременно преди традиционните събори в няколко общини в региона, съобщиха от общинското предприятие.

На 1-ви май събор има село Царичино, на 2 май – Оброчище и Безводица, 6 май е празникът на три балчишки села – Кремена, Дропла, Преспа. На 9 май е денят на село Дъбрава, на 11 май – село Стражица, а на Спасовден – 17 май, село Църква.
http://dnesplus.bg/


Ако има достатъчно доказателства за изключително вредния характер на тези храни, нормалната стъпка е те проста да бъдат забранени за употреба. Но това изисква доста научни доказателства в каква степен и какво ниво на прием те започват да стават вредни. Това заяви главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев по отношение на двойния стандарт в храните у нас и в Западна Европа.

„Не можем да кажем, че трансмазнините са просто отрова, която някой влага нарочно в храните и ние се тровим с тях.

Всичко е въпрос на доза. Да, те може да имат място в храната и са влезли в много технологии, особено в сладкарската промишленост. Но когато започва да се прекалява и в чисто икономически причини влагаш по-евтината мазнина, за да замести другите растителни мазнини, тогава нещата отиват на зле.

Затова е важен етикета, защото ние можем до известна степен да ограничим този прием с продукти, котио са малко по-скъпи, но по-качествени", коментира експертът.
http://dnesplus.bg/


Стана известно колко чашки кафе може да окажат негативно въздействие върху човешкото здраве или дори да убият.

Научни сътрудници от Университета на Южна Каролина, САЩ, в резултат на изследване, проведено от тях са стигнали до извода, че голямо количество кафе не може само да навреди на човешкия организъм, но и да го убие.

До това заключението експертите са стигнали, след като са направили анализ на данните на 44 000 доброволци на възраст от 20 до 87 години.

Според експерти, след изпиването на ободряваща напитка в кръвта постъпва адреналин, а той блокира освобождаването на инсулин. Ето защо четири чашки кафе дневно са способни двойно да увеличат риска от смърт.

Освен това негативният ефект се усилва, ако човек пуши и води заседнал начин на живот, подчертават изследователите.
http://dnesplus.bg/

Качвате килограми, но не знаете от какво е породено това? Хапвате здравословно, но килограмите продължават да се трупат?

Това може да се дължи на лекарства, които приемате, но едва ли сте се замисляли върху това.

Има 3 лекарства, които са с такъв страничен ефект. В никакъв случай обаче не бързайте да спрете приема на лекарството, преди да се консултирате с медицинско лице. То ще ви даде най-точни указания как да действате в подобен момент.

1. Антихистамини

Хората, страдащи от алергия, са добре запознати с ефекта на тези лекарства. Те неутрализират действието на хистамина, който е медиатор на алергичните реакции. Ако такива реакции се случват постоянно, човек е принуден непрекъснато да приема антихистамини.

Те помагат да се справят с болестта, но се оказва, че тези лекарства „помагат“ и наддават на тегло. Фактът е, че хистаминът намалява апетита и чрез неутрализиране на ефекта от това вещество ние съответно „изгаряме“ апетита.

В такава ситуация трябва да включите в диетата си по-голямо количество, но нискокалорични храни: зеленчуци (особено зелени листа) и плодове с ниско съдържание на захар.

2. Антидепресанти

От антидепресанти се наддава на тегло!
Не всички от тях действат по същия начин. В този случай, ние сме по-заинтересовани от селективни инхибитори на обратното захващане на серотонина, като Prozac. Ролята на тези лекарства при наддаване на тегло се дължи на факта, че те причиняват на човек чувство за загуба на енергия, слабост.

Мозъкът реагира на това чувство, „подбужда“ тялото, че трябва да „яде“, да яде нещо висококалорично, например, брашно и сладко. Ако в същото време водим заседнал начин на живот, излишните килограми няма да ви оставят да чакате.

Ето защо, когато приемате такива лекарства, трябва да намалите апетита си и редовно да имате добра физическа активност.

3. Лекарства за високо кръвно налягане

Те намаляват кръвното налягане. Наистина високото кръвно налягане уврежда както кръвоносните съдове, така и сърдечния мускул.

