Топлинен щит на космически кораб на НАСА, проектиран, за да изпрати 6-колесно возило роувър на Марс през 2020 г., получи "неочаквано" счупване по време на структурен тест този месец, оповести американското космическо ведомство, цитирано от Ройтерс.

"Ситуацията няма да повлияе върху старта на мисията, планиран за 17 юли 2020 г.", се казва в комюнике на НАСА, предаде БТА.

Счупването станало близо до външния ръб на топлинния щит и обхваща периферията на компонента, уточниха от НАСА.

Мисията на стойност 2 милиарда долара ще достави роувър на Марс, където той ще извърши сондажни работи в скалите и почвата, за да потърси признаци на минал микробен живот. Ще бъдат потърсени също пътища за подпомагане на бъдеща пилотирана мисия до Червената планета.

Подбирането на момента за изстрелването е от ключово значение. През юли и август 2020 г. Земята и Марс ще са подредени в една линия, а това означава, че ще е нужна по-малка енергия, за да се стигне до Червената планета.
http://dnesplus.bg/


Новият интерфейс на Gmail е най-доброто нещо, което се случвало в света на електронните пощи от стария Gmail насам, пише редакторът на Forbes Антъни Карц. По думите му новият клиентски софтуер е по-умен, по-сигурен и може да ви предпази от неудобни ситуации.

По какво прилича на стария?

"Ако трябва да съм честен, когато се логнах в gmail акаунта си за първи път след пускането на новия интерфейс, си помислих: "Е, това ли е?! Само толкова?". Първото нещо, което ми направи впечатление, е новият дизайн, който е вдъхновен от общата визия на Google, използвана и в останалите им продукти, например Docs и Sheets", коментира Карц. По думите му обаче в същността си новият Gmail не се различава кой знае колко от стария, ако се съди само по външния вид.

Според продуктовия мениджър на Gmail Джейкъб Банк това е нарочно търсен ефект. Компанията не е искала потребителите да изпаднат в шок, отваряйки новата платформа. "Нашата цел беше постепенно да ги запознаем с всички нови функции", казва още той.

Според Карц точно това се случва в минутите след първата среща с новия Gmail. Той е от онези продукти, в които се влиза много лесно, а промените не се забелязват, докато не започнеш да работиш с тях.

Какво е новото?

"Решихме да пренапишем изцяло структурата на Gmail. Искахме да подобрим сигурността, да на правим по-лесно извършването на някои от най-обикновените операции и да използваме изкуствения интелект на Google, за да направим електронната поща по-умна.

Фокусът в последния ъпдейт е върху корпоративния имейл клиент G Suite, но останалите потребители могат да се възползват от почти всички нововъдения, включително по-високото ниво на сигурност, автоматичните напомняния за мейли, които чакат отговор и новият страничен панел.

Когато пишете ново писмо, вече имате опцията на използвате т. нар. Confidential mode, или поверителен режим. Ако искате да изпратите писмо, което обаче не желаете да "живее" вечно в кутията на получателя, можете да поставите изричен срок, в който то ще е достъпно. Можете да поискате и двустепенна идентификация за отделни мейли, както и да забраните тяхното препращане, копиране или разпечатване. Таци опция е много полезна, ако искате да изпратите чувствителна информация на някого, но без получателят да може да я споделя.

Съобщенията, свързани със сигурността, вече също изглеждат по различен начин - изписани са на червен фон и изискват определено действие от потребителя. Така трудно могат да останат незабелязани.

"Старите предупреждения бяха твърде незабележими и хората ги игнорираха. Повечето изобщо не ги четяха, а когато ги четяха, не бяха сигурни какво трябва да направят. Сега променихме това и вече няма да има съмнения дали трябва да се предприеме едно или друго действие", твърди Джейкъб Банк.

Новият Gmail включва цял набор от нови инструменти, насочени срещу т. нар. "фишинг" - той ще предупреждава за съмнителни адреси, ще сканира съобщенията за изображения или линкове, които могат да са опасни за потребителя.

По-умен, по-бърз и по-силен

Google вече от години използва своята "облачна" технология за различни цели - от това да идентифицира "спам" съобщенията до това да сортира автоматично мейлите в отделни категории. Сега компанията отива една крачка по-напред и то с доста смел ход - т. нар. "nudging", или "побутване". За какво става въпрос?