В резултат на това някои процеси в организма забавят наистина метаболизма. И това причинява наднормено тегло. За да се противодейства на този страничен ефект на антихипертензивните лекарства, се приемат диуретици.

Също така е хубаво да включите в диетата си храни, които помагат при храносмилането. Мазната храна е по-добре да се изключи от диетата.
http://dnesplus.bg/
Мастните киселини освен всичко друго се различават по броя двойни връзки между въглеродните атоми. Ако липсват двойни връзки, говорим за наситени киселини. Ако има двойни връзки - говорим за ненаситени киселини. В зависимост от броя на двойните връзки киселините могат да бъдат мононенаситени и полиненаситени.

Съответното наименование получава и мазнината, съдържаща тези киселини. Тези детайли имат сериозни и съвсем различни последствия за вашия организъм, тъй като делят мазнините на условно добри и условно лоши.

За да живее човек и да се чувства добре, са му необходими 4 полиненаситени мастни киселини: липоева, линоленова, арахидонова и докозагексаенова.

Те се отнасят към омега-3 и омега-6 киселините, полезни за онези, които се интересуват от здравословно хранене. Тези чудесни и известни на всички “омега” киселини понижават нивото на холестерола; изчистват и възвръщат еластичността на съдовете; предпазват от образуването на тромби; оказват антиоксидантен, т.е., подмладяващ ефект; подобряват кръвоснабдяването на мозъка и крайниците; спомагат за обновяването и развитието на клетките от централната нервна система; ускоряват възстановяването на костната тъкан и подобряват състоянието на ставните връзки.

А омега-3 киселините освен всичко друго, оказват противовъзпалително действие.

При недостиг на омега-3 се влошава зрението, развива се мускулна слабост, изтръпват ръцете и краката. А децата забавят растежа си. Изследвания показват, че при ниско ниво на омега-3 мастни киселини в кръвта, хората са предразположени в по-голяма степен към негативни мисли.

Омега-3 се срещат основно в морските дарове: мазната риба, калмарите и прочее. Има ги в достатъчни количества и в много растителни продукти - тиквени семки, соеви зърна, орехи, тъмно-зелени листни зеленчуци. Съдържат се и в растителните масла - ленено, масло от гроздови семки, сусамено и соево.

Омега-6 киселината нормализира мастната обмяна, намалява сухотата на кожата, поддържа нормалното състояние на клетъчните мембрани, намалява мастната инфилтрация на черния дроб. Омега-6 киселините се срещат в тези продукти, в които се съдържа и омега-3. При недостиг на омега-6 може да се развие екзема, да започне да пада косата, да развиете дислипидемия.

И още един вид мастна киселина - омега-9 - това е мононенаситена олеинова киселина. Организмът може да я синтезира, но е желателно тя да постъпва с яденето.

Олеиновата киселина се усвоява добре и е единствената, която никак не влияе на нивото на холестерола. Има я в зехтина и бадемовото масло. При недостиг на омега-9 се развива слабост, повишена уморяемост, влошаване на храносмилането, запек, появява се сухота на кожата и косата, чупливост на ноктите, сухота на влагалището.

Наситените мастни киселини понижават чувствителността към холестерола и той бавно напуска кръвотока, което означава повишаване риска от отлагането му по стените на съдовете. Но наситените мазнини имат и един плюс: те дават енергия на организма. Заедно с ненаситените мастни киселини, наситените се съдържат в кравето масло, сланината и месото.

Холестеролът, както и всички останали мазнини, е много нужен на организма, но с мярка и без прекаляване. Той влиза в състава на клетъчните мембрани, от него се синтезират половите хормони и хормоните на стреса, витамин D и жлъчните киселини. И още: холестеролът увеличава изработката на серотонин - хормонът на доброто настроение, затова при нискомаслени диети е напълно обясним депресивният вид. Имайте предвид, че 80% от холестерола се изработва от организма и само 20% постъпва с храната.

Но прекалената употреба на холестерол е опасна с образуването на плаки в кръвоносните съдове с всички произтичащи от това заболявания от типа на атеросклерозата. Холестерол съдържат продуктите от животински произход: яйцата, млечните продукти, месото. Най-много го има в мозъка на животните, в яйцата и по-малко - в рибата. Между другото, в два яйчни жълтъка се съдържа около 400 мг холестерол, т.е., дневната норма.

Какво да консумираме?

Класическата пропорция белтъчини, мазнини и въглехидрати в здравословното хранене е 1:1:4. Мазнините в общата калоричност на храната не трябва да превишават 30%. А оптималното съотношение в ежедневното меню: 70% животински мазнини (от риба, месо и млечни продукти) и 30% растителни (от ядки и растителни масла).

Въобще, препоръчва се да се употребяват наситени, мононенаситени и полиненаситени мастни киселини в пропорции: 3:6:1. Обаче почти във всеки продукт мастните киселини се съдържат в комбинации, затова не е трудно да си осигурите “средно статистическата” потребност от тях при балансирано хранене.

Приемането на хранителни добавки, съдържащи полезните мастни киселини, се препоръчва ако има преки показания за това. Основното е - всичко да е с мярка. Да, мазнините са полезни, съвсем без тях не бива, но и прекаляването е вредно.


Яна БОЯДЖИЕВА

Смехът е здраве, помага ни да укрепим имунната си система, а също ни позволява да се чувстваме щастливи. Такъв е изводът от проучване на общественото мнение във Великобритания, цитирано от ИТАР-ТАСС.

81% от анкетираните са заявили, че смехът им помага да бъдат щастливи, а за 50% веселата шега – отличен начин за справяне със стреса.

От своя страна, британските медици съветват хората да се смеят най-малко по 30 пъти дневно. Това ще им позволи да поддържат здравето си, по-добре да работят и да запазят добрите лични отношения с близките и познатите.

За да поддържаме добра "смехова форма", те ни съветват да търсим в житейските ситуации веселата страна, а също така колкото е възможно по-често да се надсмиваме на живота.

Колкото по-дълго продължава един брак, толкова по-добро е здравословното сътояние на партньорите в него, съобщава Ройтерс. Продължителният брак, както и бракът въобще, означава по-добро здраве за всеки един от съпрузите. С развода започват здравословните проблеми у бившите партньори, дори и в кондиция допреди това. Същото се отнася и до щастливо женените, когато партньорът им почине и те останат сами. Тогава тяхното здраве започва да се влошава забележимо с течение на времето. Човекът - това е "социално животно" и като такова той е създаден да живее в социални групи.

А най-малката, но най-сигурна социална група - това е бракът. Поради тези причина женените се радват на по-добро здраве от неженените или разведените. Теорията работи вече десетилетия, въпреки мнението на някои съвременни учени, че здравословните предимства от брака са илюзорни.


Първият у нас академичен център по източна медицина бе открит в сградата на Медицински колеж към Медицински университет – Варна. Той ще съчетава в своята дейност традиционната китайска и европейска медицина. Лентата на новия център преряза ректорът на МУ-Варна проф. д-р Красимир Иванов, а водосвет за здраве и благополучие отслужи отец Цветан Флоров. Сред официалните гости на събитието бяха проф. д-р Анелия Клисарова и проф. д-р Темелко Темелков.

Освен лечение на пациенти с методите на източната медицина след прецизно поставена диагноза в Университетския център по източна медицина ще бъде провеждано и обучението по свободноизбираемата дисциплина „Чжен-цзю-терапия“ за студенти по медицина в пети курс.

„Голямото достойнство на използваните методи е, че те мобилизират ендогенните (вътрешни) възможности на организма, което подпомага лечението и води до по-бързо възстановяване на пациентите“, подчерта ръководителят на центъра проф. д-р Негрин Негрев и директор на Медицинския колеж във Варна.