На всеки се е случвало да получи мейл, на който трябва да отговори и ако не го стори веднага, впоследствие той бива затрупан от по-нови съобщения и просто потъва в забрава. Седмица по-късно същият човек пише отново с въпрос защо не е получил отговоро навреме, а това пъ води до унизителни обяснения, че просто е бил забравен.

За да не се случват подобни неща, "nudging" функцията идентифицира точно тези съобщения, които очакват отговор и от време на верме ги "избутва" по-напред в пощенската кутия. Така шансът за ги забравите намалява значително.

Функцията Smart Reply, която досега беше достъпна само за потребителите на мобилното приложение на Gmail, вече може да бъде открита и в уеб интерфейса. Тя предлага автоматизирани варианти за отговор на дадено съобщение, в зависимост от неговото съдържание, например "Да/Не", "Благодаря за вниманието" и др.

И като става въпрос за мобилното приложение, то също не остава встрани от последния ъпдейт, пише още Антъни Карц. То ще може да прави по-точни допускания, базирани на поведението на потребителя. Gmail ще даде опцията за получаване на известия само за тези мейли, които оцени като важни. Това е особено важно за хората, които в момента изцяло са изключили известията си, за да се спасят от постоянните звукови сигнали. Приложението ще следи по-внимателно и комуникацията на потребителите с рекламните съобщения и мейлинг листите. Ако продължавате да изпращате съобщения от определен подател директно в кошчето или пък напълно ги игнорирате, елетронната поща ще ви предложи да се откажете от тях напълно.

В името на ефективността

ЕДно от най-важните нововъдения в новия интерфейс на Gmail са т. нар. Attachment Chips - те ще се визуализират под предварителния изглед на съобщението и потребителят ще може да кликне върху тях, за да ги види в съкратен вариант или да продължи да работи с тях по друг начин. Така ако към даден мейл има прикачен PDF файл или някакво друго приложение, то ще се вижда още в preview-то.

Нова функционалност е и т. нар. "Hover tools" - достатъчно е да минете с курсора на мишката върху дадено съобщение, за да видите основните действие, които можете да извършите - да го архивирате, да го изтриете или да го игнорирате, без да го отваряте.

Десният страничен панел също е полезна опция, която идва с новата версия на Gmail. При първото отваряне на електронната поща той е скрит, но се виждат трите иконки за достъп до календара, кратките бележки и списъкът със задачи. В същия панел могат да се добавят бързи връзки и към други приложения на Google.

Как да получа новата версия на Gmail

За бизнес клиентите на G Suite новият Gmail е достъпен от 25 април. Частните потребители също могат да използват новата версия, но трябав да посочат това изрично от менюто за настройки, където да изберат опцията "Try the new Gmail" ("Изпробвайте новия Gmail").
http://dnesplus.bg/

Изкуственият интелект би могъл да доведе до ядрена война до 2040 г. Той може да подкопае геополитическата стабилност и да премахне статута на ядрените оръжия като средство за възпиране, твърди изследователски доклад на американския мозъчен тръст RAND Corporation.

Докато мирът се запазва от десетилетия благодарение на схващането, че всяка ядрена атака може да предизвика гарантирано взаимно унищожение, потенциалът на изкуствения интелект и машинното обучение да предприемат военни действия може да означава, че гаранцията за стабилност се разпада.

Изследователите, които основават доклада си на серия от семинари с експерти, смятат, че в бъдеще изкуственият интелект може да насърчи хората да вземат катастрофални решения. Подобренията в сензорната технология например могат да доведат до унищожаване на ответни сили като подводни и мобилни ракети.

Изкуственият интелект може да изкуши народите да нанесат превантивен удар срещу друга нация, за да спечелят преговорна сила, дори ако нямат намерение да извършат атака, смятат изследователите.

"Някои експерти се опасяват, че повишеното доверие в изкуствения интелект може да доведе до нови видове катастрофални грешки", каза Андрю Лон, съавтор на доклада и асоцииран инженер в RAND.

"Възможно е да има натиск да се използва изкуствен интелект, преди да е технологично зрял, или да се окаже податлив на съзнателна подривна дейност. Следователно поддържането на стратегическа стабилност през следващите десетилетия може да се окаже изключително трудно и всички ядрени сили трябва да участват в развиването на институции, за да се ограничи ядрения риск", обяснява Лон.

Докладът на RAND подчертава опасностите от използването на изкуствен интелект за вземане на военни решения, а не заплахата от автономни дрони и други т.нар. "роботи убийци".

Фалшивата ядрена тревога през 1983 г.