Освен китайски масаж – точков, частичен или на цялото тяло, фитотерапия, хомеопатия и различни вербални релаксиращи техники, ще се прилага и „чжен-цзю“ терапия. Този вид древен способ на лечение включва съчетаване на два метода – чжен (акупунктура) и цзю (нагряване) с мокса. Сред прилаганите методи ще бъде и т.нар. „су-джок“ терапия, въведена в края на XX-век от южнокорейския професор д-р Пак Же Ву (от„Су“ – ръка, и „Джок“ – крак). Тя представлява също акупунктура, но, за разлика от китайската, се използват специални малки игли, които се поставят на пръстите на ръката и крака на пациента, откъдето идва и названието на метода. Тази акупунктура се счита за едно от най-големите открития в областта на медицината на XX век. ЧЖЕН-ЦЗЮ и СУ-ДЖОК терапите могат да се прилагат както едновременно, така и в комбинация с всички други терапевтични методи на европейската медицина, уточниха специалистите от Центъра.

В Центъра ще работят представители на академичния състав на университета - двама лекари, специализирали в Руската медицинска академия за следдипломно обучение и в Санкт-Петербургската медицинска академия за следдипломно обучение, четирима асистенти, кинезитерапевти.

„Свидетели сме през последните 50 години на непрекъснато нарастващ интерес към традиционната китайска медицина. Безспорният положителен резултат от прилагането на акупунктурата позволи промяна в законодателството на редица държави, особено след като науката „преведе“ на езика на медицината на XXI век редица нейни понятия и концепции, които бяха неразбираеми и пораждаха притеснение и резерви”, допълни още проф. Негрев. Това от своя страна позволява използване на методите на източната медицина паралелно с методите на европейската медицина. Не са малко и висшите училища в Европа и САЩ, в които тези методи се изучават, особено по време на следдипломна квалификация.

В Центъра ще бъдат лекувани различни заболявания - на гръбначномозъчните коренчета, плексуси и периферни нерви, главоболие (мигрена и тензионно главоболие), както и ранно слединсултно състояние, хроничен бронхит, бронхиална астма, затлъстяване, язвена болест, улцерозен колит, дразним колон, хормонално обусловено безплодие (стерилитет), менструални и сексуални разстройства.

"Съвсем скоро - след около 2 месеца ние ще имаме нов начин на организация на работата на ТЕЛК и нов инструментариум. Съвсем наскоро, в края на миналата седмица се проведе заседание в министерството на здравеопазването, на която беше постигната една много висока степен на съгласие както между колегите от здравеопазването, така и национално представителните организации "на" и "за" хората с увреждания", коментира пред НоваТВ Минчо Коралски, изпълнителен директор на Агенцията за хората с увреждания.

"Системата на ТЕЛК-овете работи толкова, колкото и позволяват възможностите, а те очевидно не са много големи, което наложи промяна в методиката, по която ще се работи и ще се оценяват хората с увреждания", .

Променен е законът, който дава възможност да се разширят ТЕЛК комисии, както и че се е дала възможност на лекарите вече "да не са закрепостени" към ТЕЛК комисия и да не могат да работят на друго място, допълни Коралски.

Работоспособността трябва да се определя за конкретен вид работа и се определя в един единствен случай, когато възниква правото на инвалидна пенсия, обясни той.

Намерение на Министерство на здравеопазването да даде право на столичния Център за спешна медицинска помощ (ЦСМП) да обучава спешни лекари срещна съпротивата на спешните медици и пациентските организации в страната. Те определиха идеята като лобистка.

Пациентски организации „Заедно с теб” застанаха зад Националната асоциация на работещите в спешната медицинска помощ, чиито членове не са съгласни с предлаганите промени.

Съгласно промени на Правилника на устройството и дейността на ЦСМП той ще се превърне в Национален център за обучението по спешна медицина и ще организира, провежда, координира и регистрира продължаващото медицинско обучение на спешните медици.

Недопустимо е обучението на спешните медици да се извършва извън университетски болници, от нехабилитирани лица, без специалност Спешна медицина, категорични са и лекари, и пациенти.

ЦСМП-София не бил добър пример за коректна структура, осъществяваща навременен и ефективен достъп до спешна помощ. Това е видно от одитен доклад на Сметната палата, се посочва в позиция на пациентските организации. Същото е мнението и на Асоциацията на спешните медици. Те смятат, че е крайно неуместно спешни медици да се обучават в столичния център. Дейността му не се била подобрила след сливането на ЦСМП-София град и София област. Продължавал да съществува кадрови дефицит, закъснения за изпълненията на повикванията, недоволството на пациентите.