Изследователите дават за пример фалшива тревога за ядрен инцидент през 1983 г., предупредителен разказ за развитието на изкуствения интелект след Студената война.

През 1983 г. бившият съветски военен офицер Станислав Петров забелязва предупреждение от компютрите, че САЩ са пуснали няколко ракети. Петров разбира, че тревогата е фалшива и не предприема ответни действия. По-късно е обявен за човека, който спасява света от ядрено опустошение.

"Връзката между ядрената война и изкуствения интелект не е нова, всъщност двете имат една преплетена история. Голяма част от ранното развитие на изкуствения интелект беше направено в подкрепа на военните усилия или на военните цели", посочва Едуард Гайст, съавтор на доклада и политически изследовател в RAND.

Много бизнес лидери и експерти предупредиха за последствията от употребата на изкуствен интелект във военна обстановка.

Изпълнителният директор на Tesla и SpaceX Илън Мъск беше сред 100-те експерти по изкуствен интелект, които призоваха ООН да предотврати развитието на смъртоносни автономни оръжия.

Мъск предупреди, че технологията може да създаде "безсмъртен диктатор, от който никога не можем да избягаме" и че технологията може да доведе до Трета световна война.
http://dnesplus.bg/


Руският институт за създаване на системи за осигуряване на жизнената среда на екипажите в космоса (НИИхиммаш) започна да разработва сауна, машина за измиване на ръце и перална машина за космонавтите, пише РИА-Новости.

Решението е взето на съвместно заседание на специалисти от НИИхиммаш и Института по медико-биологични проблеми на Руската академия на науките и космическата корпорация "Енергия". Институтът ще се заеме и с изпитание на системите за регенерация на вода за перспективните космически кораби, станции и планетарни бази.

В момента на руския сегмент на Международната космическа станция работят няколко системи, разработени от НИИхиммаш: система за регенериране на водата от кондензирала влага СРВ-К2М, система за приемане и съхраняване на урина, система за електролизно получаване на кислород "Електрон-ВМ", система за пречистване на въглероден диоксид "Въздух" и система за изчистване на вредни микропримеси СОА-МП.

През 2017 година в списание на "Енергия" бе публикуван чертеж на пералня за МКС. Авторите на публикацията заявиха, че тя ще даде възможност да се намалят запасите от средства за лична хигиена и облекло на станцията. Сега космонавтите носят облеклото за станцията три-четири денонощия и след това го изхвърлят.
http://dnesplus.bg/

За голяма изненада на учените и въпреки изявеното миналата година от американския президент Доналд Тръмп желание да бъдат изпратени астронавти на Луната, НАСА сложи край на уникалната си програма за създаване на луноход, предаде "Франс прес".

Учени, работещи по програмата Resource Prospector, която трябваше да доведе до построяване на роботизирано возило, предназначено да изследва полярните райони на Луната, изразиха учудването си. Лунният робот, чието построяване започна преди десетина години, щеше да е единственият, който може да изследва полярни райони на Луната.
http://dnesplus.bg/

Facebook Messenger е второто най-популярно приложение за чат в света, а по-ползвано от него е само WhatsApp, собственост на същата компания. И докато WhatsApp запази сравнително изчистения си външен вид, множеството нови функции в Messenger направи ползването му дразнещо и понякога твърде сложно - дотолкова, че редица потребители избраха да ползват Messenger Lite, насочено към развиващите се пазари, на които масово мобилните телефони са с далеч по-ниски възможности.

Затова Facebook се опитва да промени тенденцията, като обяви пълен редизайн на приложението. Новата версия, която ще получим "скоро", бе представена по време на конференцията на FB F8 в Калифорния.

Ще бъдат намалени бутоните в основната страница, както и в чатовете, но това не означава, че ще трябва да се разделим с функции. Компанията обеща още, че новото приложение ще работи по-бързо. А и ще получи и "dark mode", която ще направи използването му през нощта по-приятно. Функцията е от особена полза и за използващите телефони с OLED екрани, тъй като ще пести батерия.

Конкурент на Tinder

Facebook добавя и в основното си приложение нови функционалности. Марк Зукърбърг обяви, че потребителите ще имат нови възможности да се запознават с нови хора, търсещи романтична връзка. Участието ще бъде изцяло по желание.

"Създадохме го изцяло с идеята за поверителност. Вашите приятели няма да виждат вашия профил и ще ви бъдат предлагани само хора, които не са ви вече приятели в социалната мрежа", каза той.

Изчистване на историята

Facebook, в светлината на скандала с Cambridge Analytica, въвежда и нова възможност, която ще ни позволи на "изчистим историята си" във Facebook - включително кои сайтове сме посетили от социалната мрежа и върху какви реклами сме натиснали.

Ще има и възможност такава информация никога да не се пази, което не означава, че Facebook няма да продължи да събира такава за нас и да я продава на рекламодателите.
http://dnesplus.bg/


По време на ежегодната си конференция, посветена на софтуерните разработчици, Facebook представи новите очила за виртуална реалност Oculus Go. Както си личи и от името му, устройството е разработено заедно със специалистите в областта Oculus и е първото самостоятелно устройство за виртуална реалност, което не се нужда нито от компютър, нито от смартфон, за да работи.

Oculus Go се предлага в две версии - с памет 32 и 64GB - на цена съответно 200 и 250 щатски долара. Засега новото устройство ще се предлага само във фирмения магазин на Facebook, както и онлайн платформите на Amazon и Best Buy. И докато новите очила на Facebook нямат нужда от смартфон, за да работят, такъв все пак ще ви трябва, за да ги настроите първоначално.

Иначе комплектът включва специален контролер (какъвто използват и очилата Daydream на Google), с помощта на който можете да навигирате в собствената си виртуална среда. За съжаление, единственият цвят, с който се предлагат новите очила Oculus Go, е сив.

Едно от най-интересните нововъведения спрямо предишните опити на Facebook с очила за виртуална реалност е възможността в устройството да бъдат внедрени специални лещи за хората с увредено зрение. Услугата струва 80 долара.

Производителите уточняват, че Oculus Go могат да бъдат ползвани в комбинация със стандартни очила, но покупката на специалните лещи осигурява значително по-голям комфорт по време на дълги и продължителни сесии на игра, например.

LCD дисплеят на Oculus Go има резолюция от 2560 х 1440 пиксела и е комбиниран с вградени високоговорители, така че няма да имате нужда от слушалки. Странното е, че въпреки че Oculus Go е устройство от последно поколение, то използва остарелия Micro-USB интерфейс, вместо по-новия порт USB-C.

В тази връзка, от компанията производител уверяват, че батерията на Oculus Go издържа до 3 часа с едно зареждане, макар че според повечето блогъри, които вече са имали удоволствието да изпробват устройството, в реални условие то издържа между 2 и 2 часа и половина.


Колкото до поддръжката на приложения, Oculus Go работи с над 1000 приложения и дори е съвместим с апликациите на Samsung Gear VR (също създадени с помощта на Oculus). Въпреки предварителните очаквания, Oculus Go няма да поддържа апликациите на Oculus Rift, но за сметка на това ще има няколко нови функции: Oculus TV, Oculus Rooms и Oculus Venues.

Oculus Venues дава достъп на потребителите до концерти и други събития на живо. Oculus Rooms пък е социално приложение, даваща възможност да участвате в различни виртуални дейности със свои приятели (игри, филми, музика и др). Oculus TV, от друга страна, позволява до четирима души да гледат различно съдържание на живо или на запис във виртуална среда.
http://dnesplus.bg/

Процесът на раждане на вселени не е безкраен и количеството на възможните нови светове е ограничено. Това пише в статия на Стивън Хокинг, писана малко преди смъртта му в съавторство с Томас Хертог и публикувана в Journal of High Energy Physics, предаде БНР.

Според инфлационната теория в даден момент по случайно стечение на определени фактори енергията на т.нар. "инфлационни полета" е достигнала критични стойности, в резултат на което в неголяма зона от пространството възниква отрицателна гравитация и зоната започва бързо да се разширява.

За 10 на минус 35-а степен секунди обемът на зоната се разширява с 10 на 35-а степен пъти, а според някои оценки – с 10 на 80-а степен пъти.

В хода на този процес енергията се превръща в материя по формулата E=mc2. Обикновено този момент се описва с термина Големия взрив. Тази теория, макар в началото да не е била приемана, сега се счита за общоприета.

Логическото продължение на тази теория е, че във всеки един момент енергията в дадена част на пространството може да достигне критични стойности и съответно да се роди нов свят, което означава, че количеството на новите светове е практическо безкрайно.

Проблемът е, че тази хипотеза не може да бъде потвърдена експериментално.

Поради тази причина Хокинг и Хертог възприемат друг подход.

Като начало те приемат, че инфлационната теория заличава разликата между квантовата и класическата физика и не съответства на принципите, формулирани от Айнщайн.