От пациентски организации „Заедно с теб” намират за необяснимо защо при дефицит на лекари и сестри, здравното министерство предлага те да прекосяват цяла България, за да бъдат обучавани в ЦСМП София от нехабилитирани лица. В същото време в страната имало 6 катедри по спешна медицина и Университетска болница по спешна медицина, в която от 20 години лекарите придобиват специалност Спешна медицина.

Недопустимо е да се обучават спешни медици от извънболничната помощ в отделна структура от спешните медици в болниците. Оказването на спешна медицинска помощ е единен процес и няма как обучителният процес да бъде разделен на две за извънболничната и болничната помощ, категорични са пациентите.

От „Заедно с теб” изискват да бъде създаден национален център по спешна медицина, който да е единна структура за обучение по спешна медицина за всички спешни медици от извънболничната и болничната помощ. Те предлагат той да е базиран в университетска болница по спешна медицина с филиали в катедрите по спешна медицина в страната.

Медиците и пациентите ще атакуват предложението в съда.


Всеки българин прибягва към самолечение, а 50% от обществото разчита на лекарска помощ само при тежък здравословен проблем. Това заяви проф. Добрияна Сиджимова - преподавател Маркетинг в здравеопазването във Факултета по обществено здраве към МУ - София пред БНР. Данните, на които се позовава тя, са от изследване от преди години.

Начините на самолечение са два - или човек сам си назначава лекарствена терапия, или променя дозировката или продължителността на приема на лекарства. Самолечението води до задълбочаването на симптомите.
Когато пациентът прецени, че не се е справил и отиде на лекар, може заболяването вече да се е задълбочило и да има по-сериозни последици, предупреждава преподавателят от Медицинския университет.

Причините за самолечение са високата неудовлетвореност на здравноосигурените от системата. Достъпът до лекарска помощ, разходите, времето което се губи, често ни кара да се доверим на това, което чуваме по телевизията или на това, което четем в интернет. "Рекламите са нож с две остриета - повишават здравната култура, но и внушават излишно самочувствие и компетенция в областта на здравето", категорична е преподавателят по маркетинг в Медицинския университет.

Неин колега - преподавателят по Лекарствени регулации, фармакоикономика и мениджмънт в здравеопазването в Медицинския университет в София проф. Татяна Бенишева определя антибиотиците като един световен проблем.

Световната здравна организация (СЗО) работи от повече от 30 години в тази насока да се отчита това мониториране на антибиотичната консумация. В България това също е един немалък проблем, защото режимът е особено либерален. По закон аптеките нямат право да продават антибиотик без рецепта, но това се случва, допълни проф. Татяна Бенишева.

Ние посягаме към антибиотиците и в крайна сметка те стават неефективни за заболявания, за които действат в други страни. Причината е, че там е ограничена антибиотичната консумация, каза тя и посочи като пример Скандинавските държави.

За предстоящото разглеждане на второ четене в парламента на промените в Закона за лекарствата, проф. Бенишева се опасява как ще се реализира на практика електронния регистър.

Запитана дали промените до момента за електронен регистър, ще заработят така, че да не изчезват лекарства от българския пазар проф. Бенишева каза, че се надява в рамките на четири месеца от въвеждане на закона да въведат такава електронна платформа.

"За мен е голям въпрос как ще се случи, тъй като няма единна номенклатура, изработена между Каса, между търговци на едро, между аптеки. И как ще стане това нещо за четири месеца, за чия сметка? Това е един вид информационна система всички тези играчи да бъдат вързани заедно и всички тези различни лекарства да бъдат изписани по начин, който всички по един и същи начин да разпознават и да четат", каза проф. Бенишева.

Припомняме, на 9 февруари 2018 г. депутатите приеха промените в Закона за обществените поръчки. С това отпаднаха търговете за лекарствата за редки заболявания.

През декември 2017 г. министрите одобриха промени в Наредбата за условията, правилата и реда за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти.

С промените се определя начинът на използване на източниците, в които Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти (НСЦРЛП) търси най-ниската цена на производител в референтните държави.
Design by vonfio.de