Двамата учени избират друг теоритичен модел – Теорията на струните (Струнната теория), която примирява Общата теория на относителността и квантовата физика. Те поясняват, че същността на модела е да бъде смалено пространството и да се мисли в плоскост, а не в обем. Това улеснява математическите изчисления, а след това резултатът се „превежда“ обратно на езика на първоначалната теория.

Хокинг и Хертог в дадения случай изследвали проблема за Вселената като само пространствен, без наличие на време. Това им позволило да не използват Общата теория на относителността в случаите, когато тя не е приложима.

Крайните изводи са, че т.нар. "инфлация" не е задължително необходима, което пък означава, че числото на нововъзникващите вселени, макар и голямо, не е безкрайно.

Томас Хертог е коментирал, че в близко време се планира да бъдат проведени изследвания, които да констатират наличието на гравитационни вълни, останали от времето на Големия взрив. Резултатите могат да потвърдят или отхвърлят заключенията, направени от него и Стивън Хокинг.

Стивън Хокинг, смятан за най-гениалния физик на нашето време, почина на 14 март 2018 година на 76-годишна възраст.
http://dnesplus.bg/

Съединените щати разполагат с технология, която може да влияе на климата, пише украинският новинарски сайт Власти.нет, като се позовава на "Теле-Спутник". Изданията цитират Бегар Клинър от НАСА, който казва, че САЩ са изтреляли спътници, които се използват за влияние върху климата.

Всички космически апарати с телекомуникационно предназначения, които са били изстреляни през последните 3 месеца, носят на борда си няколко хиляди миниатюрни спътници, разработени в лабораторите на SpaceX. Тези устройства, са предназначени да моделират климатичните условия на Марс и да ги направят подходящи за хората. Технологията, наречена Our New World, е способна да измени състава на въздуха, температурата и влажността му, уточнява Власти.нет. Това обаче не е нашумялата технология HAARP - американски военен проект, базиран в Аляска.

За тестване на новата технологията била избрана територията на Русия. Според изданието спътниците създават неутронна мрежа и могат да насочват циклони и антициклони към определени територии. Русия обаче била готова да отговори, като разработва система за защита, наречена "Чадър".


Главният изпълнителен директор и основен собственик на "Фейсбук" Марк Зукърбърг обяви, че до края на годината ще наеме над 20 хиляди души, които ще следят за опазването на съдържанието на използващите мрежата.

По този начин Зукърбърг отговори на въпрос на сенатор, който се оплака, че в мрежата се е появил фалшив профил с негови снимки и едва след молба до "Фейсбук" профилът бил премахнат.

Зукърбърг отбеляза, че засега социалната мрежа няма възможност да следи всички фалшиви страници и затова се обръща към хората да заявяват блокирането им. Но с течение на времето това няма да е нужно и мрежата ще отделя самостоятелно тези страници с използването на нови технологии.

С 48 часа бе отложено изстрелването на телескопа за издирване на извънземен живот TESS на НАСА. То трябваше да се състои тази нощ, около 00 часа във вторник (българско време), от космодрума Кейп Канаверал, щата Флорида, САЩ, предадоха световните информационни агенции.

Новата дата е сряда вечерта, са съобщили от екипа. Тогава ще бъде направен нов опит.

От SpaceX са заявили, че отлагането се наложило заради технически проблем, чието отстраняване изисква време.

Апаратурата е в размер на 200 милиона долара. Това е първата подобна мисия на агенцията с ракета Falcon 9 на компанията на Илон Мъск SpaceX, която получи сертификат за такива мисии през февруари 2018 г.

Телескопът ще бъде изведен във висока елиптична орбита, което не е опитвано преди. Телескопът ще достига разстояние като до Луната и след това ще се връща към Земята. Всяка орбита ще отнема по около 14 дни.

TESS е като продължение на "Кеплер", който промени разбирането на учените за планетите извън Слънчевата система. Когато "Кеплер" беше изстрелян през 2009 г., астрономите знаеха за съществуването на извънземни светове, но имаха малка идея за техния брой и размер. До миналия месец телескопът е открил повече от 2 300 екзопланети. На базата на наблюденията на телескопа астрономите сега вярват, че Млечният път е дом на най-малко 2 милиарда потенциално обитаеми планети, където температурите не са драстични. Но учените не могат да погледнат по-отблизо с "Кеплер".

С телескопа астрономите ще могат да потвърдят планетарната маса и възрастта на новите планети.

Учените се надяват да засекат 500 планети с размер като на Земята и вероятно 20 000 нови светове.

През 2028 г. Европейската космическа агенция планира да изпрати сондата Ariel за проучване на атмосферата на 1000 екзопланети, които са с размер от Земята до Юпитер.

След като Falcon 9 изведе TESS, учените ще изпитат системите, сензорите и камерите на апарата в продължение на 60 дни. Първите данни се очакват през юни, които учените ще обработват в продължение на няколко месеца.

Изстрелването на ракетата Space X Falcon 9, която през август изведе тайвански спътник в орбитата, е предизвикала образуването на 900 км дупка в йоносферата. Това се казва в изследване на Националния университет на Тайван.

В него се отбелязва, че относително малкият товар е позволил ракетата да бъде изстреляна по почти вертикална траектория. В резултат на това се образувала V-образна кръгова ударна вълна, която заедно с отделените газове от двигателя е довела до появата на дупка в плазмата на йоносферата с диаметър около 900 км. Отбелязва се, че тя се е запазила няколко часа. Учените посочват, че тя е най-голямата в цялата история на космическите изстрелвания.

Подобни разкъсвания в йоносферата могат да причинят проблеми в работата на GPS-системите.

Space X е американска компания, която е основана и ръководена от бизнесмена Илон Маск.
http://dnesplus.bg/

"Фейсбук" разкри нови инструменти, които ще позволят на потребителите да имат по-добър контрол над лична информация, съобщават "Блумбърг" и други медии.

Потребителите по-лесно ще виждат и ще имат достъп до информацията си, а също така по-лесно ще я изтриват.

В съобщение социалната платформа разкрива, че е направила модернизация на личните настройки. Компанията въведе нова основна страница, която ще помогне на потребителите да нагласят предпочитаните настройки за защита на личните данни и по-голяма сигурност. Промените включват ново лично съкратено меню, което ще позволи на потребителите да контролират рекламите, които виждат, както и каква лична информация да се показва на профилите им и да се споделя с други.

"Фейсбук" също съобщи, че са въведени специални инструменти, които ще позволят на потребителите да изтриват от профила си всичко, което желаят.

Можете да изтриете всичко от вашата стена или профил, което не желаете да остане във "Фейсбук", допълват от компанията.

Социалната мрежа разкри промените на фона на разразилия се скандал с британската фирма Cambridge Analytica, която неправомерно се е сдобила с личните данни на милиони потребители.
http://dnesplus.bg/
Над 300 хиляди са пълнолетните българи, които твърдят, че са били потърпевши на измама или фалшификации в интернет. Това са част от данните от редовния експресен сондаж на „Галъп интернешънъл“ по актуални теми. Този път той е посветен на въпроси, свързани с потребителските права – заради натрупването на такъв тип проблеми в последните седмици. Пример за това е измамата „Спас/Александър“ или как човек с фалшива самоличност в интернет може да измами много хора без проблем.

5% от анкетираните от Галъп казват, че лично са ставали потърпевши на измама или фалшификация в интернет. Още един процент казват, че и те, и техни близки са ставали жертва. Тези общо 6% се равняват на малко над 300 хиляди души. Други 4% споменават, че техни близки са били потърпевши.

Изследването показва още, че в началото на зимния сезон цели три четвърти от българите са почти автоматично сигурни, че в предстоящите празнични акции и намаления търговците ще са по-скоро некоректни.

Високи са опасенията от некоректни търговски практики преди началото на зимния сезон, но българите постепенно привикват с инстанциите, към които могат да се обръщат. Според изследването повече от половината пълнолетни българи няма да почиват тази зима, но въпреки това, развитието на туризма у нас се оценява високо.

Когато бъдат попитани кой защитава потребителските интереси в курортните места, анкетираните отговарят - най-вече ресорната Комисия за защита на потребителите или 40% от отговорите. Любопитното обаче е, че веднага след това идват медиите с 16%. Със 7 на 100 се споменават неправителствените организации, а правителствената администрация в лицето на ресорните министерства, се споменава в едва 5% от случаите.

И по другите актуални теми: българите масово одобряват ограничаването на правомощията на частните съдебни изпълнители. Болшинството от българите (82%) подкрепят ограничаване на правомощията на частните съдебни изпълнители. И тази тема активира автоматизми и е красноречива за това, че подобен тип мерки са винаги топло посрещнати. В това отношение действията но омбудсмана и на подкрепилите го парламентарни групи се възприемат очевидно добре.
http://dnesplus.bg
Design by vonfio.de